ΕΛΛΑΔΑ

Πτώση ελικοπτέρου: Νέα επιχείρηση για την περισυλλογή των σορών

Πτώση ελικοπτέρου: Νέα επιχείρηση για την περισυλλογή των σορών

Τραγική κατάληξη είχε το θρίλερ με την εξαφάνιση του ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, του οποίου το στίγμα χάθηκε από τα ραντάρ τα ξημερώματα της Πέμπτης.

Οι σοροί των δύο εκ των τριών πιλότων εντοπίστηκαν σε πλαγιά απόκρημνης περιοχής της Κινάρου, σε απόσταση περίπου 50 μέτρων από την κορυφή, όπου είχαν βρεθεί τα πρώτα συντρίμμια του ελικοπτέρου. Αυτήν την ώρα είναι σε εξέλιξη νέα επιχείρηση για να περισυλλεγούν οι σοροί, καθώς είναι δύσκολη η προσέγγισή τους από τις ομάδες που ερευνούν την περιοχή. Τα πτώματα των δύο πιλότων είναι απανθρακωμένα και δεν μπορούν να ταυτοποιηθούν. Οι προσπάθειες συνεχίζονται για τον εντοπισμό του τρίτου αξιωματικού που επέβαινε στη μοιραία πτήση, αν και θεωρείται ως πιθανότερη εκδοχή να είναι και αυτός νεκρός.

Το ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού ήταν τύπου ΑΒ-212, και κατέπεσε βορειοδυτικά της νήσου Κινάρου, κοντά στη Λέρο, ενώ σε αυτό επέβαιναν οι τρεις αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού οι Α. Τουλίτσης (υποπολοίαρχος), Κ. Πανανάς (υποπλοίαρχος) και Ε. Ευαγγέλου (ανθυπασπιστής), όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Άμυνας.

Όπως έγινε γνωστό, ο κυβερνήτης, υποπλοίαρχος Αναστάσιος Τουλίτσης γεννήθηκε το 1979, είναι έγγαμος και έχει περισσότερες από 1.300 ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Ο συγκυβερνήτης, υποπλοίαρχος Κωνσταντίνος Πανανάς γεννήθηκε το 1982, είναι έγγαμος με παιδιά και ο ναυτίλος ανθυπασπιστής Ελευθέριος Ευαγγέλου γεννήθηκε το 1980 και επίσης έχει παιδιά.

Το CNN Greece επικοινώνησε με τον πατέρα του Κωνσταντίνου Πανανά, ο οποίος συντετριμμένος μίλησε για την ενημέρωση που είχε σχετικά με την πτώση του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο γιος του.

Το χρονικό της μοιραίας πτήσης

Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού, το ελικόπτερο είχε απονηωθεί από τη φρεγάτα ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, στο πλαίσιο τακτικού σεναρίου της άσκησης ΑΣΤΡΑΠΗ 2/16, όταν στις 2:45 τα ξημερώματα, ενώ πετούσε σε ύψος 390 ποδών χάθηκε το ίχνος του, η επαφή του με τα ραντάρ και οι επικοινωνίες, όπως ανακοινώθηκε στην ενημέρωση των στρατιωτικών συντακτών.

Άμεσα ξεκίνησε έρευνα στην περιοχή της Κινάρου στην οποία συμμετείχαν πλοία της άσκησης, οργανικά ελικόπτερα πλοίων, ένα C-130 και ελικόπτερο SUPER PUMA της Πολεμικής Αεροπορίας.

Στις 4:40 τα ξημερώματα εντοπίσθηκε θερμικό ίχνος του ελικοπτέρου, από τις θερμικές κάμερες των ελικοπτέρων Σικόρσκι του Πολεμικού Ναυτικού και του Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, βορειοδυτικά της Κινάρου. Στις 7:01 το πρωί εντοπίσθηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Στις συνεχιζόμενες έρευνες συμμετέχουν ομάδα των υποβρυχίων καταστροφών, η 1η Μοίρα της ειδικής δύναμης της Πολεμικής Αεροπορίας (ΜΕΕΔ), τμήμα αλεξιπτωτιστών του Στρατού Ξηράς και τμήμα της ΕΜΑΚ.

Επίσης, στις έρευνες συμμετέχουν οι φρεγάτες ΥΔΡΑ, ΣΠΕΤΣΑΙ, ΕΛΛΗ, ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ, ΑΔΡΙΑΣ, τα οργανικά ελικόπτερα ΣΙΚΟΡΣΚΙ της φρεγάτας ΣΠΕΤΣΑΙ και ΑΒ-212 της φρεγάτας ΑΔΡΙΑΣ και δύο ελικόπτερα Σούπερ Πούμα της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία έχουν απογειωθεί από τη Χίο και τη Ρόδο.

Όπως ανέφερε ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης δεν υπήρχε καμία ενημέρωση από το ελικόπτερο πριν από την εξαφάνισή του από τα ραντάρ για τυχόν πρόβλημα. Δεν ακούστηκε τίποτε, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε ότι είναι συνεχής η παρακολούθηση των ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού από τα πλοία, ανέφερε ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ φυσιολογικές (νοτιοδυτικός άνεμος 5-6 μποφόρ ύψος κύματος 1,5 μέτρα) και επισήμανε ότι τα ελικόπτερα αυτά έχουν εξαιρετικές δυνατότητες.

Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας εξήρε την εμπειρία του πληρώματος και μαζί με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ παρατήρησαν: «Δεν μπορούμε να πούμε συλλυπητήρια γιατί δεν τους έχουμε βρει».

Τα αίτια της συντριβής

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, που σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις προσέκρουσε σε βράχο ύψους 200 μέτρων στη νήσο Κίναρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τελευταίο Augusta Bell που έπεσε ήταν αυτό στο επεισόδιο των Ιμίων, καθώς τα συγκεκριμένα ελικόπτερα θεωρούνται από τα καλύτερα που διαθέτει το Πολεμικό Ναυτικό.

Ο στρατιωτικός συντάκτης, Πάρις Καρβουνόπουλος ανέλυσε στο CNN Greece τα πιθανά αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, στην περιοχή της Κινάρου, δυτικά της Λέρου.

Περίεργο παιχνίδι με τις τουρκικές ΝΟΤΑΜ

Από το πρωί, εξελίσσεται ένα περίεργο παιχνίδι με έκδοση ΝΟΤΑΜ από την Τουρκία με τις οποίες αμφισβητεί τη δυνατότητα των ελληνικών Αρχών να επιχειρούν στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με ΝΟΤΑΜ Α0701/16 η Τουρκία θεωρεί παράνομη την έρευνα διάσωσης που γίνεται στην Κίναρο, εκεί όπου εντοπίστηκαν συντρίμμια του ελικοπτέρου.

Είχαν προηγηθεί τέσσερις τουρκικές ΝΟΤΑΜ με τις οποίες η Άγκυρα αποκρούει τρεις ελληνικές που αφορούν δεσμεύσεις περιοχών για ασκήσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Συλλυπητήρια Τσίπρα στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών

Τη βαθύτατη οδύνη του «για το θανατηφόρο δυστύχημα που έπληξε σήμερα το Πολεμικό Ναυτικό μας» εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία των ερευνών, από την πρώτη στιγμή.

«Είναι τραγικό να χάνονται ανθρώπινες ζωές και, μάλιστα, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος που τους έχει αναθέσει η Πατρίδα. Ζήτησα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας να διερευνηθούν πλήρως τα αίτια του δυστυχήματος. Στις οικογένειες των πεσόντων αξιωματικών εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου, τόσο προσωπικά, όσο και εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργού, ενώ τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των επιβαινόντων στο ελικόπτερο εξέφρασε και ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.

Επιστροφή Καμμένου στην Αθήνα

Εσπευσμένα επιστρέφει στην Αθήνα ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος. Ο Έλληνας υπουργός, μόλις ολοκληρωθεί το σκέλος που αφορά στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στις Βρυξέλλες, ακυρώνει όλο το υπόλοιπο πρόγραμμά του επιστρέφει στην Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη

Αμφισβητεί η Άγκυρα τις έρευνες για το ελικόπτερο που έπεσε στην Κίναρο

Πτώση ελικοπτέρου:Εντοπίστηκαν δύο σοροί, συνεχίζονται οι έρευνες

Συντριβή ελικοπτέρου: Ο πατέρας του Κ. Πανανά στο CNN Greece

Πάρις Καρβουνόπουλος: Τα πιθανά αίτια της πτώσης του ελικοπτέρου

ΔΗΜΟΦΙΛΗ