ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Εξηγήσαμε στους Ρομά στην Λάρισα τι πρέπει να κάνουν και μας άκουσαν

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Εξηγήσαμε στους Ρομά στην Λάρισα τι πρέπει να κάνουν και μας άκουσαν
INTIME NEWS

Ο οικισμός της Νέας Σμύρνης στην Λάρισα, τέθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης Πολιτικής Προστασίας και σε υποχρεωτική καραντίνα για χρονικό διάστημα 14 ημερών, όπως ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, μετά την ταυτοποίηση 20 συνολικά ανθρώπων που βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για τον κορωνοϊό, ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε αβάσιμα τα σχόλια που έχουν γραφτεί «ότι οι Ρομά κινήθηκαν εναντίον μας. «Τους εξηγήσαμε τι πρέπει να κάνουν και μας άκουσαν».

«Έχουμε μια ιδιαίτερη περίπτωση στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στην Λάρισα». Πρόκειται ίσως για το πιο ορθό παράδειγμα του τι μπορεί να συμβεί αν χαλαρώσουμε τα μέτρα», είπε ο κ. Χαρδαλιάς αναφερόμενος στα κρούσματα του κορωνοϊού που παρουσιάστηκαν εκεί.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε ότι μεταφέρονται σε δομή εκτός καραντίνας οι 20 θετικοί στον Covid 19, οι οποίοι θα παραμείνουν φρουρούμενοι.

Παράλληλα, υπογράμμισε πως απαγορεύεται οποιοσδήποτε να βγει ή να μπει στην περιοχή της καραντίνας, που αφορά στον οικισμό της Νέας Σμύρνης.

Εξάλλου, από το Σάββατο θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι στους δήμους Τυρνάβου, Φαρσάλων και Σοφάδων, ενώ στις περιοχές αυτές θα οριστούν και διαμεσολαβητές μεταξύ των Ρομά και των δημάρχων της περιοχής για την καλύτερη προετοιμασία σε τυχόν λήψης έκτακτων μέτρων.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι έχει δημιουργηθεί πλάνο για την τροφοδοσία του οικισμού των Ρομά στην Λάρισα και ενισχύονται οι δυνάμεις της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και των δομών Υγείας, ενώ έλεγχοι θα γίνουν και στη δομή φιλοξενίας μεταναστών Κουτσόχερο.



Τσιόδρας: Οι Ρομά δεν πρέπει να γίνονται δέκτες μίσους

Μιλώντας για το θέμα των Ρομά, ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ, Σωτήρης Τσιόδρας, τόνισε πως οι Ρομά δεν κινδυνεύουν απαραίτητα περισσότερο, αλλά ότι οι συνθήκες υγιεινής στους καταυλισμούς είναι πιο δύσκολο να εφαρμοστούν.

«Κάνουμε ό,τι μπορούμε να προασπίσουμε την υγεία όλων μας και των Ρομά συμπολιτών μας. Για αυτό βρεθήκαμε σήμερα κοντά τους. Μας αγκάλιασαν πραγματικά κι εμείς αισθανθήκαμε μέλος της κοινότητας τους και δικοί τους άνθρωποι. Το μήνυμά μας ήταν σήμερα να προστατεύσουμε τους ευπαθείς και να περιχαρακώσουμε όσο μπορούμε όσους ήταν θετικοί. Καμιά φορά είναι δύσκολο, μπορεί να δεις επιδημίες σε αυτό τον χώρο και δεν θέλουμε να θρηνήσουμε νεκρούς», είπε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του ΕΟΔΥ.

«Θεωρώ ότι θα μας βοηθήσουν σε αυτή την προσπάθεια, τους έχω εμπιστοσύνη. Δεν είναι απειλή, είναι ευάλωτη ομάδα. Οι συμπολίτες μας αυτοί δεν θα μείνουν μόνοι τους, θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στο σύστημα υγείας». Ο ίδιος συμβούλευσε τους Ρομά που ζουν στη χώρα μας να συνεχίσουν να έχουν αυτή την υπεύθυνη στάση, τονίζοντας «είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας σε αυτό το αγώνα».

Τέλος, επεσήμανε ότι οι Ρομά σε ολόκληρη την Ευρώπη είναι από τις πιο ευάλωτες ομάδες στον κορονοϊό, καθώς πολλές φορές είναι δύσκολο να τηρηθούν τα μέτρα αποστασιοποίησης γιατί ζουν κάτω από αντίξοες συνθήκες μιας και αρκετοί άνθρωποι στεγάζονται συχνά σε περιορισμένο χώρο.

Υπογράμμισε πως «πρέπει να διασφαλιστεί η επιβίωση των Ρομά στην εποχή του κορωνοϊού», πρόσθέτονας ότι «οι Ρομά δεν πρέπει να γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι και δέκτες μίσους. Ανήκουν στις ευαίσθητες ομάδες».

«Οι συμπολίτες μας δεν θα μείνουν μόνοι τους για να αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση. Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, μίσος, διαιρέσεις και φόβο. Αυτό που θα μας διασώσει είναι η ενότητα. Χαιρετίζω τους συμπολίτες μας στην Λάρισα για την υπεύθυνη στάση που επιδεικνύουν απέναντι στον κορωνοϊό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.



Κορωνοϊός: Στους 90 οι νεκροί - 2.011 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Στα 2.011 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα καθώς καταγράφηκαν 56 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα οι νεκροί έφτασαν τους 90 καθώς τέσσερις ακόμη άνθρωποι πέθαναν το τελευταίο 24ωρο. Τα θύματα του έχουν μέση ηλικία τα 73 έτη.

Παράλληλα, 77 άτομα είναι διασωληνωμένοι με μέσο όρο τα 67 έτη. Από αυτούς οι 14 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Συνολικά 15 άτομα έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Από τα συνολικά κρούσματα, 525 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 756 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

«To ότι υπάρχει κορωνοϊός δεν σημαίνει ότι δεν πάμε στο νοσοκομείο για σοβαρούς λόγους, αλλά παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να μην νοσήσουμε από τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο», ξεκαθάρισε ο κ. Τσιόδρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ