ΕΛΛΑΔΑ

Το CNN Greece στη Μυτιλήνη: Ήρεμο βράδυ - Με αργούς ρυθμούς η επιβίβαση στο αρματαγωγό

Το CNN Greece στη Μυτιλήνη: Ήρεμο βράδυ - Με αργούς ρυθμούς η επιβίβαση στο αρματαγωγό
ΙΝΤΙΜΕ/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Αποστολή CNN Greece στη Μυτιλήνη, Χρήστος Παναγόπουλος - Ήρεμο ήταν το βράδυ της Τετάρτης στη Μυτιλήνη, με μηδενικές προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές προς το νησί.

Ειδικότερα, ο υπεύθυνος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός, επιβεβαίωσε στο CNN Greece ότι κατά τη νύχτα της Τετάρτης και προς τα ξημερώματα της Πέμπτης, υπήρξαν μηδενικές αφίξεις λέμβων από τα τουρκικά παράλια.

Η διαδικασία επιβίβασης των νεοαφιχθέντων στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Ρόδος» -κατά την οποία τα άτομα που βρίσκονται στο νησί οδηγούνται στο αστυνομικό τμήμα για ταυτοποίηση και δαχτυλοσκόπηση και έπειτα μεταφέρονται στο λιμάνι, όπου βρίσκεται το αρματαγωγό- συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς.

Στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Ρόδος» στη Μυτιλήνη μεταφέρθηκαν μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης οι πρώτοι πρόσφυγες και μετανάστες, περίπου 50 στο σύνολό τους.

Συνολικά στη Μυτιλήνη βρίσκονται περισσότεροι από 500άνθρωποι και όπως φαίνεται το αρματαγωγό δεν θα ξεκινήσει ακόμα από το νησί, καθώς μένει να ταυτοποιηθούν πολλοί ακόμη.

Σημειώνεται πως το «Ρόδος» θα μεταφέρει σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα τους πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στο νησί τις προηγούμενες ημέρες και θα απελαθούν χωρίς να μπορούν να κάνουν αίτημα για άσυλο, βάσει των αποφάσεων του ΚΥΣΕΑ της Κυριακής.

Μικροένταση στο λιμάνι

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Τετάρτης περίπου 80 με 100 πρόσφυγες και μετανάστες που προέρχονται από τη Μόρια έφτασαν στη πύλη του λιμανιού φωνάζοντας ότι θέλουν να φύγουν από τον προσφυγικό καταυλισμό.

Αυτό συνέβη καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβαν για ακόμη μια φορά ένα ψευδές SMS ενώ είδαν και πλοίο αγκυροβολημένο στο σημείο.

Πρόκειται για μία εικόνα που επαναλαμβάνεται στο νησί. Κλιμάκια των σώματος ειδικών αποστολών βρίσκονται στο λιμάνι και απωθούν τους πρόσφυγες και μετανάστες, που, όμως, επιστρέφουν στο λιμάνι της Μυτιλήνης από άλλους δρόμους και μαζεύονται εκ νέου στην κεντρική πύλη.Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μιλούν για τις απάνθρωπες συνθήκες στη Μόρια

Ο Απόστολος Βεΐζης, γιατρός και διευθυντής προγραμμάτων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, μιλάει στοCNN Greece για την κατάσταση στη Μυτιλήνη και το εχθρικό κλίμα που αντιμετωπίζουν ως ΜΚΟ στο νησί.

Μετά από 12 χρόνια αρωγής, ο κ. Βεΐζης αναφέρει ότι «σήμερα έχουμε ανθρώπους στη χειρότερη κατάσταση που μπορώ να σας περιγράψω».

«Η κατάσταση ξεκινάει από το 2016 όταν υπογράφτηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας», προσθέτει, λέγοντας ότι πάνω από 20.000 γυναίκες, παιδιά και άντρες έχουν εγκλωβιστεί στη Μυτιλήνη «σ’ έναν χώρο που λέγεται Μόρια», χωρητικότητας 2.880 ατόμων.

O κ. Βεϊζης, περιγράφοντας τις συνθήκες διαβίωσης στη Μόρια αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απόφαση της κυβέρνησης, τον περασμένο Ιούλιο, να μην έχουν πρόσβαση στον ΑΜΚΑ οι νεοεισερχόμενοι πρόσφυγες.

«Πάνω από 60.000 άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, δεχόμαστε καθημερινά κατά μέσο όρο 100 παιδιά με λοιμώξεις του αναπνευστικού και διάρροιες», εξηγεί και υπογραμμίζει:

«13.000 παιδιά ζουν στη Μόρια, εκ των οποίων τα 1.000 είναι ασυνόδευτα, έρχονται στο ιατρείο και μας λένε "θα 'θελα να πεθάνω"».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ