ΕΛΛΑΔΑ

Αντιδράσεις από ΕΣΗΕΑ και ΕΙΤΗΣΕΕ για τις τηλεοπτικές άδειες

Αντιδράσεις από ΕΣΗΕΑ και ΕΙΤΗΣΕΕ για τις τηλεοπτικές άδειες
EUROKINISSI

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) στις 11:00, θα έχει σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επίμαχη διάταξη.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ κάνει λόγο για συνταγματική εκτροπή, η οποία επιχειρείται από την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με αυταρχικό τρόπο, σημειώνει κλείνοντας η ανακοίνωση, παίρνει τον ρόλο από την ανεξάρτητη Αρχή (σ.σ. το ΕΣΡ) για να κάνει «παιχνίδια εξουσίας» με όρους αδιαφάνειας.

Η ανακοίνωση κάνει λόγο για «νομοθετικά εκτρώματα», ώστε η κυβέρνηση «να μπορέσει να επιβάλλει αιυθαίρετα τους δικούς της κανόνες», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής τόσο στα ελληνικά όσο και τα ευρωπαϊκά δικαστήρια αλλά και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Επίσης στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «με άκρως αυταρχικό και καθόλου τεκμηριωμένο τρόπο, η κυβέρνηση αποφασίζει και διατάσσει ότι οι τηλεοπτικές άδειες θα είναι τέσσερις, γιατί τόσες προφανώς εξυπηρετούν τις προθέσεις της.»

Παράλληλα σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών, με αφορμή την κατάθεση της τροπολογίας της κυβέρνησης για τις τηλεοπτικές άδειες.

Η ΕΣΗΕΑ, σε χθεσινή της ανακοίνωση, σημείωνε ότι η εσπευσμένη επιδίωξη της κυβέρνησης να ρυθμίσει το ζήτημα των αδειών των τηλεοπτικών σταθμών, παρακάμπτοντας το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, προκαλεί τις εύλογες ανησυχίες του δημοσιογραφικού κλάδου.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΣΗΕΑ, επίσης, αναφέρει ότι είναι αντίθετη σε οποιαδήποτε απόπειρα συγκέντρωσης ΜΜΕ, επιμένοντας στη θεσμοθέτηση κανόνων διαφάνειας και διασφάλισης των εργασιακών σχέσεων με Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και κατοχύρωση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Στην τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και θα ψηφιστεί σήμερα, περιλαμβάνονται τέσσερα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας γενικής στόχευσης και ενημερωτικού χαρακτήρα. Την ίδια ώρα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για θεματικά ενημερωτικά, ούτε για θεματικά μη ενημερωτικά, ούτε, τέλος για κανάλια ειδικής στόχευσης.

Πάντως, από την πλευρά της η κυβέρνηση, επισημαίνει ότι στόχος της είναι «να υπάρξουν βιώσιμα σχήματα, χωρίς στρεβλώσεις, υπερδανεισμούς και πιέσεις μεταξύ μίντια, πολιτικής εξουσίας και τραπεζών.»

Στον ιστότοπο της Βουλής η τροπολογία για τα κανάλια

ΔΗΜΟΦΙΛΗ