ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα

Κορωνοϊός: Τι γνωρίζουμε για το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Επιβεβαιώθηκε το 10ο κρούσμα κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το 10ο κρούσμα εντοπίστηκε στην Ηλεία και πρόκειταιτη σύζυγο του ένατου ασθενή, ο οποίος είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε Ισραήλ και Αίγυπτο.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας καθηγητή λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, ενώ η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται.

Η γυναίκα μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας.

Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.

Εξετάζονται οι επαφές του 66χρονου ταξιδιώτη από την Ηλεία

Οι αρμόδιες Αρχές συνεχίζουν με ταχύτατους ρυθμούς την ιχνηλάτηση των επαφών του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος κορωνοϊού, με στόχο να εξετάσουν σε πρώτη φάση τους συνταξιδιώτες του και στη συνέχεια όλα τα άτομα που τον συνάντησαν μετά από το ταξίδι του σε Αίγυπτο και Ισραήλ.

Σε καραντίνα είναι και μέλη του προσωπικού νοσοκομείων -σε Αμαλιάδα και Πάτρα- που ήρθαν σε επαφή με τον ασθενή πριν επιβεβαιωθεί ότι νοσεί από τον ιό.

Από τη στιγμή που επιβεβαιώθηκε πως ο συνταξιούχος εκπαιδευτικός είναι θετικός στον ιό έχει σημάνει συναγερμός στην Ηλεία, ενώ υπάρχει και ανησυχία για την κατάσταση της υγείας του 66χρονου, καθώς νοσηλεύεται με σοβαρή λοίμωξη αναπνευστικού σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου.

Ο άνδρας, που είχε πάει εκδρομή στο εξωτερικό, εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα την Κυριακή και αρχικά προσήλθε στο νοσοκομείο Αμαλιάδας.

Στη συνέχεια, παραπέμφθηκε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Πατρών, όπου και παρέμεινε για νοσηλεία από το απόγευμα της Δευτέρας.

Οι γιατροί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου, κρίνουν, προς το παρόν, ότι δεν πρέπει να διασωληνωθεί, ώστε να υποστηριχθεί η αναπνευστική του λειτουργία, αλλά παρακολουθούν την πορεία της υγείας του και προσπαθούν να ελέγξουν την πνευμονία.

Έκτακτα μέτρα

Το βράδυ της Τετάρτης, το υπουργείο Υγείας προχώρησε στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων σε Αχαΐα, Ηλεία και Ζάκυνθο για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού. Όπως αποφασίστηκε, κλείνουν δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτήρια όλων των βαθμίδων ενώ αναστέλλονται και όλες οι μαζικές συναθροίσεις όπως θέατρα, κινηματογράφοι, αθλητικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις αλλά και επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους για δύο ημέρες.

«Μετά από εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη Λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό, αποφασίστηκε από την Κυβέρνηση η λήψη εκτάκτων προληπτικών μέτρων στους Νομούς Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων που αφορούν στην πιθανότητα τοπικής μετάδοσης του ιού στην περιοχή», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογοίας, Σωτήρης Τσιόδρας και τόνισε:

«Τα μέτρα περιλαμβάνουν αναστολή της λειτουργίας όλων των δημοσίων και ιδιωτικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, όλων των βαθμίδων, καθώς και την αναστολή πάσης φύσεως μαζικών συναθροίσεων (θεάτρων, κινηματογράφων, αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επισκέψεων σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία), για την περίοδο 5 έως 6 Μαρτίου 2020».

Υπογράμμισε, μάλιστα, πως τα μέτρα θα επαναξιολογηθούν εντός του επόμενου 48ώρου.

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε, μάλιστα, την ανάγκη λήψης βασικών μέτρων προστασίας από όλους.

«Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα πάλι να σας τονίσω την ανάγκη για τη λήψη από όλους μας των μέτρων βασικής προστασίας, των μέτρων υγιεινής, των μέτρων που έχουν να κάνουν με το πλύσιμο των χεριών, με την κάλυψη του βήχα, των μέτρων που έχουν να κάνουν με την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τους παππούδες μας, τις γιαγιάδες μας, που αποφεύγουν τις συναθροίσεις, που αποφεύγουν τους χώρους που μπορούν να εκτεθούν σε ιώσεις, όπως και ο νέος ιός, τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την αποφυγή επισκέψεων σε νοσοκομεία και ανθρώπους που είναι ασθενείς από τους ανθρώπους που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, με τα μέτρα που αφορούν στη γενικότερη υγιεινή του βήχα και των ιώσεων που μιλάμε όλη αυτή την περίοδο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να καταλάβουμε την αξία αυτών των μέτρων, ώστε να περιοριστεί όσο το δυνατόν, η εξάπλωση του ιού στην πατρίδα μας και να καθυστερήσει η διασπορά του».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ