ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε συναγερμό για την εξάπλωση – Οι σχεδιασμοί για την «επόμενη μέρα» της επιδημίας

Κορωνοϊός: Σε συναγερμό για την εξάπλωση – Οι σχεδιασμοί για την «επόμενη μέρα» της επιδημίας
ΙΝΤΙΜΕ/ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΣ

Σε «κόκκινο συναγερμό» βρίσκονται οι υγειονομικές Αρχές της χώρας μας μετά από την αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού στην χώρα μας, με τους ειδικούς να θεωρούν πλέον δεδομένη την περαιτέρω εξάπλωση του ιού και τον πολλαπλασιασμό των ασθενών μέσα στο επόμενο διάστημα.

Την Πέμπτη ανακοινώθηκαν 22 νέα κρούσματα στη χώρα μας, όλοι συνταξιδιώτες του 67χρονου από την Ηλεία που είχε συμμετάσχει σε εκδρομή στην Αίγυπτο και το Ισραήλ. Ανάμεσα στους ασθενείς είναι και η σύζυγος του 67χρονου -που θεωρείται το πρώτο σοβαρό κρούσμα στη χώρα μας- ενώ αρνητικά ήταν τα αποτελέσματα των εξετάσεων της κόρης του.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται πλέον σε 31, με την πλειοψηφία τους να εντοπίζεται στην περιοχή της Ηλείας και της Αχαΐας και λιγότερα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Οι αρμόδιες Αρχές συνεχίζουν και τις ιχνηλατήσεις των επαφών των ταξιδιωτών και μέχρι στιγμής έχουν εξεταστεί 400 άνθρωποι.

Εκτός από τον 66χρονο, η κατάσταση της υγείας του οποίου κρίνεται σοβαρή, άλλοι δύο ασθενείς έχουν εμφανίσει πνευμονία ενώ οι υπόλοιποι έξι που νοσηλεύονται έχουν πολύ πιο ήπια συμπτώματα.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, οι υπόλοιποι ασθενείς που βρέθηκαν θετικοί στον ιό παραμένουν στα σπίτια τους, σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Σε καραντίνα είναι και 11 γιατροί και νοσηλευτές του νοσοκομείου του Ρίου, οι οποίοι ήρθαν σε επαφή με τον 67χρονο πριν εκείνος διαγνωστεί.

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο κ. Τσιόδρας διευκρίνισε πως με την εξέλιξη της επιδημίας θα νοσηλεύονται στα νοσοκομεία μόνο τα σοβαρά περιστατικά της νόσου ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα θα παραμένουν απομονωμένα στα σπίτια τους.

Τα επόμενα στάδια της επιδημίας και τα μαθηματικά μοντέλα

Η εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας έχει ήδη αρχίσει να τροποποιεί και τον τρόπο αντιμετώπισής του από τις Αρχές.

Από χθες, έχουν γίνει γνωστές ανακατατάξεις στη λειτουργία του νοσοκομείου του Ρίου ενώ πραγματοποιήθηκαν και αλλαγές στις εφημερίες.

Η οφθαλμολογική κλινική του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Ρίου, η οποία δεν είχε ασθενείς, έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται κατάλληλα ώστε να φιλοξενηθούν τυχόν νέα σοβαρά κρούσματα ενώ εάν κριθεί απαραίτητο το ίδιο θα ισχύσει και για την κλινική ΩΡΛ του νοσοκομείου.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Καθημερινή», στο σχεδιασμό του υπουργείου είναι σε επόμενα στάδια της επιδημίας τα περιστατικά κορωνοϊού να νοσηλεύονται σε ξεχωριστές πτέρυγες του νοσοκομείου ή ακόμη και να εκκενωθούν μικρές μονάδες υγείας ώστε να χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά.

Μάλιστα, σε οκτώ νοσοκομεία –«Γ. Γεννηματάς», Λαϊκό, Σωτηρία, Σισμανόγλειο, Αττικόν, Κρατικό Νίκαιας, Ψυχιατρικό Θεσσαλονίκης και νοσοκομείο Καστοριάς- τοποθετούνται ειδικά σημεία διαλογής και υποδοχής ύποπτων κρουσμάτων, τα λεγόμενα isolation boxes.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε χθες πως ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται πλέον σε επιδημική φάση, με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων.

Επέμεινε δε στο γεγονός ότι τα πραγματικά κρούσματα είναι πολλαπλάσια από τα επιβεβαιωμένα, λόγω υποδιάγνωσης σε ήπια και ασυμπτωματικά περιστατικά, που όμως μεταδίδουν τον ιό.

Αυτό συμβαίνει και στη χώρα μας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τις περιοχές της Αχαΐας και της Ηλείας. Η Αμαλιάδα, μάλιστα, έχει περάσει στη φάση ΙΙ, δηλαδή της εξάπλωσης του κορωνοϊού στην κοινότητα.

Ωστόσο, «δεν θα γίνει καμιά καραντίνα η οποία δεν συστήνεται από κανέναν».

Ως προς τα μαθηματικά μοντέλα για την εξάπλωση του ιού, ο καθηγητής τόνισε:

«Δεν θα κολλήσει το 75% του πληθυσμού. Στο μέλλον προοπτικά σε ένα, δύο, τρία χρόνια ναι, μπορεί ενδεχομένως να κολλήσουν όλοι. Όπως κολλάμε από τη γρίπη. Υπολογίζουμε με τα μαθηματικά μας μοντέλα και με την ελπίδα ότι ο καιρός θα παίξει ένα ρόλο στην αποφυγή της περαιτέρω διασποράς, ότι μπορεί να φτάσουμε το 10%, το 15% του πληθυσμού, μπορεί να είναι και πολύ λιγότερο, μπορεί να είναι το 5% αυτή την περίοδο και να αυξηθεί παραπάνω την επόμενη χρονιά το χειμώνα, που ευνοεί τη μετάδοση τέτοιων ιών».

Ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε ωστόσο ότι η επιδημία του φόβου και του πανικού είναι χειρότερη από τον ιό και τα κρούσματα, ακόμα κι αν είναι εκατοντάδες.

«Υπολογίζεται ότι 5% με 15% του πληθυσμού προσβάλλεται κάθε χρόνο από τη γρίπη. Ξέρετε πόσο είναι αυτό; Είναι 1.500.000 άνθρωποι. Το έχουμε συνειδητοποιήσει αυτό;» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αποθέματα υλικών και θεραπεία

Από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΔΥ έχει γίνει συγκεκριμένος προγραμματισμός για την επάρκεια ιατρικών υλικών και φαρμάκων. Έχουν ήδη προβλεφθεί αποθέματα σε υλικά για μέτρα ατομικής προστασίας, ενώ έχει γίνει και καταγραφή όλων των υπαρχόντων αποθεμάτων και stock piling σε φάρμακα ειδικά για το νέο ιό.

Παράλληλα, ενισχύονται ειδικές μονάδες και έχει γίνει πρόβλεψη και για κλίνες εντατικής θεραπείας.

Αναφορικά με τη θεραπεία, την Τετάρτη συναντήθηκε ειδική Επιτροπή στο υπουργείο Υγείας, υπό τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων τον κ. Παναγιώτη Γαργαλιάνο, η οποία αποφάσισε για τα θεραπευτικά σχήματα που θα χορηγούνται στους ασθενείς που νοσούν πιο σοβαρά. Ήδη οι ασθενείς που είναι σε σοβαρή κατάσταση με πνευμονία, αντιμετωπίζονται από την ομάδα των καθηγητών στο Ρίο με ειδικό κοκτέιλ φαρμάκων.

Εργαστηριακός έλεγχος

Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι όσο περνάει ο καιρός, η εργαστηριακή ανίχνευση του ιού, θα γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και όχι στα ελαφρά.

«Έτσι κάνει όλος ο κόσμος. Ήδη στην Ιταλία και σε άλλες πληττόμενες περιοχές με πολλαπλά κρούσματα, εκατοντάδες κρούσματα, ο έλεγχος γίνεται μόνο στα σοβαρά περιστατικά και ακόμα και εκεί, βλέπε παράδειγμα Κίνα, υπήρχαν περιστατικά που τεκμηριώνονταν μόνο με πυρετό και πνευμονία, χωρίς καν εργαστηριακό έλεγχο (…) Όσο περνάει και προοδεύει αυτή η φάση της επιδημίας, ο εργαστηριακός έλεγχος θα γίνεται στα σοβαρά περιστατικά και μόνο σε αντιπροσωπευτικό δείγμα από το δίκτυο επιτήρησης», συνέχισε.

«Ένα δίκτυο που πιάνει όλη τη χώρα, για να βλέπουμε πώς πορεύεται ο ιός στη χώρα, όπως κάνουμε για τη γρίπη, ώστε να καταλάβουμε ότι υποχώρησε η έξαρση του ιού στην πατρίδα μας και να έχουμε μια καθαρή εικόνα στο πώς κινείται. Αυτά τα δίκτυα υπάρχουν και ενεργοποιούνται», συμπλήρωσε.

Ατομικά μέτρα υγιεινής και αποφυγή συναθροίσεων

Επαγρύπνηση και αυστηρή προσήλωση στους κανόνες ατομικής υγιεινής, συνέστησε ο κ. Τσιόδρας. Επίσης, επισήμανε την ανάγκη για απομόνωσή μας όταν έχουμε συμπτώματα, όσον αφορά στην αποφυγή των μαζικών συναθροίσεων.

«Αυτό περιλαμβάνει και τις εκκλησίες φυσικά, ιδιαίτερα για τους ανθρώπους που είναι στις ευπαθείς ομάδες και πάνε σε αυτούς τους χώρους. Θέλει, λοιπόν, πάρα πολλή προσοχή σε συνεννόηση και με τις τοπικές Μητροπόλεις να δοθούν αντίστοιχες οδηγίες. Ήδη έχει γίνει συνεννόηση, από όσο γνωρίζω, του υπουργείου με την ηγεσία της Εκκλησίας στις περιοχές, ώστε να δοθούν οι κατάλληλες οδηγίες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ