ΕΛΛΑΔΑ

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εισαγγελική παρέμβαση για τα «fake news» περί άρσης των μέτρων

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εισαγγελική παρέμβαση για τα «fake news» περί άρσης των μέτρων
ΙΝΤΙΜΕ/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Στο στόχαστρο του εισαγγελέα τίθενται αναρτήσεις του ηλεκτρονικού Τύπου, που επικαλούνται συγκεκριμένες ημερομηνίες και μάλιστα εντός του μηνός Απριλίου, που δήθεν έχει αποφασιστεί η άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας που έχουν ληφθεί λόγω του νέου κορωνοϊού.

Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, Ευάγγελος Ιωαννίδης, έδωσε εντολή για την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αντικείμενο το αδίκημα της διασποράς ψευδών ειδήσεων, για περιπτώσεις που εντοπίζονται σε ειδησεογραφικούς και άλλου περιεχομένου ιστότοπους που «προαναγγέλλουν» σύντομο τερματισμό των περιοριστικών μέτρων.

Η εντολή του εισαγγελέα διαβιβάστηκε στην Κρατική Ασφάλεια, η οποία θα διενεργήσει την προκαταρκτική έρευνα εντοπίζοντας εάν και από ποιους ενδέχεται να έχει διαπραχθεί το ερευνώμενο αδίκημα.

Να σημειωθεί ότι κατά την διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, διέψευσε τέτοιου είδους αναρτήσεις και φήμες, επικαλούμενος ποινικές κυρώσεις για όσους διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις.

Η εισαγγελία εκτιμά πως με την δημοσιοποίηση τέτοιου είδους πληροφοριών δημιουργείται σύγχυση στους πολίτες, οι οποίοι, ενώ καλούνται από τους αρμόδιους φορείς και την κυβέρνηση να παραμείνουν σε περιορισμό, με αυστηροποίηση μάλιστα κάποιων μέτρων ενόψει του Πάσχα, γίνονται παράλληλα αποδέκτες ανυπόστατων δημοσιευμάτων.

Εισαγγελικές πηγές αναφέρουν πως το θέμα των επίμαχων αναρτήσεων αξιολογείται ως σοβαρό, καθώς δημιουργεί στο κοινό στρεβλή εικόνα για τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επικινδυνότητα της ασθένειας και επιπλέον διαταράσσει την πίστη των πολιτών για την αναγκαιότητα των μέτρων και την κρισιμότητα της συνέχισής τους με βάση τις υποδείξεις των επιστημόνων.

Όπως έχει ανακοινωθεί, από τις 18:00 το απόγευμα της Τετάρτης, στα διόδια σε όλη την επικράτεια και σε όλες τις διαδρομές που αφορούν σε εθνικές οδούς και στους παράδρομους σε εθνικούς περιφερειακούς δρόμους και σε συνδετήριους δρόμους από και προς τα αστικά κέντρα, η Ελληνική Αστυνομία έχει καταστήσει σημεία ελέγχου των μετακινήσεων όλων των ιδιωτικής χρήσεως οχημάτων, αλλά και κάθε οχήματος σε 24ωρη βάση.

Το Λιμενικό Σώμα έχει πάρει ήδη εντολή και προχωρά σε αντίστοιχους ελέγχους σε όλους τους πορθμειακούς σταθμούς.

Όσον αφορά στα αεροδρόμια, στα λιμάνια, σε σιδηροδρομικούς σταθμούς και στα ΚΤΕΛ επιτρέπεται μόνο η μετακίνηση των μονίμων κατοίκων προς τη φερόμενη βάση της Ε1 δήλωση της μόνιμης κατοικίας και χωρίς δυνατότητα επιστροφής μέχρι τη λήξη των γενικών μέτρων.

Εξαιρούνται, είπε, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας καθώς και το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και το τεχνικό προσωπικό κρίσιμων υποδομών του κράτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ