ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τα μέτρα για τα κέντρα υποδοχής προσφύγων

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Τα μέτρα για τα κέντρα υποδοχής προσφύγων
INTIME/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε πως στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης προσφύγων και μεταναστών, περιορίζεται η κυκλοφορία στους διανέμοντες, ενώ θα δημιουργηθούν χώροι νοσηλείας και απομόνωσης

Ειδικότερα, θα ισχύσει περιορισμός κυκλοφορίας των διαμενόντων στα ΚΥΤ, με την ελεγχόμενη μετάβαση τους στα οικεία αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών τους.

Η μετάβαση στα αστικά κέντρα για την κάλυψη των αναγκών θα γίνεται ελεγχόμενα, από τις 7 το πρωί έως τις 19:00 από την αστυνομία και οι μετακινήσεις θα γίνονται ανά μία ώρα με Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η μεταφορά θα γίνεται για ένα ένα μέλος από κάθε οικογένεια.

Απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα από χώρες εκτός της ΕΕ

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς, από αύριο Τετάρτη στις 6 το πρωί απαγορεύεται να έρθουν στην Ελλάδα άτομα από χώρα που δεν βρίσκεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις όσων έρχονται για επείγουσα εργασία ή οικογένεια.

«Έλληνες και κοινοτικοί αλλοδαποί μπορεί να προσέρχονται και να μπαίνουν στη συνέχεια σε οικειοθελήκαραντίνα για 14 μέρες, ειδικά όσοι έρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία», τόνισε.

Σημείωσε επίσης πως όσοι βρίσκονται στη χώρα μας από το εξωτερικό για διακοπές, συνέστησε να περιορίσουν στις απολύτως αναγκαίες τις όποιες μετακινήσεις τους στο εσωτερικό, επισημαίνοντας πως όσοι βρίσκονται σε οικειοθελή καραντίνα μπορούν να φύγουν από τη χώρα και πριν από την παρέλευση του χρόνου αυτού.

Μέτρα πρόληψης απέναντι στον κορωνοϊό, που αφορούν σε όλα τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, τις δομές φιλοξενίας και την Υπηρεσία Ασύλου, ανακοίνωσε νωρίτερα, το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση τα μέτρα λαμβάνονται για την προστασία όσων διαμένουν στις δομές και των εργαζόμενων.

Μεταξύ άλλων, αναστέλλονται για τουλάχιστον 14 ημέρες όλες οι επισκέψεις ατόμων και φορέων και οι δράσεις αυτών εντός των ΚΥΤ και των δομών φιλοξενίας και η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο στους έχοντες εργασία.

Αναστέλλεται, ακόμη, η λειτουργία και των άτυπων δομών εκπαίδευσης στις δομές και διακόπτονται όλες οι δραστηριότητες εντός των κλειστών εσωτερικών χώρων (γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, κτλ).

Επίσης, γίνεται υποχρεωτική θερμομέτρηση των νέων αφίξεων, ενώ σε καθημερινή βάση θα υπάρχουν δύο ανακοινώσεις με οδηγίες πρόληψης στα αραβικά, τα φαρσί, τα αγγλικά, τα γαλλικά και τα ελληνικά ή και αντίστοιχη κατά περίπτωση προσαρμογή σε γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι στις δομές.

Αναλυτικά, οι οδηγίες έχουν ως εξής:

  1. Αναστέλλονται για τουλάχιστον 14 ημέρες όλες οι επισκέψεις ατόμων/ φορέων, καθώς και δράσεις αυτών εντός των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης και των δομών φιλοξενίας. Η είσοδος πλέον επιτρέπεται μόνο στους έχοντες εργασία.
  2. Υποχρεωτική θερμομέτρηση των νέων αφίξεων καθώς και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια κρίνεται χρήσιμη και απαραίτητη από τις κατά τόπους αρμόδιες υπηρεσίες.
  3. Σε καθημερινή βάση δύο ανακοινώσεις περί οδηγιών πρόληψης του ιού στις γλώσσες αραβικά, φαρσί, αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά ή/και με αντίστοιχη κατά περίπτωση προσαρμογή σε γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι στις δομές.
  4. Ανάρτηση ενημερωτικών αφισών του ΕΟΔΥ στις γλώσσες αραβικά, φαρσί, αγγλικά, γαλλικά, ελληνικά ή/και με αντίστοιχη κατά περίπτωση προσαρμογή σε γλώσσες που κατανοούν οι φιλοξενούμενοι σε κάθε δομή.
  1. Τήρηση γενικών κανόνων υγιεινής με καθημερινό καθαρισμό εσωτερικών κοινόχρηστων χώρων με καθαριστικά και απολυμαντικά καθώς και συνεχής απολύμανση των πόμολων των θυρών των κοινόχρηστων χώρων αυτών.
  2. Σε συνέχεια της επίσημης ανακοίνωσης για το κλείσιμο των σχολικών μονάδων και σε συνεννόηση με τους συντονιστές ΣΕΠ, αναστέλλεται η λειτουργία των άτυπων δομών εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων στις Δομές.
  3. Διακοπή όλων των δραστηριοτήτων εντός κλειστών εσωτερικών χώρων του φιλοξενούμενου πληθυσμού για την αποφυγή συγκέντρωσης και συγχρωτισμού αυτών, για 14 ημέρες (γυμναστήρια, βιβλιοθήκες, κ.ο.κ.).
  4. Διακοπή συσκέψεων των φορέων δραστηριοποίησης στις δομές σε κλειστούς χώρους.
  5. Στενή συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και εφαρμογή των οδηγιών του, σχετικά με τα ζητήματα δημόσιας υγείας.
  6. Προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος της εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού εντός των κέντρων και δομών παρακαλούνται οι διαμένοντες εντός των δομών για τις επόμενες δύο εβδομάδες να μειώσουν στο ελάχιστο τις άσκοπες μετακινήσεις τόσο εντός του κέντρου, όσο και έξω από αυτό και να μετακινούνται μόνο όταν είναι απαραίτητο και για σοβαρό λόγο.
  7. Επίσης, κατά τη σίτιση (για τα ΚΥΤ), να εξεταστεί α) το ενδεχόμενο να καλούνται τμηματικά οι φιλοξενούμενοι για να παραλάβουν το φαγητό τους ή/και β) να γίνεται μία φορά την ημέρα η διανομή της συνολικής ποσότητας φαγητού.
  8. Λειτουργία ειδικών χώρων απομόνωσης σε κάθε Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Μεταναστών και Προσφύγων.

Επισημαίνεται ότι όλες οι προαναφερόμενες οδηγίες διερμηνεύονται στις ομιλούμενες γλώσσες και κοινοποιούνται στον πληθυσμό, που διαμένει στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης και στις δομές φιλοξενίας. Η επικαιροποίηση αυτών των οδηγιών θα είναι συνεχής, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία.

Σημειώνεται ότι ήδη η Υπηρεσία Ασύλου έχει ανακοινώσει την αναστολή υποδοχής και εξυπηρέτησης κοινού στα γραφεία της στην ενδοχώρα και τα νησιά, καθώς και την αναστολή όλων των διοικητικών ενεργειών, μέχρι τις 10 Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ