ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Προκαλεί έκπληξη πως υπάρχει μείωση εμφραγμάτων και άλλων νοσημάτων

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Προκαλεί έκπληξη πως υπάρχει μείωση εμφραγμάτων και άλλων νοσημάτων
ΙΝΤΙΜΕ

Εντύπωση προκαλεί στον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας Σωτήρη Τσιόδρα το γεγονός πως υπάρχουν νοσήματα που έχουν «μπει σε παύση» στην εποχή του κορωνοϊού.

Όπως είπε, είχε μια συζήτηση με φίλους καρδιολόγους «που μου είπαν ότι δεν βλέπουμε τον αριθμό των εμφραγμάτων που βλέπαμε πριν τον κορωνοϊό και είδα λίγο την βιβλιογραφία του τι γίνεται στο εξωτερικό και είδα επίσης παρόμοια εικόνα».

«Έχω δει και μου κάνει εντύπωση επιστημονικά και έχω συζητήσει με συναδέλφους το γεγονός πως κάποια από τα νοσήματα συνεχίζουν την πορεία τους ανεξάρτητα από τον ιό και κάποια άλλα λες και έχουν μπει σε ένα pause», σημείωσε.

«Κάποια από τα νοσήματα, δεν ξέρουμε ακριβώς το λόγο για τον οποίον έχουν γίνει αυτά, υπάρχουν πάρα πολλές εικασίες, ότι δεν προχωράνε ή δεν βλέπουμε τους αριθμούς που βλέπαμε πριν την επιδημία. Δεν είναι τόσο γιατί δεν αναζητούν βοήθεια αλλά γιατί για κάποιο λόγο έχει πέσει η συχνότητα τους στον πληθυσμό. Δεν μπορούμε να εξηγήσουμε τον λόγο επιστημονικά, σαφώς έχει τον κίνδυνο του rebound όταν τελειώσει η επιδημία», συνέχισε.

«Βέβαια κανείς πρέπει να εξετάσει όλα τα δεδομένα για τις ασθένειες, γιατί υπάρχουν νοσήματα όπως τα κακοήθη που συνεχίζονται και έχουμε ειδικές οδηγίες τις οποίες και θα βγουν από την επιτροπή μας και άλλα νοσήματα για τα οποία θα πρέπει να συνεχιστεί η φροντίδα των ασθενών μας.

Άρα είναι πολύ σημαντικά τα ερωτήματα, τα παρακολουθούμε, ξέρουμε γι΄ αυτά. Βλέπουμε με απορία και έκπληξη κάποια πράγματα που δεν τα περιμέναμε και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο σε αυτή την επιδημία, όπως του να μην δούμε κάποια κατηγορία νόσου που δεν περιμέναμε να εξελίσσεται, ή άλλες να εξελίσσονται σταθερά και να χρειάζονται την ιατρική φροντίδα που πρέπει. Και το ένα είναι σημαντικό και το άλλο», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Στους 86 οι νεκροί - 71 νέα κρούσματα

Σημειώνεται πως στα 1.955 ανέρχονται τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς καταγράφηκαν 71 νέα, εκ των οποίων οι 57 άνδρες, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος. Ακόμη, καταγράφηκαν τρεις νέοι θανάτοι στη χώρα μας, με τον αριθμό να ανέρχεται στους 86 νεκρούς.

Από τους νεκρούς, 23 είναι γυναίκες και υπόλοιποι άνδρες. Συνολικά, 79 άνθρωποι παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 16 έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

Όπως είπε, το 30% των θετικών στον Covid-19 είναι μεταξύ 18-39 ετών, 35% αυτών ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα μεταξύ 40 και 59 ετών και ένα 21% βρίσκεται στην ηλικιακή ομάδα 65 ετών και άνω.

Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στα συμπεράσματα της επιτροπής αντιμετώπισης της πανδημίας. Όπως είπε, τέθηκαν σήμερα τα κριτήρια επιλογής των τεστ αντισωμάτων.

«Θέλουμε να είναι αξιόπιστα με συγκεκριμένα κριτήρια για την καλύτερη καταγραφή της πορείας του ιού στη χώρα».

Παράλληλα, έκανε γνωστό πως έχουν ληφθεί 33.664 δείγματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας, «αυτό που ξέρουμε σίγουρα είναι ότι νοσούν σοβαρά άνθρωποι μεγάλης ηλικίας και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα... Δεν το κατανοούμε ακριβώς ακόμη και θα έχουμε περισσότερες πληροφορίες σαν επιστημονική κοινότητα λίγο αργότερα».

Για τη χρήση μασκών και γαντιών

Όσον αφορά τις μάσκες, ο κ. Τσιόδρας είπε πως στην παρούσα φάση δεν συστήνει η γενικευμένη χρήση της.Μιλώντας για τα γάντια μίας χρήσης, είπε πως υπάρχουν λίγα στοιχεία για το εάν προστατεύουν πραγματικά από τη μόλυνση του κορωνοϊού.

«Η αδιάκριτη χρήση γαντιών μιας χρήσης περισσότερο κακό μπορούν να κάνουν παρά καλό», τόνισε.

Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως θα πρέπει να σταματήσουμε τη χρήση γαντιών μιας χρήσης σε εξωτερικές δραστηριότητες και συνέστισε στον κόσμο να πλένει τα χέρια με σαπούνι και νερό ή με αντισηπτικό εάν έχει μόλις γυρίσει από σούπερ μαρκετ, φαρμακεία ή Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Χαρδαλιάς: Να προσευχηθούμε από το σπίτι

Με τη σειρά του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επισήμανε, ενόψει του Πάσχα, πως «oι ναοί μας θα είναι κλειστοί για τους πιστούς, θα λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό (ένας ιερέας, ένας ψάλτης, ένας νεωκόρος)» και κάλεσε τον κόσμο να ακολουθήσει τις προτροπές της Ιεράς Συνόδου.«Η ατομική προσευχή δεν συμπεριλαμβάνεται στους κατ'εξαίρεση λόγους μετακίνησης. Ας προσευχηθούμε από το σπίτι», επισήμανε.

Συνέχισε λέγοντας πως συνεχίζεται το επιχειρησιακό σχέδιο στα αεροδρόμια. Οι επιβάτες κατά την άφιξή τους υποβάλλονται στο τεστ σε ξενοδοχείο. Οι θετικοί παραμένουν σε αυτό.

Συνολικά έχουν γίνει 724 σχετικοί έλεγχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ