ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Γκίκας Μαγιορκίνης στο CNN Greece: «Δεν είναι μακριά ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο»

Κορωνοϊός - Γκίκας Μαγιορκίνης στο CNN Greece: «Δεν είναι μακριά ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο»
INTIME/ ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αισιόδοξος σχετικά με την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα -όπως αυτή φαίνεται από τα νούμερα-, εμφανίζεται ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής & Επιδημιολογίας Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας στο CNN Greece.

Τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση αποδίδουν αναμφισβήτητα, σημειώνει ο ίδιος, και όπως επισημαίνει, εάν συνεχιστούν στον ίδιο βαθμό, μέσα στον Μάϊο είναι πιθανό να δούμε την πλήρη ύφεση, ίσως και μια «εκρίζωση της επιδημίας».

«Καταρχάς, από τα νούμερα που βλέπουμε, η επιδημία βρίσκεται σε πλήρη σταθεροποίηση», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Μαγιορκίνης στο CNN Greece και εξηγεί:

«Αυτό δεν χρειάζεται και πολύ επιστήμη, καθότι σε σύγκριση με χώρες παρόμοιου μεγέθους, είναι χαρακτηριστικά χαμηλότερα τα νούμερα στην Ελλάδα. Το άλλο που βλέπουμε είναι ότι οι αριθμοί που εκφράζουν την πίεση στο σύστημα Υγείας, δηλαδή ο αριθμός των διασωληνωμένων κυρίως, βρίσκεται σε μείωση, σε ελάττωση».

Η διαπίστωση αυτή προκύπτει επίσης και από μια μελέτη του Κέντρου Ανάλυσης Παγκόσμιων Λοιμωδών Νοσημάτων (MRC Centre for Global Infectious Disease Analysis) του Imperial Gollege που κάνει μία σύγκριση 14 ευρωπαϊκών χωρών, η οποία όπως λέει ο κ. Μαγιορκίνης, «δείχνει αναμφισβήτητα ότι τα νούμερα στην Ελλάδα είναι καλύτερα από τις άλλες αυτές χώρες. Δείχνει ότι από τις 23 Μαρτίου, η μεταδοτικότητα στην Ελλάδα έχει πέσει δραματικά σε επίπεδο που θα οδηγήσει σε πλήρη ύφεση».

«Εάν συνεχιστούν τα μέτρα όπως είναι, εάν συνεχιστεί και η ελάττωση της επιδημίας όπως την βλέπουμε, λογικά, μέσα στον Μάιο πρέπει να έχουμε δει την πλήρη ύφεση, ίσως και εκρίζωση της επιδημίας», τονίζει, εφιστώντας, ωστόσο, την προσοχή σε σχέση με τις περιθωριοποιημένες ομάδες πληθυσμών: «Το ανησυχητικό είναι κάποιες ομάδες πληθυσμών που είναι περιθωριοποιημένες, για παράδειγμα αυτό που έγινε στη Λάρισα».

«Δεν είναι μακριά ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο»

«Εγώ που ήμουν ο αισιόδοξος, είχα προβλέψει πριν από τρία σαββατοκύριακα, ότι αν δεν ξεπερνάγαμε τους 100 διασωληνωμένους, θα πηγαίναμε καλά. Και αυτό είναι το αισιόδοξο και δεν τους ξεπεράσαμε ποτέ, οπότε, δεν είναι μακριά λοιπόν ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο και εφόσον κρατήσουμε τα μέτρα βέβαια. Αν εξακολουθήσουμε με ότι κάναμε τις τελευταίες δύο εβδομάδες, θα πάμε πολύ καλά. Πάμε εξαιρετικα καλά», σημειώνει.

«Ίσως να είμαστε και οι πρώτοι οι οποίοι θα μπούμε σε διαδικασία χαλάρωσης»

Σε ό,τι αφορά στο πώς θα πρέπει να αντιστραφούν τα μέτρα, εφ’όσον συνεχιστεί η καλή πορεία στη χώρα μας, ο κ. Μαγιορκίνης σημειώνει ότι «αυτό είναι κάτι το οποίο θα συζητήσουμε στην επιτροπή με βάση επιστημονικά δεδομένα».

Χαρακτηριστική, όμως, είναι η επισήμανσή του πως «το αρνητικό, το οποίο είναι και το θετικό συγχρόνως, είναι ότι μάλλον δεν θα υπάρξει προηγούμενο από άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οπότε ίσως να είμαστε και οι πρώτοι οι οποίοι θα μπούμε σε διαδικασία χαλάρωσης. Οπότε τα δεδομένα που θα έχουμε για το ποιος είναι ο σωστός τρόπος, ίσως να είναι εξαιρετικά περιορισμένα, γιατί τώρα προέρχονται από την Κίνα».

«Μπορεί να υπάρχουν άλλες χώρες πιο μικρές δικές μας, στα Βαλκάνια, που να βρίσκονται σε παρόμοιο επίπεδο με μας, αλλα δεν γνωρίζω πόσο καλά δεδομένα θα έχουμε στη διάθεσή μας για το ποιος είναι ο καλύτερος δρόμος να πάρουμε», προσθέτει ο ίδιος και καταλήγει:

«Το άλλο που θα χρειαστεί για να γίνει χαλάρωση, χρειαζόμαστε εκτεταμένη και έντονη επιδημιολογική επιτήρηση. Χρειαζόμαστε να δούμε πόσοι άνθρωποι μολύνθηκαν μέσα από μελέτες αντισωμάτων, και συγχρόνως να τρέχουμε μοριακά τεστ σε ιδιαίτερους πληθυσμούς και τυχαία. Και σε πληθυσμούς υψηλού ρίσκου, με επιδημιολογικά κριτήρια».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ