ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πληροφορίες για ακόμη έναν νεκρό

Κορωνοϊός: Πληροφορίες για ακόμη έναν νεκρό
Φωτογραφία αρχείου © Intime p.a.

Ακόμη ένας ασθενής με κορωνοϊό κατέληξε, όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών στη χώρα μας στους 27

Σύμφωνα πληροφορίες του ΣΚΑΪ, ένας 84χρονος άνδρας κατέληξε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Ο ηλικιωμένος σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εισήχθη στο Ιπποκράτειο στις 17 Μαρτίου και ξημερώματα 18 Μαρτίου κατέληξε, πριν προλάβουν να εξακριβώσουν την αιτία του θανάτου του οι γιατροί.

Το δείγμα ελήφθη μετά θάνατον και το αποτέλεσμα βγήκε θετικό μετά από λίγες ημέρες.

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες δηλώθηκε κανονικά στον ΕΟΔΥ, άλλα με καθυστέρηση στο ΕΚΑΒ ΕΚΕΠΥ.

Τα στοιχεία όμως για την επιδημιολογική έκθεση αντλούνται από τον ΕΟΔΥ, ο οποίος γνώριζε για τον νεκρό.

892 τα κρούσματα

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μας είναι 892, όπως ανακοίνωσε ο ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Από τους νεκρούς, οι 22 είναι άνδρες και οι πέντε γυναίκες. Παράλληλα, 57 άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ και 54 είναι διασωληνωμένοι, ενώ 42 ασθενείς έλαβαν εξιτήριο.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδρίασε και ενέκρινε πρωτόκολλο θεραπευτικής αγωγής για όσους νοσηλεύονται.

Ο λοιμωξιολόγος είπε ακόμη πως η εικόνα από την Ιταλία και την Ισπανία είναι τόσο άσχημη που οι επιστήμονες ανησυχούν. Τόνισε όπως πως αν αρθούν τα μέτρα θα έχουμε την ίδια εικόνα καθώς με την εφαρμογή αυτών έχει «ελαττωθεί» η καμπύλη.

«Η πορεία του ιού ανάλογη με τα μέτρα. Ως τώρα δεν έχουμε σημάδια εκθετικής αύξησης. Είμαστε στην αρχή της μάχης».

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο πρόληψης νοσημάτων ο ρυθμός μετάδοσης της νόσου μέσα σε 14 μέρες ανέβηκε 10 φορές και έφτασε από 3,3% σε 31,6% ανά 100.000 άτομα στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα στοιχεία αυτά δεν αφορούν την Ελλάδα.

«Η επιτυχία θα εξαρτηθεί από τα μέτρα και πόσο θα διαρκέσουν αυτά. Αυτή τη στιγμή η παύση θα ήταν καταστροφική. Όσον αφορά τους υγειονομικούς, θα ελέγχονται. Υπάρχει σκέψη να υπάρξει πρωτόκολλο για την προφύλαξη τους».

Η ενημέρωση από τον Σωτήρη Τσιόδρα:



Η ενημέρωση από τον Νίκο Χαρδαλιά:



«Πρέπει να περιορίσουμε τις μετακινήσεις», επανέλαβε με έμφαση.

Τόνισε πως τα μέτρα δεν ισχύουν για όσους υπηρετούν στα Σώματα Ασφαλείας. Έχουν ελευθερία μόνο για να ασκήσουν τα καθήκοντα τους για τις άλλες τους κινήσεις θα ισχύει ότι και στους άλλους πολίτες.

Υπενθύμισε πως η αποστολή των SMS στο 13033 είναι χωρίς χρέωση και τα προσωπικά δεδομένα δεν κρατούνται.

Κατά τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, 5.824 άτομα βρίσκονται σε κατ'οίκον καραντίνα και έχουν ληφθεί 1.116 δειγματοληπτικοί έλεγχοι.

Οι 82 βρέθηκαν εκτός σπιτιού και επιβλήθηκαν τα πρόστιμα των 5.000 ευρώ.

«Οι έλεγχοι θα είναι σαρωτικοί τις επόμενες ημέρες», είπε ακόμη.

Παίρνοντας το λόγο ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης καθησύχασε την κοινή γνώμη τονίζοντας ότι υπάρχει επάρκεια στα τεστ και αντιδραστηρίων στη χώρα μας. Επίσης τόνισε πως τα τεστ για κορωνοϊό στα δημόσια νοσοκομεία είναι δωρεάν.

Είπε επίσης ότι από την στιγμή που ξέσπασε η κρίση, στη διάθεση των υπηρεσιών υγείας είναι περισσότερες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Άνοιξαν ΜΕΘ σε δημόσια νοσοκομεία που ήταν κλειστές, υπάρχει συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα», συνέχισε και πρόσθεσε:

«Δεν υπάρχει επιβάρυνση για τον ασθενή. Το κράτος διασφαλίζει την πρόσβαση σε ΜΕΘ όχι μόνο σε πολίτες που θα νοσήσουν από κορωνοϊό».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ