ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Κινδυνεύουν τελικά τα κατοικίδια; - Τι κάνουμε αν νοσήσουμε με τον ιό

Κορωνοϊός: Κινδυνεύουν τελικά τα κατοικίδια; - Τι κάνουμε αν νοσήσουμε με τον ιό
Φωτογραφία αρχείου ΑP Photo

Διευκρινίσεις σχετικά με τα κατοικίδια σε περίπτωση που εμφανιστούν ήπια συμπτώματα του κορωνοϊού σε κάποιο μέλος της οικογένειας εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών.

Σε σχετική ανακοίνωση για τις οδηγίες πρόληψης της διάδοσης της νόσου στο σπίτι, σε περίπτωση εμφάνισης ήπιων συμπτωμάτων σε κάποιο μέλος της οικογένειας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών αναφέρει πως «θα πρέπει να περιορίζετε την επαφή με κατοικίδια ζώα και άλλα ζώα ενώ είστε άρρωστοι με Covid-19, κατά τον τρόπο που διαχωρίζεστε από τους ανθρώπους».

Όπως διευκρινίζεται, παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί κρούσματα Covid-19 στα κατοικίδια ζώα, συνιστάται οι ασθενείς να μην έρχονται σε επαφή με τα ζώα, μέχρι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό.

Ειδικότερα ο ΙΣΑ συμβουλεύει:

  • Αν είναι δυνατόν, ένα άλλο μέλος του νοικοκυριού σας να φροντίζει τα ζώα σας ενώ είστε άρρωστοι.
  • Αν είστε άρρωστοι με το Covid-19, αποφύγετε την επαφή με το κατοικίδιο ζώο σας, όχι μόνο στα παιχνίδια και τα χάδια με τον σκύλο ή την γάτα σας, αλλά και στο τάισμα τους, στον καθαρισμό τους κλπ.
  • Εάν δεν μπορείτε παρά να φροντίσετε εσείς το κατοικίδιο ζώο σας ή βρίσκεστε αναγκαστικά σε χώρο με ζώα ενώ είστε άρρωστοι, πλένετε τα χέρια σας πριν και μετά από την αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα και φορέστε μάσκα προσώπου.
  • Τα μέλη του νοικοκυριού θα πρέπει να φροντίζουν τα κατοικίδια και όχι οι ασθενείς, οι οποίοι δεν πρέπει να αγγίζουν τα κατοικίδια ζώα όσοι είναι άρρωστοι.
  • Εάν έχετε εμφανίσει ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να φοράτε μάσκα όταν βρίσκεστε κοντά σε άλλους ανθρώπους (π.χ. μοιράζοντας ένα δωμάτιο ή όχημα) ή μαζί με κατοικίδια ζώα, και ιδιαίτερα πριν μπείτε σε δημόσιο χώρο, χώρο ιατρικών υπηρεσιών, ιατρείο, διαγνωστικό κέντρο ή νοσοκομείο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ