ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Αναστέλλεται έως τις 30 Μαρτίου η είσοδος στο Άγιο Όρος

Κορωνοϊός στην Ελλάδα: Αναστέλλεται έως τις 30 Μαρτίου η είσοδος στο Άγιο Όρος
Φωτογραφία αρχείου ΙΝΤΙΜΕ NEWS

Η διοίκηση του Αγίου Όρους αποφάσισε την αναστολή εισόδου επισκεπτών-προσκυνητών στη χερσόνησο του Άθω λόγω του νέου κορωνοϊού, από σήμερα, Πέμπτη, έως τις 30 Μαρτίου, εξαιρουμένων των ενταύθα εργαζομένων και των απαραίτητων επαγγελματιών.

Η απόφαση καλεί τις αρχές και τις υπηρεσίες στο 'Αγιο Όρος για τη συμμόρφωση τους στις οδηγίες των ανωτέρων Ιερών Σωμάτων και της Διοικήσεως του Αγίου Όρους, καθώς και κάθε κυβερνητικής εντολής ή οδηγίας.

Η διοίκηση του Αγίου Όρους υλοποιεί τη σχετική διυπουργική απόφαση (Παιδείας, Υγείας) στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων για τον κορωνοϊό.

Ο αναπληρωτής διοικητής κ. Αρίστος Κασμίρογλου επέδωσε στην Ιερά Κοινότητα το σχετικό έγγραφο ενώ νωρίτερα η Ιερά Κοινότητα, ανώτατο διοικητικό όργανο της μοναστικής πολιτείας, κατά την συνεδρίαση της είχε συμπορευθεί με την κυβερνητική απόφαση, που θα έχει ισχύ έως και τις 30 Μαρτίου.

Ως εκ τούτου δεν θα εκδίδονται από τα αρμόδια γραφεία στην Ουρανούπολη και την Θεσσαλονίκη άδειες εισόδου (διαμονητήρια) αλλά η διακίνηση προϊόντων προς και από τον Άθω θα γίνεται κανονικά με τα δρομολόγια των πλοίων της γραμμής.

Κανονικά θα διεξάγονται στα είκοσι μοναστήρια και τα ακόμα περισσότερα κελιά, οι λατρευτικές διαδικασίες, χωρίς όμως κοσμικούς πιστούς.

Αν και με βάση τον Καταστατικό Χάρτη που κατοχυρώνει το αυτοδιοίκητο της Αγιορείτικης κοινωνίας, η ευθύνη για θέματα ασφάλειας, δημόσιας τάξης και υγείας ανήκει στην Πολιτεία, υπήρξε σύμπνοια κυβέρνησης και Ιεράς Κοινότητας.

Δεν υπάρχουν αναφορές τουλάχιστον για το πρόσφατο παρελθόν περί διακοπής της ροής προσκυνητών προς την Αθωνική Πολιτεία που υπολογίζονται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες τον χρόνο.

Στα 464 ανέρχονται τα κρούσματα στην Ελλάδα

Στα 464 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα και έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται 78 ασθενείς, οι 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. Όλοι λαμβάνουν αντι-ιική θεραπεία.

Παράλληλα, 19 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, ενώ τα 72 κρούσματα είναι απροσδιόριστης πηγής.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, τα σημερινά δεδομενα επιβεβαιώνουν την εκτίμηση της ομάδα της αναπληρώτριας καθηγήτριας Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στο Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Βάνας Σύψα ότι στη χώρα μας υπάρχουν αυτή τη στιγμή 2.000 με 3.000 κρούσματα του κορωνοϊού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ