ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αυστηροποίηση μέτρων ενόψει Πάσχα - Πότε ξεκινούν οι μαζικοί έλεγχοι για τη διασπορά ιού

Κορωνοϊός: Αυστηροποίηση μέτρων ενόψει Πάσχα - Πότε ξεκινούν οι μαζικοί έλεγχοι για τη διασπορά ιού
ΙΝΤΙΜΕ

Μετά το Πάσχα ξεκινάει ο έλεγχος για την διασπορά του κορωνοϊού στον πληθυσμό και την ύπαρξη αντισωμάτων από τις Κινητές Μονάδες Υγείας (ΚΟΜΥ). Το σχετικό ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε δύο φάσεις. Παράλληλα, αυστηροποιούνται τα μέτρα περιορισμού μετακινήσεων. 

Όπως ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην πρώτη φάση θα έχουμε εξορμήσεις για ελέγχους με γεωγραφικά και επιδημιολογικά κριτήρια για να έχουμε εικόνα για την διασπορά του ιού στη χώρα και στη δεύτερη φάση θα διερευνηθεί η ύπαρξη αντισωμάτων στον πληθυσμό.

«Είναι πολύ σημαντικό αυτό το πρόγραμμα», είπε ο υφυπουργός, και πρόσθεσε ότι μετά το Πάσχα θα ξεκινήσουν οι πρώτες ΚΟΜΥ να βρίσκονται στην επικράτεια.

Ο κ. Κοντοζαμάνης ανέφερε επίσης ότι ενώ είναι χρηματοδοτούμενο από ευρωπαϊκά κονδύλια, υπάρχουν ήδη δωρεές, κυρίως σε ό,τι αφορά τα αυτοκίνητα, τα καύσιμα και τον τεχνολογικό εξοπλισμό που θα συνοδεύει τους οδηγούς και νοσηλευτές.

Αυστηρά μέτρα εν όψει Πάσχα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα αυστηρά μέτρα ενόψει της περιόδου του Πάσχα.

Ο κ. Χαρδαλιάς ζήτησε «να προστατεύσουμε τα χωριά μας, τα νησιά μας» σημειώνοντας πως «η οποιαδήποτε μετακίνηση δημιουργεί προϋποθέσεις μεταφοράς του ιού. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Από σήμερα στις 18:00 το απόγευμα στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και στους παράδρομους σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία καθιστά σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση.

Αντίστοιχα ενημέρωσε πως το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ θα επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων. Εξαιρούνται, είπε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους.



Ανέφερε ακόμα ότι στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες για 60 ημέρες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί όπου ξεκίνησε.

«Στις περιπτώσεις που θα διαπιστωθεί άσκοπη μετακίνηση, εκτός του νομού κατοικίας, το πρόστιμο θα διπλασιάζεται στα 300 ευρώ, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και το όχημα θα επιστρέφει από εκεί που ξεκίνησε», είπε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το Άγιο Φως, είπε ότι δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη μεταφορά του κατ΄οίκον.

«Δεν έχουμε κρύψει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Είναι σημαντικό να παραμείνουμε στο στόχο ιδίως τις μέρες του Πάσχα», υπογράμμισε ο κ. Χαρδαλιάς.

83 νεκροί και 52 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Συνολικά 83 είναι οι νεκροί από κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος γνωστοποίησε επιπλέον 52 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, με το σύνολό τους να ανέρχεται πλέον στα 1.884. Παράλληλα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε αυστηροποίηση των μέτρων ενόψει Πάσχα, με ενδελεχείς ελέγχους σε διόδια και λιμάνια.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, το 57% του συνόλου των κρουσμάτων είναι άνδρες. 509 ασθενείς σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό, ενώ 708 έχουν σχέση με άλλον ασθενή.

Οι διασωληνωμένοι είναι 84, με τη μέση ηλικία τους να είναι τα 67 έτη. Το 77% εξ αυτών έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι.

Εκ των θανόντων, οι 23 είναι γυναίκες, η μέση ηλικία τους τα 74 έτη, ενώ των 87% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν προχωρημένης ηλικίας.

Οι ασθενείς που έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ είναι 14. Συνολικά στην Ελλάδα έχουν ληφθεί 32.528 κλινικά δείγματα.



ΔΗΜΟΦΙΛΗ