ΕΛΛΑΔΑ

Προσφυγικό: Navtex βάζει «μπλόκο» στις ροές σε Χίο, Σάμο και Μυτιλήνη

Προσφυγικό: Navtex βάζει «μπλόκο» στις ροές σε Χίο, Σάμο και Μυτιλήνη
ΛΑΓΟΥΤΑΡΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ/ΙΝΤΙΜΕ

Σε απαγόρευση της ναυσιπλοΐας στη θαλάσσια περιοχή ανοιχτά από τη Χίο, τη Σάμο και τη Μυτιλήνη προχώρησαν οι ελληνικές Αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές από την Τουρκία.

Βάσει της Navtex 391/2020, που εξέδωσε η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού, απαγορεύεται η ναυσιπλοΐα από τις 2 Μαρτίου έως τις 12 Μαρτίου.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται τα εμπορικά πλοία, τα σκάφη της Frontex και τα πλοία της δύναμης NATO Aegean Activity και τα εμπορικά πλοία τα οποία είναι εφοδιασμένα με τα απαραίτητα έγγραφα και πιστοποιητικά αξιοπλοΐας τους.

42 άτομα έφτασαν με λέμβο στη Σκάλα Συκαμνίας

Οι ροές συνεχίστηκαν και σήμερα, Πέμπτη καθώς στη Σκάλα Συκαμνίας έφτασε μια λέμβος με 42 άτομα, κυρίως αφγανικής καταγωγής.


Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των προσφύγων και μεταναστών υπάρχουν και πολλά παιδιά.

Μέχρι στιγμής δεν έχει αποσαφηνιστεί εάν οι 42 νεοαφιχθέντες θα μεταφερθούν και με ποιον τρόπο στο λιμένα της Μυτιλήνης όπου και μέχρι αυτή την ώρα συνεχίζεται η διαδικασία της ταυτοποίησης, καταγραφής και δαχτυλοσκόπησης των προσφύγων και μεταναστών που είχαν φτάσει στο νησί τις προηγούμενες ημέρες.

Σημειώνεται πως με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η διαδικασία καταγραφής και ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών στο λιμάνι της Μυτιλήνης, οι οποίοι επιβιβάζονται για δεύτερη συνεχή ημέρα στο αρματαγωγό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού «Ρόδος».

Συνολικά στη Μυτιλήνη βρίσκονται περισσότεροι από 500 άνθρωποι και όπως φαίνεται το αρματαγωγό δεν θα ξεκινήσει ακόμα από το νησί, καθώς μένει να ταυτοποιηθούν πολλοί ακόμη.

Όπως έγινε γνωστό, 13 άτομα -12 άνδρες και μια γυναίκα- που έμεναν στη Μόρια επαναπροωθήθηκαν σήμερα στο Δεκελί της Τουρκίας, με βάση τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - Άγκυρας του 2016.

Συνολικά, από τις αρχές Ιανουαρίου έχουν επιστρέψει στην Τουρκία είτε λόγω απόρριψης του αιτήματος ασύλου σε δεύτερο βαθμό είτε λόγω προσωπικής τους απόφασης να φύγουν από την Ελλάδα, 126 άτομα.






ΔΗΜΟΦΙΛΗ