ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι κατέθεσε στην εισαγγελέα δήμαρχος Πύργου για όσους «σπάνε» την καραντίνα

Κορωνοϊός: Τι κατέθεσε στην εισαγγελέα δήμαρχος Πύργου για όσους «σπάνε» την καραντίνα
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ

Κατάθεση έδωσε τη Δευτέρα ο δήμαρχος Πύργου, στο πλαίσιο της επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που ζήτησε η εισαγγελία Πρωτοδικών Ηλείας, μετά τις καταγγελίες του ότι κυκλοφορούν πολίτες στους οποίος έχουν δοθεί οδηγίες να παραμείνουν σε κατ’ οίκον περιορισμό λόγω κορωνοϊού.

Ο Παναγιώτης Αντωνακόπουλος ανέφερε στην εισαγγελία το φαινόμενο αυτό, το οποίο τεκμηριώνει με βάση τις καταγγελίες συμπολιτών του -και τηλεφωνικές και δια ζώσης- και με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν και από τους διπλανούς δήμους.

«Η Γαστούνη για παράδειγμα έβγαλε δελτίο Τύπου στο οποίο κατήγγειλε και εκείνη το συγκεκριμένο φαινόμενο» ανέφερε ο ίδιος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, όπου και έκανε την αρχική καταγγελία.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι:

«Τόνισα και την ανυπαρξία κάποια αρχής η οποία να είναι υπεύθυνη για την τήρηση της καραντίνας. Η απομόνωση των κρουσμάτων και των ύποπτων ασθενών είναι ο πιο χαρακτηριστικός κρίκος στην αλυσίδα της μετάδοσης».

Ο ίδιος εξήγησε πως «στόχος μας είναι να προστατεύσουμε την υγεία και όχι ο ρατσισμός καθώς και οι πολίτες να έχουν περισσότερη υπευθυνότητα», προσθέτοντας «ξέρω πολύ καλά ως γιατρός πόσο σημαντικό είναι να τηρήσουμε αυτά τα μέτρα».

Όσον αφορά τον αριθμό των καταγγελιών, ο ίδιος υποστηρίζει ότι «ακόμη και για 10 - 15 περιπτώσεις όπως είναι το μέγεθος του Πύργου ο αριθμός αυτός επιδημιολογικά είναι πολύ σημαντικός με βάση την ευκολία μετάδοσης του ιού».

Τέλος, σημείωσε πως «στα νοσοκομεία δεν υπάρχει στεγανοποίηση των περιστατικών - υπάρχει μια κίνηση των ύποπτων ασθενών».

Συνολικά 84 είναι οι ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση των Αρχών. Τέσσερα από τα κρούσματα στη χώρα μας είναι «ορφανά», δηλαδή δεν έχουν ιστορικό έκθεσης, γεγονός που προκαλεί ανησυχία.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, επιβεβαίωσε σήμερα, Δευτέρα, 11 νέα κρούσματα του ιού, ενώ παράλληλα γνωστοποίησε νέα έκτακτα μέτρα προστασίας, με έμφαση στην προστασία - κυρίως - των ευπαθών ομάδων.

Όπως γνωστοποίησε, οι 56 από τους ασθενείς προέρχονται από την προσκυνηματική εκδρομή στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Συγκεκριμένα, 47 ήταν στο γκρουπ και εννέα οι επαφές τους.

Συνολικά 27 ασθενείς νοσηλεύονται, όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης. Ο ένας εξ αυτών διασωληνωμένος σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Συνολικά 57 είναι σε απομόνωση στην οικία τους.

Όσον αφορά στην «ταυτότητα» των ασθενών, 81 είναι άτομα ελληνικής καταγωγής, ενώ οι άλλοι τρεις είναι ξένοι υπήκοοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ