ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Έκκληση βοήθειας μέσω του CNN Greece απευθύνει το Γηροκομείο Αθηνών

Κορωνοϊός: Έκκληση βοήθειας μέσω του CNN Greece απευθύνει το Γηροκομείο Αθηνών
Φωτογραφία αρχείου INTIME/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στις ιδιαίτερες συνθήκες που ζούμε, τα γηροκομεία που φιλοξενούν ηλικιωμένους, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, χρειάζονται τη βοήθειά μας. Το Γηροκομείο Αθηνών, το οποίο αυτή τη δύσκολη περίοδο φιλοξενεί 142 ηλικιωμένους, απευθύνει έκκληση μέσω του CNN Greece προς τους πολίτες να συνεισφέρουν οικονομικά, όσο είναι δυνατό, προκειμένου να μπορέσουν να διασφαλιστούν οι 100 εργαζόμενοι -γιατροί και νοσηλευτές-, οι οποίοι καταβάλλουν υπεράνθρωπη προσπάθεια, προσφέροντας καθημερινά τις υπηρεσίες τους σε αυτό, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Το γηροκομείο φιλοξενεί 142 τροφίμους ηλικιωμένους κατά κύριο λόγο, ανθρώπους που είναι μοναχικοί και στερούνται οικογένειας», αναφέρει στο CNN Greece ο πρόεδρος του Δ.Σ. του γηροκομείου Αθηνών, κ. Ζώης Κολιός, και επισημαίνει ότι έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα εδώ και πολύ καιρό και βρίσκονται σε μία κατάσταση, πάρα πολύ καλή, όπως λέει, σε ό,τι αφορά τους φιλοξενούμενους.

Ο κ. Ζώης αναφέρει ότι καθημερινά δέχονται βοήθεια από δεκάδες πολίτες και δηλώνει συγκινημένος «από όλη αυτή την τεράστια προσπάθεια που έχει κάνει εδώ ο Δήμος Αθηναίων και όλη η Ελλάδα, γιατί έχουμε τηλεφωνήματα και προσφορες από όλη την Ελλάδα».

Όπως λέει, «κάθε μέρα, δεκάδες Αθηναίοι έρχονται και μας τροφοδοτούν με τρόφιμα, υλικά καθαριότητας, μάσκες, γάντια και ότι άλλο μπορεί ο καθένας, εταιρείες πάρα πολλές έχουν ενδιαφερθεί οπότε έρχονται και μας τροφοδοτούν με άλλα πράγματα που χρειαζόμαστε».

«Οι ελλείψεις που έχουμε είναι οικονομικές»

Ο πρόεδρος του Δ.Σ τονίζει, ωστόσο, ότι το γηροκομείο αντιμετωπίζει ένα τεράστιο οικονομικό θέμα, καθώς επειδή η διοίκησή του είναι προσωρινή, λογω κάποιων μέτρων δεν είναι δυνατή η πρόσβαση στην περιουσία του γηροκομείου.

«Αυτή τη στιγμή οι ελλείψεις που έχουμε είναι μόνο οικονομικές για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις μισθοδοσίες των ανθρώπων αυτών, των ηρώων, των εργαζομένων στο γηροκομείο που περιθάλπουν τους ηλικιωμένους. Αν μπορούσαμε να καλύψουμε και το κομμάτι το οικονομικό αυτό, θα μπορούσα να πω ότι αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα πολύ ικανοποιητικό επίπεδο», υπογραμμίζει ο κ. Κολιός.

«Γι’αυτό και κάνω την έκκληση σε όλους και έχουμε βάλει τον λογαριασμό στο διαδίκτυο να μπορέσουν να συνεισφέρουν το δύσκολο αυτό διάστημα που περνάμε. Τουλάχιστον οι άνθρωποι που παλεύουν με διπλοβάρδιες, που παλεύουν με αυτόν τον τεράστιο αόρατο εχθρό, να είναι καλυμμένοι, γιατί είναι οικογενειάρχες, έχουν τα σπίτια τους και είναι πραγματικά ήρωες. Οι λογαριασμοί είναι απόλυτα ελεγχόμενοι, τα χρήματα πηγαίνουν μόνο στους εργαζόμενους και σε απόλυτες ανάγκες των ηλικιωμένων. Τίποτα άλλο δεν πληρώνεται από το λογαριασμό αυτόν», αναφέρει χαρακτηριστικά και εξηγεί:

«Το γηροκομείο δεν λαμβάνει κανένα ποσό από την Πολιτεία, μεριμνώ και γι’αυτό μήπως μπορέσουμε να πάρουμε και ένα ποσό από την Πολιτεία και από το Δήμο Αθηναίων, ο οποίος είναι και αυτός κοντά μας πλέον. Και από εταιρείες έχουμε δωρεές».

«Προσέχουμε τους ανθρώπους μας σαν τα μάτια μας»

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί για τους ηλικιωμένους, αλλά και τους εργαζόμενους του γηροκομείου, ο κ. Κολιός σημειώνει ότι εδώ και 25 μέρες υπάρχει απαγόρευση της εισόδου σε όλους τους επισκέπτες και έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προφύλαξης στα δωμάτια και στους χώρους. Οι ηλικιωμένοι δεν βγαίνουν έξω, υπάρχει απαγόρευση εξόδου για όσους έβγαιναν κάποιες βόλτες, το προσωπικό έχει όλο μάσκες προστασίας, γάντια και όλα τα υπόλοιπα, ενώ οι χώροι απολυμαίνονται.

«Έχουμε κλείσει το γηροκομείο ασφυκτικά. Προσέχουμε τους ανθρώπους μας σαν τα μάτια μας γιατί αυτοί είναι οι πατεράδες και οι μανάδες μας που μας λείπουν κιόλας σε ορισμένους από εμάς και χάρη σε αυτούς -όπως είπε και ο κ. Τσιόδρας- υπάρχουμε σήμερα».

«Δεν έχουμε κανένα κρούσμα, ούτε πιστεύω ότι θα έχουμε, βέβαια αυτό τον ύπουλο εχθρό δεν μπορείς να το ξέρεις ποτέ πως θα συμπεριφερθεί. Εμείς παίρνουμε όλα τα μέτρα εκείνα τα ανθρωπίνως δυνατό για να μπορέσουμε να βγούμε από τη μεγάλη αυτή περιπέτεια», τονίζει και προσθέτει ότι το προσωπικό τηρεί όλους τους κανόνες με ευλάβεια.

Τέλος, επισημαίνει ότι οι ανάγκες του γηροκομείου είναι διαρκείς, δεν τελειώνουν με την κρίση του κορωνοϊου. «Αυτή τη στιγμή έχουμε μια τεράστια προσέλευση ανθρώπων που μας φέρνουν πάρα πολλά πράγματα και αυτή τη στιγμή έχουμε εξασφαλίσει μια σχετική επάρκεια στα είδη αυτά. Βέβαια ποτέ δεν θα πούμε όχι σε οποιαδήποτε προσφορά. Αυτή τη στιγμή για να μπορέσουμε να προσφέρουμε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες πρέπει να έχουμε ανθρώπους, όπως έχουμε νοσηλευτές, γιατρούς και το υπόλοιπο προσωπικό του γηροκομείου, το οποίο αν μη τι άλλο πρέπει να πληρώνεται», καταλήγει ο κ. Κολιός.

Πληροφορίες: Λεωφ. Κηφισίας 137 και Λάμψα 2, 211-4117683, 6972604642, 6909711207

Σε ανακοίνωσή του, το Γηροκομείο Αθηνών αναφέρει επιπλέον:

Tο φιλανθρωπικό σωματείο ΕΛΕΗΜΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΘΗΝΩΝ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΠΤΩΧΟΚΟΜΕΙΟ προσφέρει στην τρίτη ηλικία από το 1864 έως σήμερα.

Η προσωρινή από το Δικαστήριο διορισμένη Διοίκηση προσπαθεί να δημιουργήσει καθεστώς ασφαλούς και αξιοπρεπούς διαβίωσης στους 140 ηλικιωμένους που φιλοξενεί οι οποίοι ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου και απευθύνει έκκληση βοηθείας με παροχή σε είδος για:

Αντισηπτικα, μάσκες, πετρέλαιο, τρόφιμα (φρυγανιές, ζάχαρη, βιταμ, καφέ, χυλοπίτες, κριθαράκι, πέννες, ξύδι, ντοματοπολτους, αλάτι, μπισκότα).

Πάνες, μωρομαντιλα, χειροπετσετες, κρεμοσαπουνα, υποσεντονα, πάνες βρακακια.

Καθαριστικά: Χλωρίνη, wettex, σφουγγάρια μπάνιου, σφουγγαριστρες.

Ο πρόεδρος του ΔΣ

Ζώης Κολιος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ