ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: 117 ασθενείς, 10 «ορφανά» κρούσματα και έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων

Κορωνοϊός: 117 ασθενείς, 10 «ορφανά» κρούσματα και έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων
ΙΝΤΙΜΕ

Αυξημένοι κατά 18 είναι οι ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα. Το σύνολο αυτών έχει πλέον φτάσει τους 117, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, ανακοίνωσε πως υπάρχουν πλέον 10 «ορφανά» κρούσματα. Η κυβέρνηση και οι ειδικοί καλούν τους πολίτες - σε όλους τους τόνους - να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους. 

 

Από τα 117 επιβεβαιωμένα κρούσματα - μεταξύ αυτών και ο 66χρονος που απεβίωσε στο νοσοκομείο της Πάτρας - τα 107 έχουν γνωστή σύνδεση.

Από τα κρούσματα αυτά 82 είναι εισαγόμενα, 25 είναι επαφές τους και 10 χαρακτηρίζονται «ορφανά», που σημαίνει ότι εντοπίστηκαν από δειγματοληπτικό έλεγχο στην κοινότητα και δεν γνωρίζουμε την πηγή μετάδοσης.

Οι ασθενείς που νοσηλεύονται είναι 34, τρεις εκ των οποίων είναι στη ΜΕΘ. Ακόμη, επιβεβαίωσε ότι έλαβε εξιτήριο το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Ελλάδα, η 38χρονη από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και το παιδί της.

Κατά τη νεότερη ενημέρωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα, για τους εργαστηριακούς ελέγχους από σήμερα η χώρα μας υιοθέτησε τα ευρωπαϊκά κριτήρια του ECDC, ενημέρωσε ο ίδιος και εξήγησε πως θα δίνεται προτεραιότητα στους ηλικωμένους και αυτούς με σοβαρή αναπνευστική νόσο.

«Στην πορεία, θα μετράμε μόνο τα σοβαρά κρούσματα, με νοσηλεία σε ΜΕΘ και τους θανάτους», δήλωσε ο κ. Τσιόδρας.

Κλείνουν δικαστήρια, κέντρα διασκέδασης και γυμναστήρια

Όπως ανακοίνωσε, ο κ. Τσιόδρας, κλείνουν για 15 ημέρες παιδότοποι, θέατρα, χώροι καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, κέντρα διασκέδασης, δικαστήρια και γυμναστήρια ενώ για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία θα αποφασίσει αρμοδίως το υπουργείο Πολιτισμού.

Να διευκρινιστεί πως δεν θα κλείσουν εστιατόρια και καφετέριες.

Όσον αφορά στα μουσεία, η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην ελεγχόμενη ροή, δηλαδή να γίνονται δεκτές οργανωμένες ομάδες κατόπιν συνεννόησης με τη διοίκηση του εκάστοτε μουσείου.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα πάντα αλλά μπορούμε να αποφεύγουμε τις συναθροίσεις. Είναι πολύ σημαντική η ατομική ευθύνη», είπε επ΄αυτού.

Σε ερώτηση του CNN Greece και της Νατάσσας Σπαγαδώρου για το ποια θα είναι τα επόμενα βήματα, ο κ. Τσιόδρας απάντησε πως έχουν παρθεί τα περισσότερα μέτρα ενώ για το ενδεχόμενο λήψης ανάλογων μέτρων με την Ιταλία, όπως το κλείσιμο των καταστημάτων, είπε: «Θεωρώ ότι δεν θα φτάσουμε ποτέ μέχρι εκεί».

Η νόσος στην Ιταλία υποτιμήθηκε σε επίπεδο γενικού πληθυσμού, προσέθεσε και τόνισε ότι στην ραγδαία εξάπλωσή του κορωνοϊού ενδέχεται να οφείλεται και το πώς λειτουργεί η Ιταλία σε επίπεδο περιφερειών.

Ο καθηγητής Τσιόδρας, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, επέμεινε στη σημασία του «αυτοπεριρισμού» και της λήψης μέτρων υγιεινής και προσωπικής προστασίας για τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού. Όπως χαρακτηριστικά, αν επιτευχθεί ένα ποσοστό 70% -ή καλύτερα ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, 80, 90 ή και 100%- στον αυτοπεριορισμό της κοινότητας τότε θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πανδημία.

Εξηγήσεις για τα «ορφανά» κρούσματα

«Τα ορφανά κρούσματα τα οποία δεν έχουν σαφή πηγή έκθεσης, δεν σημαίνουν κάτι άλλο εκτός από το ότι υπάρχουν κύκλοι μετάδοσης στην κοινότητα τους οποίους τους περιμέναμε και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Το ότι έχουμε 8 εχθές, 10 σήμερα "ορφανά" κρούσματα, δεν σημαίνει ότι έχουμε τεράστια διασπορά στην κοινότητα. Σημαίνει ότι υπάρχει διασπορά, η οποία μπορεί να αφορά αρκετές εκατοντάδες κρούσματα», ανέφερε χθες ο κ. Τσιόδρας, δίνοντας διευκρινίσεις, επ αυτού του ζητήματος.

«Να σας πω ένα παράδειγμα: Ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή εστία σε μια περιοχή της βόρειας Ελλάδος. Σε αυτή την περιοχή της βόρειας Ελλάδος όμως υπήρξε πριν μερικές εβδομάδες εισροή μιας εκδρομικής μεγάλης ομάδας από τη βόρεια Ιταλία. Άρα, στην ουσία ένα κρούσμα που δεν έχει σαφή προέλευση μπορεί να προέρχεται από το χώρο της βόρειας Ιταλίας και αυτό θα πιστοποιηθεί με ειδικές φυλογενετικές αναλύσεις που μας βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα την επιδημία».

«Είμαστε ακόμη στην αρχή»

Ο καθηγητής ζήτησε από τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να τηρούν όλα τα μέτρα, αλλά και τους κανόνες υγιεινής. Επίσης, κάλεσε όσους έχουν ήπια συμπτώματα να μην πηγαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς.

Τα σοβαρά κρούσματα είναι μεγάλης ηλικίας, είπε, ωστόσο ζήτησε περισσότερο χρόνο για να έχει στη διάθεσή του περισσότερα δεδομένα.

«Είμαστε ακόμη στην αρχή», δήλωσε, τονίζοντας πως θα υπάρξουν ακόμη περισσότερα κρούσματα το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, εκτίμησε ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί θα βοηθήσουν στον περιορισμό του κορωνοϊού.

«Έχουμε κύκλους μετάδοσης του ιού στην κοινότητα», είπε, ακόμη, αλλά τόνισε ότι «προσπαθούμε να καθυστερήσουμε την εμφάνιση πολλών κρουσμάτων μαζί, ιδίως σε μεγαλύτερους σε ηλικία συνανθρώπους μας».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ