ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Υπό αυστηρά κριτήρια η χορήγηση χλωροκίνης σε ασθενείς

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Υπό αυστηρά κριτήρια η χορήγηση χλωροκίνης σε ασθενείς
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS / ΝΙΚΟΣ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΟΣ

Σαφείς οδηγίες ως προς τη χρήση και χορήγηση της φαρμακευτικής ουσίας, χλωροκίνη, για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού έδωσε το Σάββατο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), Σωτήρης Τσιόδρας.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού, ο καθηγητής Τσιόδρας, τόνισε πως «το φάρμακο με βάση τη χλωροκίνη δίνεται με αυστηρά κριτήρια και παρακολούθηση».

«Μεγάλη σημασία έχει και ο τρόπος διεξαγωγής του εργαστηριακού ελέγχου, που πλέον γίνεται παντού με αυστηρά κριτήρια», συμπλήρωσε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Παρεμβαίνοντας στο θέμα, ο αρμόδιος υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, ανέφερε πως «η χλωροκίνη έχει εγκριθεί και είναι στο στάδιο παραγωγής στην Ελλάδα».

Κατά τα λοιπά, ο Σωτήρης Τσιόδρας ερωτηθείς για το εάν και κατά πόσον ο κορωνοϊός πλήττει τμήματα της καρδιάς, όπως το μυοκάρδιο, δήλωσε: «Η καρδιοτοξικότητα του νέου ιού φαίνεται πως ισχύει. Δεν είναι γνωστό με ποιον τρόπο ο ιός είναι καρδιοτοξικός. Θα δώσουμε κάποιο φάρμακο που δοκιμάζεται και αλλού και ελπίζουμε να αποτρέψει επιπλοκές».

Σε ό,τι αφορά τη χορήγηση αντιιικής φαρμακευτικής αγωγής σε εγκύους, σημείωσε πως «συστήνεται ειδική παρακολούθηση και χορήγηση φαρμάκων, μόνο αν υπάρξουν επιπλοκές».

«Βασικό είναι ότι τα παιδιά που γεννιούνται, με βάση τα περιστατικά που γνωρίζουμε, δεν πεθαίνουν», πρόσθεσε ο κ. Τσιόδρας.

«Αν αψηφήσουμε τον εχθρό, αυτός θα μπει στο σπίτι μας. Χαλάρωση των μέτρων θα οδηγήσει σε επανάκαμψη του ιού με σφοδρότητα. Πρέπει να είναι σε όλους αντιληπτό ότι όσο ο ιός είναι εδώ υπάρχει απειλή. Στην Ιταλία αυτό δεν έγινε αντιληπτό και αυτό πληρώνουν και το ίδιο βλέπω και σε πολλές περιοχές στις ΗΠΑ», συνέχισε.

Τέλος, αναφερόμενος στην αντοχή του ιού μετά την ίαση του ασθενή, ο κ. Τσιόδρας είπε: «Φαίνεται ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει και μετά την ίαση. Παρόλ'αυτά πλέον δίνεται σαν οδηγία από τους διεθνείς οργανισμούς να φεύγουν οι ασθενείς από το νοσοκομείο μετά από επτά μέρες, τηρώντας κάποιες οδηγίες υγιεινής».Κορωνοιός: 32 θάνατοι, 95 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, 1.061 συνολικά

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ