ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι είπε ο καθηγητής Τσιόδρας για τη χρήση μάσκας

Κορωνοϊός: Τι είπε ο καθηγητής Τσιόδρας για τη χρήση  μάσκας
CNN Greece / Lefteris Partsalis

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, υπογράμμισε την Τετάρτη πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δεν συνιστούν τη χρήση μασκών από το κοινό.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε πως «ο ΠΟΥ άφησε το ενδεχόμενο να συζητηθεί ένα τέτοιο μέτρο (σ.σ. η χρήση μάσκας από το κοινό) ανάλογα με την πορεία της επιδημίας. Η εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου θα γίνει ανάλογα με την πορεία της ασθένειας σε μια χώρα ή ακόμη και σε ειδικούς πληθυσμούς».

«Η τελική τοποθέτηση της ελληνικής επιτροπής πρόληψης για τον κορωνοϊό θα ανακοινωθεί επίσημα την Πέμπτη», πρόσθεσε ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, ο καθηγητής Τσιόδρας τόνισε πως η μαζική χρήση μασκών μπορεί να οδηγήσει σε εκτροπή των πόρων από άλλα μέτρα δημόσιας υγείας όπως η υγιεινή των χεριών.

Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε πως «σημαντικότερα μέτρα είναι η αποφυγή του συνωστισμού, η φυσική απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρο από άλλα άτομα, η συχνή υγιεινή των χεριών με αντισηπτικό ή σαπούνι και νερό».

Παρεμβαίνοντας στο ίδιο θέμα, ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, αναφέρθηκε ειδικότερα στις προστατευτικές μάσκες τύπου FFP2, «οι οποίες μάσκες τηρούν όλες τις προϋποθέσεις ώστε να γίνεται με ασφάλεια η δουλειά του υγειονομικού προσωπικού».

Κορωνοϊός: 83 νεκροί και 52 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα - 1.884 συνολικά

Συνολικά 83 είναι οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος γνωστοποίησε επιπλέον 52 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον στα 1.884.

ύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το 57% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άνδρες. 509 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 708 έχουν σχέση με άλλον ασθενή.

Οι διασωληνωμένοι είναι 84, με τη μέση ηλικία τους να είναι τα 67 έτη. Το 77% εξ αυτών έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Εκ των θανόντων, οι 23 είναι γυναίκες, η μέση ηλικία τους τα 74 έτη, ενώ των 87% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν προχωρημένης ηλικίας.

Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ είναι 14. Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ληφθεί 32.528 κλινικά δείγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ