ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσακρής στο CNN Greece: Σίγουρα οι επόμενοι δύο μήνες είναι αρκετά κρίσιμοι

Κορωνοϊός - Τσακρής στο CNN Greece: Σίγουρα οι επόμενοι δύο μήνες είναι αρκετά κρίσιμοι
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Την εκτίμηση ότι οι επόμενοι δύο μήνες είναι σίγουρα αρκετά κρίσιμοι στην Ελλάδα, σε ό,τι αφορά την εξάπλωση του κορωνοϊού, εκφράζει στο CNN Greece ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Αθηνών κ. Θανάσης Τσακρής, προσθέτοντας ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένουμε να καταγραφεί «επιδημικό κύμα» κρουσμάτων στη χώρα μας.

Όπως τονίζει ο ίδιος, η προσπάθεια η οποία γίνεται και το μεγάλο στοίχημα, είναι αυτό το επιδημικό κύμα, να είναι όσο γίνεται όχι οξυκόρυφο, δηλαδή να απλώσει στον χρόνο, προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί το σύστημα Υγείας της χώρας μας, το οποίο θα πιεστεί πολύ τις επόμενες εβδομάδες.

«Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα στη χώρα μας μετά την εισαγωγή περιστατικών που είχαμε και από την Ιταλία, από το Ισραήλ, αλλά και από την Αγγλία ένα σημαντικό ποσοστό των περιπτώσεων συνδέονται με προηγούμενο ταξίδι στην Αγγλία», αναφέρει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει:

«Σίγουρα θα δούμε μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες εβδομάδες και όλη η προσπάθεια γίνεται όσο μπορούμε το επιδημικό κύμα το οποίο θα καταγραφεί στη χώρα μας να είναι οξυκόρυφο και να απλώσει στον χρόνο, έτσι ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν -εκεί είναι το μεγάλο στοίχημα- οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και γενικότερα το Σύστημα Υγείας της χώρας, το οποίο θα πιεστεί πολύ τις επόμενες εβδομάδες».

Σχετικά με τον αριθμό των περιστατικών που καταγράφονται, σημειώνει ότι αυτός έχει να κάνει με τον αριθμό των περιστατικών τα οποία διερευνώνται και γίνεται η εργαστηριακή διάγνωση.

«Σίγουρα θα έχουμε μεγαλύτερη αύξηση τις επόμενες εβδομάδες. Το θέμα είναι να αποφύγουμε τους επιθετικούς ρυθμούς αύξησης της νοσηρότητας της χώρας μας, αντίστοιχες με αυτές που βλέπουμε στην Ιταλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως την Γαλλία, την Αγγλία, την Ισπανία αλλά και τη Γερμανία. Γιατί η μεγάλη αύξηση της νοσηρότητας θα συνδεθεί αργότερα όπως καταλαβαίνουμε και με αύξηση των περιστατικών που θα έχουν επιπλοκές και πιθανόν να καταλήξουν από τη λοίμωξη», τονίζει.

Στην ερώτηση αν είναι επαρκή τα μέτρα που ανακοινώνονται, απαντά ότι αυτό “θα εξαρτηθεί από την καταγραφή της νοσηρότητας που θα έχουμε τις επόμενες μέρες. Είναι πολύ πιθανό να δούμε ακόμα πιο αυστηρά μέτρα. Τα περιστατικά τα οποία καταγράφονται αυτές τις μέρες, αυτή την εβδομάδα, είναι περιστατικά στα οποία η μόλυνση, η έκθεση στον ιό, έγινε πριν την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων που είδαμε την Παρασκευή και το Σάββατο. Έτσι περιμένουμε αυτή τη βδομάδα λογικά να υπάρξει μία αυξημένη νοσηρότητα. Από εκεί και πέρα θα δούμε πόσο τα αυξημένα μέτρα δημόσιας Υγείας, τα οποία ελήφθησαν, θα συμβάλλουν στο να περιοριστεί η αύξηση της νοσηρότητας που θα παρατηρείται στη χώρα μας. Και σίγουρα από εκεί και πέρα πιστεύω θα αποφασιστούν και άλλα μέτρα συμπληρωματικά των μέτρων που έχουμε ήδη τις προηγούμενες ημέρες”.

Οι καιρικές συνθήκες πιθανόν να παίξουν κάποιο ρόλο

Ο καθηγητής εκτιμά ότι οι καιρικές συνθήκες, σε συνδυασμό με τα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί, είναι πιθανό να παίξουν και αυτές κάποιο ρόλο στον ρυθμό εξάπλωσης του ιού.

«Σίγουρα οι επόμενοι δύο μήνες είναι αρκετά κρίσιμοι. Από εκεί και πέρα, όπως είπαμε, αν δεν έχουμε οξυκόρυφο κύμα είναι πιθανόν στον χρόνο να έχουμε περισσότερες εβδομάδες το ενδημικό κύμα, μέχρι να έχουμε την μείωση του ενδημικού κύματος. Από εκεί και πέρα πιστεύουμε ότι πιθανόν και οι καιρικές συνθήκες να παίξουν και αυτές κάποιο ρόλο, μαζί με τα δραστικά μέτρα δημόσιας υγείας, να συμβάλλουν στην επιβράδυνση και το άπλωμα του ενδημικού κύματος στον χρόνο, κάτι που θα βοηθήσει το σύστημα Υγείας να μπορέσει να ανταποκριθεί, να αντέξει στη σημαντική πίεση που θα έχουμε τις επόμενες εβδομάδες».

Παράγοντες κινδύνου

Όπως λέει ο κ. Τσακρής, “οι πιθανότητες να μολυνθεί κάποιος είναι ίδιες, είτε είναι παιδιά, είτε άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Απλά στα παιδιά είναι πολύ πιο ήπια η λοίμωξη, ενώ στις μεγαλύτερες ηλικίες τα συμπτώματα πιο έντονα και οι πιθανότητες επιπλοκές μεγαλύτερες. Αυτό έχει να κάνει, η ηλικία, δεδομένου ότι η νόσος, η λοίμωξη αυτή συνδέεται πολλές φορές με διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος, φαίνεται τελικά ότι η κατάσταση των αγγείων του ανθρώπου, το πόσο μπορούν να ανταποκριθούν στην αυξημένη αυτή πηκτικότητα που παρατηρείται στη λοίμωξη, μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα ή όχι στη λοίμωξη. Γι’αυτό βλέπουμε και πιο ήπιες λοιμώξεις στις μικρότερες ηλικίες και πιο σοβαρές λοιμώξεις παρατηρούνται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Γι’αυτό και οι παράγοντες κινδύνου είναι τόσο η υπέρταση, όσο επίσης ο ζαχαρώδης διαβήτης, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τα αναπνευστικά νοσήματα, που συνδέονται όλα αυτά με το στάτους των αγγείων και το πως μπορούν να ανταποκριθούν καλύτερα στις απαιτήσεις μιας επιπλοκής από τη λοίμωξη”.

Ατομική και κοινωνική ευθύνη

Καταλήγοντας, ο κ. Τσακρής τονίζει ότι «σε αυτή τη φάση δεν υπάρχουν περιθώρια για έλλειψη ατομικής και κοινωνικής ευθύνης. Πέρα από τα αυστηρά μέτρα δημόσιας υγείας τα οποία λαμβάνουμε και θα ληφθούν και στη συνέχεια, έχει ιδιαίτερη σημασία όλοι να καταλάβουμε την ατομική και κοινωνική ευθύνη και το πόσο όλοι συλλογικά πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση για να μην έχουμε σημαντικές επιπτώσεις από το επιδημικό κύμα το οποίο περιμένουμε τις επόμενες εβδομάδες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ