ΕΛΛΑΔΑ

Αυστηρότερα μέτρα σε κέντρα προσφύγων λόγω κορωνοϊού

Αυστηρότερα μέτρα σε κέντρα προσφύγων λόγω κορωνοϊού
AP Photo/Thanassis Stavrakis

Αυξημένα μέτρα με τη δημιουργία ειδικών χωρών απομόνωσης, αστυνομική περίμετρο και σημεία με φραγμούς, έχουν πάρει οι υπεύθυνοι στα κέντρα φιλοξενίας αλλοδαπών ενώ το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής έχει δώσει εντολές για το πώς θα πρέπει να οργανωθεί η κάθε δομή με βασικό μέλημα να ενημερωθούν οι αλλοδαποί για τα μέτρα μη εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Έτσι, σε κάθε δομή τα κοντέινερ που θα λειτουργούσαν ως νηπιαγωγείο μετατρέπονται σε χώρους όπου θα φιλοξενούνται αλλοδαποί που θα θεωρηθούν ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού.

Το κάθε κοντέινερ είναι χωρητικότητας περίπου 25 ατόμων, ενώ σε περίπτωση μεγαλύτερης ανάγκης υπάρχει έτοιμο και σχέδιο για την εγκατάσταση σκηνών.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ήρθε σε επαφή με την ηγεσία και στελέχη του αρμόδιου υπουργείου για τη διαχείριση της κατάστασης όσον αφορά τις καραντίνες αλλά και το ιατρικό προσωπικό.

Ήδη, μάλιστα, όπως ανέφερε στο CNN Greece ο γενικός γραμματέας αιτούντων ασύλου Μάνος Λογοθέτης, στη Μόρια υπάρχει περίμετρος γύρω από το camp ενώ έχουν στηθεί και δυο φραγμοί όπου μάλιστα στον ένα λειτουργεί υγειονομικός σταθμός ελέγχου.

Την ίδια ώρα, έχουν ενημερωθεί οι αλλοδαποί που βρίσκονται εκεί για τις νέες συνθήκες λόγω του κορωνοϊού με έντυπο υλικό αλλά και με ενημέρωση από τους υπεύθυνους και γίνονται προσπάθειες να εγκατασταθεί ΑΤΜ μέσα στη Μόρια ώστε να αποφεύγεται η κίνηση έξω από αυτή και να λειτουργήσουν όσο γίνεται καλύτερα τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Επίσης με βάση απόφαση του υπουργείου όσοι αλλοδαποί φτάνουν τώρα στα νησιά μας θα κρατούνται τις πρώτες 14 ημέρες ξεχωριστά από τους υπόλοιπους σε καραντίνα μέχρι να ολοκληρώνονται και οι εξετάσεις τους.

Όσον αφορά το υγειονομικό προσωπικό και την ενίσχυση, γίνεται ήδη αγώνας δρόμου από την περιφέρεια στα νησιά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ