ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή η Καστοριά μετά τον θάνατο του 4ου ασθενούς

Κορωνοϊός: Σε επιφυλακή η Καστοριά μετά τον θάνατο του 4ου ασθενούς
ΙΝΤΙΜΕ

Αναστατωμένη είναι η κοινή γνώμη της Καστοριάς μετά τον θάνατο του τέταρτου ασθενούς από κορωνοϊό, καθώς ο 53χρονος από τα Σιάτιστα Κοζάνης ήταν εργαζόμενος στο νοσοκομείο της πόλης.

Ο 53χρονος ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορωνοϊού στη Δυτική Μακεδονία και όταν διαγνώστηκε ως φορέας του ιού διακομίσθηκε στο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης.

Η κατάσταση της υγείας του εμφάνιση επιπλοκές τα επόμενες ημέρες με αποτέλεσμα να καταλήξει σήμερα.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, οι περίπου 40 εργαζόμενοι του νοσοκομείου έχουν τεθεί σε κατ’ οίκον περιορισμό ενώ τα κρούσματα στην πόλη είναι συνολικά 14, 7 εκ των οποίων είναι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο.

Πλέον ελάχιστοι άνθρωποι κυκλοφορούν στους δρόμους της Καστοριάς και οι κάτοικοι είναι αρκετά ανήσυχοι.

Οι φορείς της πόλης ζητούν να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Καστοριά

«Να κηρυχθεί ο νομός Καστοριάς σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και παράλληλα να τεθεί σε καραντίνα εξαιτίας της εξάπλωσης του κορωνοϊού», ζητούν με ομόφωνη απόφαση τους οι φορείς της Καστοριάς.

Στην έκτακτη σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς Δημήτρη Σαββόπουλου και που συμμετείχαν οι δύο βουλευτές, οι τρεις δήμαρχοι, ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου και ο πρόεδρος του Νοσοκομείου Καστοριάς, συμφωνήθηκε να σταλεί επιστολή στον ΕΟΔΥ, στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στο υπουργείο Υγείας και στο γραφείο του πρωθυπουργού, όπου θα τονίζεται η ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα στήριξης της Καστοριάς προκειμένου να ανακοπή η εξάπλωση του ιού που απέχει σε ποσοστά από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Όπως τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόππουλος «έχουμε 2 θανάτους από την Καστοριά και 14 κρούσματα κορωνοϊού, γεγονός που μας ανησυχεί αρκετά για τις επόμενες ημέρες». Τόνισε ότι ζητάμε να εξεταστεί σοβαρά η περίπτωση «να κηρυχθεί ο νομός σε καραντίνα με επιχειρησιακό σχέδιο τέτοιο που θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις επιβράδυνσης της εξάπλωσης του ιού».

Ο κ. Σαββόπουλος όπως και ο δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Κορεντσίδης εξέφρασαν την αγωνία τους για το γεγονός ότι στο νοσοκομείο του νομού «υπάρχουν αρκετά κρούσματα κορωνοϊού σε ιατρούς και νοσηλευτές» επεσήμαναν ότι αυτό «δημιουργεί δυσπιστία και ανησυχία στους πολίτες άλλα και πρόβλημα στο ίδιο το προσωπικό» και ζήτησαν από τον ΕΟΔΥ να προβεί άμεσα σε εξετάσεις όλου του προσωπικού του νοσοκομείου.

Παράλληλα ζήτησαν την άμεση πρόσληψη ιατρονοσηλευτικού προσωπικού η ακόμη την μετακίνηση του από άλλες μονάδες της περιοχής και εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την πορεία των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα αφού έως σήμερα η Καστοριά έχει 14 κρούσματα σ'ένα πληθυσμό 42.000 κατοίκων όπου οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι.

Τέσσερις οι νεκροί

Οι νεκροί στη χώρα μας ανέρχονται πλέον σε τέσσερις, καθώς χθες υπέκυψαν ένας 90χρονος και ένας 67χρονος και την περασμένη εβδομάδα είχε υποκύψει ο 66χρονος από την Ηλεία που νοσηλευόταν στη μονάδα αρνητικής πίεσης του Νοσοκομείου Πατρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα το Σάββατο, το σύνολο των κρουσμάτων είναι 228.

Τα «ορφανά» κρούσματα

Η επιστημονική κοινότητα φαίνεται πως ανησυχεί ιδιαίτερα για την αύξηση των «ορφανών» κρουσμάτων, ο αριθμός των οποίων αγγίζει πλέον τα 22.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου του Σαββάτου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλυψε πως η πλειοψηφία αυτών των ορφανών κρουσμάτων εντοπίζονται στην Αττική.

Το 51% όσων νοσούν είναι άνω των 65 ετών ενώ συνολικά έχουν ληφθεί 3.400 δείγματα για έλεγχο.

«Σίγουρα τα μέτρα δεν αποδίδουν αμέσως. Σε 2-3 εβδομάδες θα δει κάποιος αν αποδίδουν τα μέτρα για έναν ιό που εξαπλώνεται ταχύτατα. Εμένα δεν με ανησυχούν οι θάνατοι, αλλά τα "ορφανά" κρούσματα (όσα δεν ξέρουμε πηγή μετάδοσης) που το καθένα έχει δώσει το δικό του κύκλο μετάδοσης κι αυτός ο κύκλος μετάδοσης είναι εκθετικός» τόνισε χαρακτηριστικά και προειδοποίησε με έμφαση ότι «αν δεν έχουμε και την ατομική ευθύνη μαζί με τα μέτρα, τα μέτρα δεν θα δουλέψουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ