ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας με ΙΧ το Μ. Σάββατο και το Πάσχα

Κορωνοϊός: Απομακρύνεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης κυκλοφορίας με ΙΧ το Μ. Σάββατο και το Πάσχα
ΙΝΤΙΜΕ

Απομακρύνεται το ενδεχόμενο απαγόρευσης της κυκλοφορίας με ΙΧ το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα –ένα σενάριο που εξεταζόταν από το Μέγαρο Μαξίμου για να μπει «φρένο» στις μετακινήσεις των πολιτών από σπίτι σε σπίτι για τον παραδοσιακό οβελία ή ανταλλαγή ευχών.

Παρότι η λήψη πρόσθετων, αυστηρότερων μέτρων κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και της Κυριακής του Πάσχα παραμένει στο «τραπέζι», το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας με ΙΧ δεν φαίνεται τελικά να προκρίνεται.

Ούτως ή αλλιώς, βρίσκονται ακόμη σε ισχύ οι περιορισμοί κίνησης, που δεν επιτρέπουν τις μετακινήσεις παρά μόνο για τους έξι λόγους που προβλέπονται στο SMS και στα έγγραφα.

To πρωί, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε πως δεν μπορούσε ούτε να διαψεύσει ούτε να επιβεβαιώσει το σενάριο περί καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας με ΙΧ το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα.

«Πηγαίνουμε μέρα-μέρα, βλέπουμε πώς εξελίσσεται η εφαρμογή των μέτρων και αποφασίζουμε ό,τι χρειάζεται. Σε ό,τι αφορά την μετακίνηση σε άλλη περιφέρεια, ισχύει η απαγόρευση από την πρώτη ημέρα που ελήφθησαν τα μέτρα, αλλά επειδή βλέπαμε μια τάση λόγω του Πάσχα, διπλασιάσαμε το πρόστιμο και τονίζουμε τις απαγορεύσεις για να αποτρέψουμε την εξάπλωση του ιού» είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Σχολιάζοντας τους φόβους για συγκεντρώσεις πιστών έξω από ναούς τις επόμενες ημέρες και το ενδεχόμενο παρεμβάσεων από την αστυνομία, ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως «δεν είμαστε αστυνομοκρατούμενο κράτος».

«Βασιζόμαστε στην πειθώ. Δεν μπορεί για τους λίγους παραβατικούς να την πληρώσουμε όλοι» σημείωσε, και συμπλήρωσε:

«Έχουμε ξεκινήσει εδώ και ημέρες, κατ΄ εντολή του Πρωθυπουργού, να επεξεργαζόμαστε το σενάριο μιας αργής, σταδιακής και μακρόσυρτης αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων. Για όλα αυτά, πριν από τις 27 Απριλίου, οπότε λήγουν οι ισχύοντες περιορισμοί, θα ενημερωθούν οι πολίτες για να ξέρουμε όλοι τι θα συμβεί. Αυτή θα είναι πιο δύσκολη διαδικασία σε σχέση με τον περιορισμό στις μετακινήσεις, καθώς πρέπει να πειστούν κάποιοι ότι πρέπει να μείνουν στο σπίτι τους μια εβδομάδα παραπάνω σε σχέση με το να κλειστούν όλοι στο σπίτι τους».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ