ΕΛΛΑΔΑ

Έβρος: 244 συλλήψεις και 34.778 αποτροπές εισόδου από το Σάββατο

Έβρος: 244 συλλήψεις και 34.778 αποτροπές εισόδου από το Σάββατο
ΙΝΤΙΜΕ/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν συγκεντρωμένοι για έβδομη ημέρα στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, και επιχειρούν να περάσουν στη χώρα μας, είτε από το συνοριακό πέρασμα των Καστανιών, είτε από άλλα σημεία νοτιότερα. Την ίδια ώρα, αστυνομικοί και στρατιώτες προσπαθούν να τους εμποδίσουν, και να τους κρατήσουν εκτός των ελληνικών εδαφών.

Το 24ωρο από τις 06.00 το πρωί της Τετάρτης έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης, στην περιοχή του Έβρου:

- Συνελήφθησαν 24 άτομα. Οι περισσότεροι προέρχονται από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν

- Εμποδίστηκαν 6.955 απόπειρες παράνομης εισόδου στην Ελλάδα

Συνολικά, για το πενθήμερο από τις 06.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 06.00 το πρωί της Πέμπτης ο απολογισμός είναι ο εξής:

- Έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 34.778 περιπτώσεις

- Έχουν συλληφθεί 244 πρόσωπα

Ήρεμη νύχτα μετά από μια μέρα εντάσεων

Μετά από μια ημέρα εντάσεων, πετροπόλεμου και χημικών, η νύχτα που πέρασε ήταν αρκετά ήρεμη.

Την Τετάρτη, είδε το «φως» της δημοσιότητας βίντεοντοκουμέντο από επεισόδια που σημειώθηκαν στις Καστανιές και αποτυπώνουν την ενεργή συμμετοχή των Τούρκων αστυνομικών.

Στα πλάνα φαίνεται καθαρά μια τουρκική διμοιρία, που έχει παραταχθεί σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων από τα σύνορα να ρίχνει με πολλαπλούς εκτοξευτές καπνογόνα και δακρυγόνα προς την ελληνική πλευρά.

Το συγκεκριμένο ντοκουμέντο αποδεικνύει, για ακόμη μια φορά, πως οι Τούρκοι όχι μόνο μεταφέρουν στα ελληνοτουρκικα σύνορα τους μετανάστες (στη συντριπτική τους πλειονότητα Αφγανοί και Ιρακινοί, και όχι Σύροι) αλλά συμμετέχουν και ενεργά στα επεισόδια.

Όπως αναφέρει η απεσταλμένη του CNN Greece στον Έβρο, Τούρκοι φώναζαν από τα μεγάφωνα συνθήματα στον κόσμο για να επιτεθεί στις ελληνικές αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο.Κυβερνητικές πηγές έλεγαν το απόγευμα της Τετάρτης πως από τις 6:00πμ έως τις 18:00 το απόγευμα της ίδιας μέρας συνελήφθησαν 11 άτομα -στην πλειοψηφία τους από το Αφγανιστάν- ενώ εμποδίστηκαν 4.600 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Μάλιστα, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν πως από το πρωί του Σαββάτου έως το απόγευμα της Τετάρτης έχει αποτραπεί η είσοδος σε 32.423 περιπτώσεις και έχουν γίνει 231 συλλήψεις.

Όπως φαίνεται σε βίντεο που έχει στη διάθεσή του το CNN Greece, άνδρες των ΜΑΤ ενίσχυσαν χθες ακόμη περισσότερο τη «γραμμή άμυνας» στο «σημείο μηδέν» στα ελληνοτουρκικά σύνορα, στήνοντας μια μεγάλη μπλε σιδηροκατασκευή στις Καστανιές Έβρου για να αποτρέψουν την είσοδο προσφύγων και μεταναστών από την γειτονική Τουρκία.

Το βίντεο που έδειξε ο Γεραπετρίτης στους Ευρωπαίους

Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης παρουσίασε στους Ευρωπαίους μετά το πέρας της συνεδρίασης του Συμβουλίου Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα βίντεο στο οποίο περιλαμβάνονταν όλες οι ενέργειες που έγιναν από τουρκικής πλευράς για να βοηθηθούν πρόσφυγες και μετανάστες που ήθελαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

«Η Τουρκία ενθαρρύνει συστηματικά και βοηθά δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν παράνομα στην Ελλάδα», αναφέρεται στο βίντεο, που παρουσιάζει τις ψευδείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων περί ανοίγματος των συνόρων, αλλά και τις κυνικές ομολογίες διακινητών που παραδέχονταν πως είχαν λάβει εντολή από τον «αρχηγό» - όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτούς, ο οποίος μάλιστα μίλησε επώνυμα – δηλαδή από τον Ερντογάν.

Μάλιστα, στα πλάνα είχαν συμπεριληφθεί και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου που παραδεχόταν το άνοιγμα των συνόρων και δήλωνε ψευδώς, όπως τονίζεται στο βίντεο, ότι έχουν περάσει δεκάδες χιλιάδες άτομα από την ημέρα που η Τουρκία άνοιξε τα σύνορα.

Ακόμη, παρουσιάζονται τα tweet Τούρκων δημάρχων για άνοιγμα των συνόρων και δωρεάν ταξίδια προς τα σύνορα.

Τέλος, στο βίντεο γίνεται καταγγελία για τη χρήση δακρυγόνων κατά Ελλήνων αστυνομικών από Τούρκους ενστόλους.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ