ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στην Πάτρα το ένατο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα

Κορωνοϊός: Στην Πάτρα το ένατο κρούσμα του ιού στην Ελλάδα
ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Στην Πάτρα καταγράφηκε το ένατο κρούσμα του κορωνοϊού στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. 

Πρόκειται για 67χρονο Έλληνα, που είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε Ισραήλ και Αίγυπτο, η κατάσταση του οποίου είναι σύμφωνα με πληροφορίες σοβαρή και κρίθηκε απαραίτητη η νοσηλεία του στη ΜΕΘ.

Αυτή την ώρα, πραγματοποιείται εκτεταμένη ιχνηλάτηση των επαφών του ασθενούς. Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Ένα ακόμη κρούσμα στη Θεσσαλονίκη

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα σήμερα είχε ανακοινωθεί και το όγδοο κρούσμα.

Επρόκειτο για άνδρα μέσης ηλικίας, ο οποίος είναι καλά στην υγεία του και σχετίζεται με το πέμπτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης, δηλαδή τη φίλη της 38χρονης γυναίκας στην οποία διαγνώστηκε για πρώτη φορά ο κορωναϊός στην Ελλάδα.

Η κλινική εικόνα του άνδρα, ο οποίος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, που είναι το νοσοκομείο αναφοράς για τον κορωναϊό στη Θεσσαλονίκη, δεν διαφέρει από την κλινική εικόνα των άλλων κρουσμάτων που έχουν ανακοινωθεί έως σήμερα.

Συνoλικά στη Θεσσαλονίκη τα κρούσματα κορωνοϊού ανέρχονται σε τέσσερα: Η 38ρονη που πρώτη διεγνώσθη στη χώρα με κορωνοϊό δύο ημέρες αφότου επέστρεψε από ταξίδι στο Μιλάνο, το παιδί της, μια φίλη της και ο άνδρας που διεγνώσθη σήμερα.

Την Τρίτη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και επιστημονικός συνεργάτης του ΕΟΔΥ, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας είχε ανακοινώσει ότι έχουν ελεγχθεί περί τα 270 άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τα πρώτα επτά κρούσματα.

Σε σχέση με τα επτά επιβεβαιωμένα κρούσματα, ιχνηλατήθηκαν με επιτυχία 270 επαφές, η υγεία των οποίων παρακολουθείται. Τα συνολικά δείγματα που έχουν ελεγχθεί είναι 570.

Οι δύο επαναπατρισθέντες από την Ιαπωνία πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο «Σωτηρία». Τα δείγματα ήταν αρνητικά σε όλους τους ελέγχους που έγιναν, κατά το διάστημα που παρέμειναν σε καραντίνα.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι ο περιορισμός της διάδοσης του κορωνοϊού είναι ατομική και συλλογική ευθύνη και είναι υποχρέωση όλων μας, να προστατεύσουμε ηλικιωμένους και ευπαθείς ομάδες, με την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων.

Πολύ σημαντικό βήμα για τον περιορισμό διάδοσης της νόσου, είναι να καταφέρουμε να περιορίσουμε το 70% των μεταδόσεων, τόνισε ο καθηγητής. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνονται πρόσθετα προληπτικά μέτρα όπως τα περισσότερα από 1 εκατ. ενημερωτικά μηνύματα τα οποία απέστειλε η ΑΑΔΕ, καθώς και το κλείσιμο σχολείων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.

Προς το παρόν, δεν κρίνεται απαραίτητη η λήψη πιο αυστηρών μέτρων, ωστόσο αυτό θα επανεξεταστεί εφόσον η Ελλάδα μπει στη δεύτερη φάση διάδοσης του ιού, όταν δηλαδή θα υπάρξουν κρούσματα για τα οποία δεν θα μπορεί να ιχνηλατηθεί η πηγή της μετάδοσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ