ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: «Φρένο» στην κατ' οίκον διανομή του Αγίου Φωτός

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: «Φρένο» στην κατ' οίκον διανομή του Αγίου Φωτός
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS

Κατά τη σημερινή ενημέρωση του υπουργίου Υγείας για την εξέλιξη του κορωνοϊού στην χώρα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, δήλωσε κατηγορηματικά ότι δεν θα επιτραπεί η κατ' οίκον παράδοση του Αγίου Φωτός από τους κατά τόπους δήμους.

 

«Υπαρκτός ο κίνδυνος εάν υπάρξει μετακίνηση του Άγιου Φωτός στους δήμους. Επικοινώνησα με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ και του είπα να μην συμβεί κάτι τέτοιο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του Αγίου Φωτός. Οι εικόνες εκατοντάδων δημοτικών υπαλλήλων στους δρόμους δημιουργούν κίνδυνο διασποράς του ιού» επεσήμανε.

Υπενθυμίζεται ότι η μεταφορά του Αγίου Φωτός από τα Ιεροσόλυμα στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί κανονικά, παρά τα έκτακτα μέτρα στο Ισραήλ. Ωστόσο, οι πιστοί δεν θα έχουν την ευκαιρία να μεταβούν στις κατά τόπους εκκλησίες και να παραλάβουν το Άγιο Φως, μετά την απόφαση περί λειτουργίας των Εκκλησιών κεκλεισμένων των θυρών το φετινό Πάσχα.



Διανομή κατ' οίκον του Αγίου Φωτός αποφάσισε νωρίτερα να υλοποιήσει ο Δήμος Διστόμου, Αράχωβας Αντίκυρας επιλέγοντας με ασφάλεια την τήρηση της θρησκευτικής παράδοσης σε συνεργασία με τις τοπικές ενορίες.

Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Γιάννης Σταθάς, ενημέρωσε τους δημότες ότι «θα μοιραστεί το Άγιο Φως της Ανάστασης σε όλα τα σπίτια του δήμου μας, το Μ. Σάββατο 18 Απριλίου 2020, σε συνεργασία με τις ενορίες του Δήμου μας».

Και συνεχίζει για τον τρόπο που θα γίνει αυτό:

«Όσοι δημότες το επιθυμούν, να κατεβάσουν έξω από την είσοδο του σπιτιού ένα φαναράκι».

Όσον αφορά το βράδυ της Ανάστασης ο δήμαρχος ανακοίνωσε ότι θα γίνει ρίψη βεγγαλικών σε όλες τις κοινότητες του δήμου. Τέλος, αναφέρει ότι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «για το Πανηγυράκι του Αγίου Γεωργίου στην Αράχωβα θα πραγματοποιηθούν οι κανονιοβολισμοί και οι κωδωνοκρουσίες, καθ' όλη την διάρκεια του τριημέρου, όπως γίνεται κάθε χρόνο».

Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης

Με τη βοήθεια δικτύου εθελοντών, ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης ετοίμασε σχέδιο προκειμένου το Αγιο Φως να φθάσει την νύχτα της Ανάστασης σε κάθε σπίτι χωρίς να προκύψει συνωστισμός έξω από τις εκκλησίες, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να κάνουν λόγο για μεταφορά του -υπό αυστηρά μέτρα- σε όλη την πόλη.

Το αναλυτικό σχέδιο αναμένεται να γίνει γνωστό τις επόμενες ημέρες.

Αλεξανδρούπολη

Η δημοτική αρχή Αλεξανδρουπόλεως ζητά από τους πολίτες να παραμείνουν στο σπίτι τους και το βράδυ του Μ. Σαββάτου, διαβεβαιώνοντάς τους πως θα μεριμνήσουν για τη μεταφορά του Αγίου Φωτός σε κάθε γωνιά και οικισμό του Δήμου.

Ειδικότερα, το Μεγάλο Σάββατο, ο Μητροπολίτης Άνθιμος θα παραλάβει το Άγιο Φως από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης και θα το μεταφέρει στο Επισκοπείο, απ’ όπου κλιμάκιο του Δήμου, αποτελούμενο από υπηρεσιακούς και εθελοντές, και σε συνεργασία με τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων, θα το μεταφέρουν σε κάθε γειτονιά του αστικού ιστού και σε κάθε οικισμό του Δήμου.

«Μείνετε σπίτι, αφήστε ένα φαναράκι (ακόμη κι ένα γυάλινο βάζο μ’ ένα κερί ρεσώ) έξω από την οικία σας και εμείς θα σας αφήσουμε το Άγιο Φως, αρκεί να μας ενημερώσετε με ένα μήνυμα στη σελίδα του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο fb, ή με sms στο 6945272022, ή καλώντας στο τηλέφωνο 2551064102, όπου θα αναφέρεται μόνο η διεύθυνση της οικίας σας και για όσους το επιθυμούν ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας», αναφέρει χαρακτηριστικά, σε σχετική ανακοίνωσή του ο Δήμος Αλεξανδρούπολης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ