ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τα «ορφανά» κρούσματα, το ενδεχόμενο νέων μέτρων και το μήνυμα μηδενικής ανοχής

Κορωνοϊός: Τα «ορφανά» κρούσματα, το ενδεχόμενο νέων μέτρων και το μήνυμα μηδενικής ανοχής
INTIME

Στενά παρακολουθούν οι υγειονομικές Αρχές την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, με τον κρατικό μηχανισμό να εμφανίζεται έτοιμος να λάβει ακόμη αυστηρότερα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων.

Το μήνυμα αυτό στέλνει, άλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» τονίζει πως κύριο μέλημά του είναι να μην χάσουν τη ζωή τους άνθρωποι που μπορούν να σωθούν.

Ο ίδιος προειδοποίησε, μάλιστα, πως «τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

«Και έχουμε υποχρέωση να προειδοποιήσουμε την κοινή γνώμη ότι ο επόμενος μήνας θα είναι πολύ δύσκολος» είπε ο πρωθυπουργός, και συμπλήρωσε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα έχουμε αύξηση των κρουσμάτων, θα έχουμε αύξηση των σοβαρών κρουσμάτων, άνθρωποι θα χάσουν τη ζωή τους, να το ξέρουμε αυτό» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, συμπλήρωσε:

«Το σημαντικό είναι να περιορίσουμε τον αριθμό στο ελάχιστο και να μην χάσουν άνθρωποι τη ζωή τους -αυτή είναι η μεγάλη προσπάθεια- ενώ θα μπορούσε να σωθούν. Αυτό είναι το κύριο μέλημά μας».

Μήνυμα σε όσους δεν συμμορφώνονται

Από την έναρξη των μέτρων, η αστυνομία εντόπισε 45 καταστηματάρχες σε όλη την επικράτεια που αψήφησαν τα μέτρα και αποφάσισαν να ανοίξουν κανονικά και προχώρησε στη σύλληψή τους.

«Είμαστε σε κατάσταση υπεύθυνης στάσης. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι. Ο καθένας και η καθεμία οφείλουν να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Έτσι προστατεύουν τους δικούς τους ανθρώπους και τους συνάνθρωπους τους», τονίζει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Οι αποφάσεις της κυβέρνησης πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα. Από όλες και όλους. Η αστυνομία κάνει ελέγχους και φροντίζει για την εφαρμογή του νόμου. Υπάρχουν ωστόσο ελάχιστοι που δεν πειθαρχούν».

«Όσοι δεν πειθαρχούν πρέπει να καταλάβουν ότι δεν έχουν αυτό το δικαίωμα, η συμπεριφορά αυτή συνιστά δημόσιο κίνδυνο. Εάν συνεχίσουν θα αντιμετωπισθούν ανάλογα», υπογραμμίζει ο υπουργός.

Στο πλαίσιο των ελέγχων, από την Πέμπτη 12 Μαρτίου 2020 έχουν βεβαιωθεί συνολικά σε όλη την επικράτεια 43 παραβάσεις για τις οποίες συνελήφθησαν 45 άτομα και συγκεκριμένα:

  • 12 στην Αττική,
  • 6 στη Δυτική Ελλάδα,
  • 6 στη Θεσσαλία,
  • 5 στη Δυτική Μακεδονία,
  • 5 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη,
  • 3 στην Κρήτη,
  • 3 στο Νότιο Αιγαίο,
  • 2 στην Πελοπόννησο,
  • 2 στην Ήπειρο και
  • 1 στη Θεσσαλονίκη.

Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα

Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων, ο αριθμός των οποίων αγγίζει πλέον τα 22.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλυψε πως η πλειοψηφία αυτών των ορφανών κρουσμάτων εντοπίζονται στην Αττική. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων έφτασε χθες σε 228. μ

Το 51% όσων νοσούν είναι άνω των 65 ετών ενώ συνολικά έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα για έλεγχο.

«Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα "ορφανά" κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε με έμφαση ότι «αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν».

Για τις ουρές στα σούπερ μάρκετ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Τσιόδρας και στα όσα συμβαίνουν σε πολλά σούπερ μάρκετ της χώρας, όπου σχηματίζονται ουρές αρκετών μέτρων, τονίζοντας πως ο συνωστισμός ευνοεί τη μετάδοση του κορωνοϊού.

«Έχουμε πει να είναι μέχρι 5 άτομα στην ουρά. Να τηρούνται αποστάσεις ασφάλειας πάνω από 1 μέτρο, καλύτερα 2», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

«Τα σούπερ μάρκετ δεν θα κλείσουν όποτε ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί ότι δεν θα βρίσκει τρόφιμα» ανέφερε και πρόσθεσε: «Το θέμα το ζητήσαμε και σήμερα στην επιτροπή και θα το ξαναδούμε. Ίσως θα βοηθούσε το διευρυμένο ωράριο».

Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας έκανε για μια ακόμη φορά λόγο για την ατομική ευθύνη και είπε ότι ο αυτοπεριορισμός παραμένει το πιο σημαντικό μέτρο για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού.

Επίσης, σημείωσε πως τα ΜΜΜ θα πρέπει να λειτουργούν με κατά το δυνατόν λιγότερο συνωστισμό.

Προσοχή σε ηλικιωμένους

Ο λοιμωξιολόγος συνέστησε προσοχή στους καπνιστές, καθώς είπε ότι κινδυνεύουν περισσότερο από άλλους να προσβληθούν από τον κορωνοϊό, αλλά όχι απαραίτητα να νοσήσουν βαρύτερα, ενώ δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν ότι οι παχύσαρκοι είναι πιο εύκολο να προσβληθούν από τον ιό.

Ακόμη μια ευάλωτη ομάδα είναι οι ηλικιωμένοι.

«Aναμένουμε αυτός ιός να πλήξει κυρίως ανθρώπους άνω των 65 με 70 ετών. Προκαλεί σοβαρές πνευμονίες οι οποίες μια στις 1000 περιπτώσεις μπορεί να αφορούν και νέα άτομα. Υπάρχουν λοιπόν και νεωτέρα άτομα άτομα που έχουν κάνει αυτήν την πνευμονία και ήδη νοσηλεύονται στη χώρα μας», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα κι αν βρισκόμαστε ήδη σε τροχιά Ιταλίας, ο εκπρόσωπος του υπ. Υγείας ήταν προσεκτικός στα λόγια του.

«Δεν μπορώ να μιλήσω για τροχιά τύπου Ιταλίας, θα μου επιτρέψετε να περιμένω μια εβδομάδα για να το πω αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Τσιόδρας συνέστησε να περιμένουμε όλοι για να δούμε πως εξελίσσεται η πανδημία στη χώρα μας και μετά να προσπαθήσουμε να βγάλουμε συμπεράσματα για το ποιοι πλήττονται περισσότερο από αυτή.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας επανέλαβε και πάλι ότι δεν συστήνεται έλεγχος σε ασυμπτωματικούς πολίτες και όσους έχουν ήπια συμπτώματα, ενώ χρησιμοποίησε μια φράση ενός Βρετανού συναδέλφου του για να μας πει πως πρέπει να συμπεριφερθούμε στο νέο ιό.

«Δεν πρέπει να σκέφτομαι ότι δεν έχω τον ιό και προφυλάσσομαι, αλλά ότι τον έχω και δεν θέλω να τον μεταδώσω στους άλλους».

Ακόμη, συνέστησε σε όσους χρειάζονται φάρμακα να τα παίρνουν συγγενείς τους και να μην πηγαίνουν οι ίδιοι.