ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός:Η «ακτινογραφία» του ιού στην Ελλάδα

Κορωνοϊός:Η «ακτινογραφία» του ιού στην Ελλάδα
ΙΝΤΙΜΕ/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας συνεχίζεται, με τον αριθμό νεκρών και κρουσμάτων να αυξάνεται καθημερινά.

Ειδικότερα, τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 56 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 1.212, ενώ ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται πλέον σε 43, με πέντε ανθρώπους να πεθαίνουν μέσα σε ένα 24ωρο.

Οι νεκροί είναι 32 άνδρες και 11 γυναίκες.

Παράλληλα, 72 άτομα παραμένουν διασωληνωμένα σε ΜΕΘ. Μέση ηλικία είναι τα 65 έτη και οι περισσότεροι έχουν υποκείμενο νόσημα.

Φάρμακα

Τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κατά την οποία εγκρίθηκε η χορήγηση φαρμάκων με αυστηρές ενδείξεις και ανάλογα με τη σταδιοποίηση κινδύνου των ασθενών και σε εξωτερικούς ασθενείς, μετά από συμπλήρωση ειδικού ηλεκτρονικού εντύπου, ώστε να υπάρχει βάση δεδομένων για παρακολούθηση των κρουσμάτων υπό θεραπεία στην κοινότητα.

Η πλατφόρμα θα είναι σύντομα διαθέσιμη σε συνεργασία με την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης.

Εμβολιασμός των παιδιών

Ο κ. Τσιόδρας, κατά τη χθεσινή ενημέρωση, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να εμβολιαστούν τα παιδιά αυτή την περίοδο.

«Σχετικά με τον εμβολιασμό στα παιδιά αυτή την κρίσιμη περίοδο η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με ομόφωνη απόφαση της τονίζει ότι η διακοπή του εμβολιασμού ακόμη και για βραχύ χρονικό διάστημα μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση επινόσων ατόμων και να αυξήσει την πιθανότητα επιδημιών από νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό και να επιβαρύνει περισσότερο το σύστημα υγείας», ανέφερε ο λοιμωξιολόγος.

«Θυμάστε όλοι τι ζήσαμε πριν από δυο χρόνια με την επιδημία της ιλαράς», τόνισε.

«Λαμβάνοντας υπόψη τα τοπικά επιδημιολογικά δεδομένα καθώς επίσης και τις σχετικές οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, συστήνεται ο έγκυρος εμβολιασμός των παιδιών έως δυο έτη χωρίς καθυστέρηση, σε συνεννόηση με τον παιδίατρο», συνέχισε.

«Ιδιαίτερα για εμβόλια πρώτης προτεραιότητας όπως το διφθερίτιδας, τετάνου, κοκκύτη, πολιομυελίτιδας, αιμοφίλου της ινφλουέντζας, πνευμονιόκοκκου, MMR και μηνιγγίτιδας, με προτίμηση στην χορήγηση πολυδύναμων εμβολίων ώστε να μειώνονται οι επισκέψεις», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε:

«Οι εμβολιασμοί θα γίνονται στο ιατρείο σε καθορισμένη μέρα και ώρα, ώστε η ανθρώπινη επαφή να περιορίζεται στο ελάχιστο. Το παιδί που πρέπει να εμβολιαστεί θα πρέπει να συνοδεύεται από έναν μόνο γονέα, ενώ για τα παιδιά ηλικίας άνω των δυο ετών θα προγραμματιστούν εκ νέου μετά το τέλος του τρέχοντος κύματος της επιδημίας οι επαναληπτικές δόσεις. Έχουν εκδοθεί σχετικές οδηγίες γι' αυτό το θέμα».

Για τη χλωροκίνη

Αναφορικά με την χλωροκίνη, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι περισσότεροι ασθενείς έχουν πάρει το φάρμακο, ενώ στην Ελλάδα η θνητότητα είναι στο 3% ενώ σε άλλες χώρες είναι 6%.

«Δεν μπορεί να πει κανείς με σαφήνεια αν αυτό οφείλεται στο ότι δόθηκε έγκαιρα θεραπεία. Χρειάζεται προσοχή στο να βγάλουμε μηνύματα. Έχουμε μια αισιοδοξία ότι θα υπάρξει βοήθεια από αυτό το φάρμακο, αλλά χρειάζονται περισσότερα δεδομένα. Έχουμε επάρκεια στη χώρα μας. Οι περισσότεροι νοσηλευόμενοι το έχουν πάρει», δήλωσε.

Υπογράμμισε δε, πως τις επόμενες 10 ημέρες θα έχουμε περισσότερα δεδομένα στα χέρια μας και θα είμαστε σε θέση να βγάλουμε ασφαλέστερα συμπεράσματα.

83 άτομα σε καραντίνα σε ξενοδοχείο

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι 83 άτομα που επέστρεψαν από το εξωτερικό βρίσκονται σε καραντίνα σε ξενοδοχεία.

Παράλληλα, άλλοι 160 βρίσκονται σε καραντίνα στη Θράκη και αναμένουν όλοι τα αποτελέσματα των εξετάσεων.

Επίσης, επεσήμανε πως το τελευταίο τριήμερο πραγματοποιήθηκαν σχεδόν 6.500 έλεγχοι για την τήρηση της καραντίνας. Τέλος, ανακοίνωσε πως αναστέλλεται προληπτικά η λειτουργία της μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ