ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Δεύτερος νεκρός στη χώρα μας σήμερα

Κορωνοϊός: Δεύτερος νεκρός στη χώρα μας σήμερα
ΙΝΤΙΜΕ

Ένας δεύτερος ασθενής με κορωνοϊό έχασε τη ζωή του σήμερα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των θανάτων στη χώρα μας σε 41.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, ένας άνδρας από την Ξάνθη έχασε τη ζωή του στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Νωρίτερα σήμερα είχε καταλήξει ένας 55χρονος από την Καστοριά, ο οποίος νοσηλευόταν στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, τα κρούσματα έχουν αυξηθεί κατά 95 και συνολικά ανέρχονται στα 1.156, τα περισσότερα στην Αττική. Από τους νεκρούς οι 29 είναι άνδρες, 9 γυναίκες, με μέσο όρο τα 71 έτη. Το 92% είχε συνοδά νοσήματα.

Συνολικά, έχουν γίνει 15.151 έλεγχοι και το 5% της νόσου χρειάζεται θεραπεία. Ακόμη 69 είναι διασηλωμένοι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκ των οποίων το 77% με υποκείμενα νοσήματα.

Την ίδια στιγμή, ένας άνθρωπος αποσωληνώθηκε από το νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης και ένας ακόμα πήρε εξιτήριο.

«Είναι η κορυφή του παγόβουνου όσοι μπαίνουν στα νοσοκομεία», είπε ο κ. Τσιόδρας.

Σχετικά με τους θανάτους, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε ότι το ποσοστό θνησιμότητας είναι μεγάλο σε όσους βρίσκονται σε ΜΕΘ, «το 47% από αυτούς πεθαίνουν».

«Εκεί σώζονται ζωές, εκεί θρηνούνται και θάνατοι. Ας μην μας παραξενεύουν οι θάνατοι. Είναι το αποτέλεσμα μιας βίαιης μάχης, πρέπει να διατηρούμε ακέραιη την ελπίδα μας», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Κρούσμα κορωνοϊού καταγράφηκε και σε δομή αστέγων 130 ατόμων. Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως εξετάστηκαν όλοι οι διαμένοντες από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στο νοσοκομείο.

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως η χλωροκίνη πρέπει να χορηγείται αυστηρά με ιατρική παρακολούθηση.

Τα χημικά που περιέχουν χλωροκίνη είναι επικίνδυνα και μπορεί να επιφέρουν μέχρι και θάνατο, είπε αναφέροντας παραδείγματα από τις ΗΠΑ.

Ακόμη αναφέρθηκε σε ακόμη ένα φάρμακο, την μεφλοκίνη. Πρόκεται για ένα φάρμακο που το χρησιμοποιούμε για την ελονοσία.

«Και αυτό έχει τις τοξικότητές του. Θα δοκιμαστεί και αυτό όπως άλλα. Δεν υπάρχει θαυματουργό φάρμακο», σημείωσε, λέγοντας πως σε σπάνιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως επιφέρει σε κάποιους ψυχικές διαταραχές.

«Προσοχή στην παραπληροφόρηση, η οποία μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη από τον ιό», τόνισε και σημείωσε ότι είναι βραδύτερος ο ρυθμός της εξάπλωσης της πανδημίας στη χώρα μας σε σχέση με άλλα κράτη, όπως η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία.

Σημειώνεται πως σε παγκόσμιο επίπεδο, τα κρούσματα ανέρχονται στα 684.000, ενώ 32.000 είναι οι θάνατοι και 146.000 έχουν αναρρώσει.

Ποια μέτρα παρατείνονται

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως παρατείνεται έως και τις 11 Απριλίου η προσωρινή απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων σε ολόκληρη την επικράτεια.

Ο κ. Χαρδαλιάς διευκρίνισε πως η απόφαση αφορά στα καταστήματα που είναι ήδη κλειστά και μόνο σε αυτά.

Επίσης, παρατείνονται έως τις 11 Απριλίου τα προσωρινά περιοριστικά μέτρα στους χώρους λατρείας.

Αποφασίστηκε επίσης να παραταθεί η καραντίνα στα χωριά Δαμασκηνιά και Δραγασιά ακόμα μια εβδομάδα για προκλητικούς λόγους.

Ακόμη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως τέσσερα ειδικά συνεργεία πήγαν σε Ξάνθη και Κομοτηνή για να πάρουν δείγμα από 165 ανθρώπους που έχουν τεθεί σε καραντίνα.

Τα άτομα αυτά θα παραμείνουν στα ξενοδοχεία και αναμένονται τα αποτελέσματα.

Ερωτώμενος για το Πάσχα και το εάν θα είναι πιο αυστηρά τα μέτρα στα διόδια, είπε πως:

«Δεν υπάρχει ζήτημα εκδρομέων. Καλούμε τους ανθρώπους να παραμείνουν στο σπίτι τους».