ΕΛΛΑΔΑ

Σύψας: Μη θριαμβολογούμε, δεν είμαστε ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου

Σύψας: Μη θριαμβολογούμε, δεν είμαστε ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου
Screen Grab/YouTube

«Δεν είμαστε ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου»: την προειδοποίηση αυτή έκανε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας, υπογραμμίζοντας πως οι δύσκολες ημέρες παραμένουν μπροστά μας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για τη διασπορά του νέου κορωνοϊού, ο κ. Σύψας δήλωσε πως είναι κατηγορηματικά αντίθετος στη θριαμβολογία και στον εφησυχασμό.
«Στην Ιταλία είχαμε πολύ χαμηλή κινητικότητα της επιδημίας και στις 26 Φεβρουάριου απότομα είχαμε πολλαπλασιασμό κρουσμάτων» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος, και συνέχισε:

«Ακούω θριαμβολογία... Είναι εξαιρετικά νωρίς για να κάνουμε δηλώσεις, το παιχνίδι είναι πολύ νωρίς ακόμα, ούτε στα μέσα του πρώτου ημιχρόνου δεν είμαστε, έχουμε πολύ χρόνο μπορεί να έχουμε και παράταση, να χτυπήσουμε ξύλο, να μη χαλαρώνουμε να μην εφησυχάζουμε ας είμαστε προσεκτικοί, είναι μπροστά μας οι δύσκολες μέρες, θα πιεστεί το σύστημα υγείας, να ξέρουμε την πραγματικότητα να μην κάνουμε καθησυχαστικές δηλώσεις».

Παράλληλα, ο λοιμωξιολόγος τόνισε πως η επιδημία στην Ελλάδα είναι απρόβλεπτη. «Δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα γίνουν τα πράγματα σύμφωνα με τα μοντέλα. Είναι πολύ νωρίς για να κάνουμε απολογισμούς και να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες… Είμαστε σε μια κρίσιμη φάση, μια καμπή» είπε χαρακτηριστικά, και συνέχισε:

«Ακόμη και να περάσει το δυσκολότερο κομμάτι δε σημαίνει ότι αυτομάτως βγαίνουμε από το σπίτι. Ότι θα υπάρξει σφύριγμα και θα βγούμε όλοι τρέχοντας από το σπίτι».

Τόνισε δε, πως το μεγάλο παιχνίδι που παίζεται είναι να αντέξει το σύστημα υγείας.

«Ακόμη και οι λίγοι που βγαίνουν κάνουν μεγάλη ζημιά, δεν πρέπει να έχουμε διασπορά» υπογράμμισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: «Είμαστε ακόμη σε μια καμπή που μπορεί να γυρίσουμε δεξιά ή αριστερά. Έχουμε ακόμη διασπορά... Στις λαϊκές, στις τράπεζες δεν έχω καμιά αμφιβολία γι αυτό. Το 95% πειθαρχεί. Ένα μικρό ποσοστό δεν πειθαρχεί. Δεν έχει τελειώσει τίποτα, είμαστε ακόμη στην αρχή δεν χρειάζεται χαλάρωση».

Μάλιστα, ο καθηγητής προειδοποίησε πως υπάρχουν «εστίες υπερμετάδοσης» όπως για παράδειγμα οι δομές φιλοξενίας και τα γηροκομεία.

«Έχουμε πολλές τέτοιες εστίες, εκτός από την κοινότητα όπου δεν έχει σταματήσει η διασπορά» ανέφερε ο κ. Σύψας, τονίζοντας παράλληλα πως δεν πρέπει να θριαμβολογούμε αλλά να κοιτάμε το μέλλον γιατί οι επόμενες εβδομάδες θα είναι δύσκολες.

Σχολιάζοντας το εάν θα πρέπει να φοράμε ή όχι μάσκες –ένα ζήτημα που έχει βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της επικαιρότητας- ο κ. Σύψας είπε ότι δεν υπάρχει επιστημονικό στοιχείο που να καταδεικνύει πως αν φορέσουμε όλοι μάσκες στο δρόμο η επιδημία θα πάει «καλύτερα ή χειρότερα».

Ξεκαθάρισε, όμως, πως δεν πρέπει να σπαταλάμε τις μάσκες χωρίς λόγο αλλά να τις φυλάμε για τους υγειονομικούς.

«Με απόσταση 2 μέτρων στο σούπερ μάρκετ και χωρίς να αγγίζουμε τίποτε και αν αγγίξουμε κάτι να απολυμανθούμε είμαστε καλά καλυμμένοι από τη μετάδοση» είπε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ