ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Και τώρα...πίσω στα μπλόκα

Αγρότες: Και τώρα...πίσω στα μπλόκα
CNN Greece

Κλειστά επ' αόριστον τα Τέμπη από τις 12:00 το μεσημέρι και ενώ αναμένονται οι αυριανές συνελεύσεις των αγροτών για να αποφασίσουν κλιμάκωση του αγώνα τους.

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Μπλόκων πρόκειται να συγκαλέσει γενική συνέλευση των 68 μπλόκων που έχουν συμπαραταχθεί -και συμμετείχαν στα δύο ογκώδη συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας σήμερα και χθες- προκειμένου να αποφασίσουν την κλιμάκωση, και με εναλλακτικές μορφές, των κινητοποίησεών τους. Σύμφωνα με όσα επανέλαβε ο Βαγγέλης Μπούτας εκ μέρους της Συντονιστικής, ζητείται η απόσυρση των προωθούμενων σχεδιασμών για το ασφαλιστικό και το φορολογικό και η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, όπως μεταξύ άλλων αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση του αγροτικού ρεύματος και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

Την ίδια ώρα οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, περιμένοντας να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των συναδέλφων τους στην Αθήνα, αναμένουν το πράσινο φως από την κυβέρνηση για την έναρξη διαλόγου στη βάση των προτάσεων που από κοινού έχουν καταθέσει με τους αγρότες του μπλόκου των Μικροθηβών.

Όπως είπε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Παναγιώτης Καλογιάνης :"Έχουμε στείλει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αιτημάτων, στο οποίο και ζητάμε απαντήσεις. Και τα αιτήματα αυτά καλύπτουν στο σύνολο του αγροτικού κόσμου".

Από την άλλη πλευρά, αύριο το βράδυ λήγει η προθεσμία που έχει δοθεί σε όσους επιθυμούν να μελετήσουν και να υπογράψουν τις προτάσεις που πρόκειται να στείλει τη Δευτέρα στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων, η Πανελλήνια Συντοντιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων. "Εάν δεχθούν το πλαίσιο που βάζουμε εμείς για έναν εποικοδομητικό διάλογο, μόνον τότε θα πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων", αναφέρει το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Χρήστος Γκόντιας.

Μεγάλο το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ

Το πρωί του Σαββάτου το ΠΑΜΕ, πραγματοποίησε συλλαλητήριο, για να εκφράσει τη συμπαράστασή του στους αγρότες απ΄ όλη την Ελλάδα, οι οποίοι βρίσκονται για δεύτερη μέρα στην Αθήνα, καθώς αντιδρούν στην πρόταση της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση.

keimeno1

Τα μέλη του ΠΑΜΕ μαζί με αγρότες, αλλά και εκπροσώπους άλλων επαγγελματικών κλάδων συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλατεία Ομόνοιας κι από εκεί, με δύο παράλληλες πορείες μέσω Σταδίου και Πανεπιστημίου, κατέληξαν στην πλατεία Συντάγματος, έξω από τη Βουλή, όπου ενώθηκαν με τους αγρότες από όλη τη χώρα που χθες διανυκτέρευσαν σε σκηνές.

keimeno2

Το σύνθημα που επικράτησε ήταν «Εργατιά, Αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά», με τους αγρότες να επιμένουν στην απόσυρση του νόμου για το ασφαλιστικό, προειδοποιώντας για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους μέχρι να γίνει δεκτό το αίτημά τους.


Το κέντρο της Αθήνας ήταν για αρκετές απροσπέλαστο για τα αυτοκίνητα, αφού κεντρικοί δρόμοι όπως Πανεπιστημίου, Σταδίου, Ακαδημίας, Πειραιώς, Αθηνάς, Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας ήταν κλειστές. Σταδιακά, μετά το τέλος της συγκέντρωσης η κυκλοφορία σταδιακά στο κέντρο της Αθήνας αποκαταστάθηκε.

Η πλειονότητα των αγροτών έχει ήδη αναχωρήσει από την Αθήνα και επιστρέφει στα μπλόκα, όπου από τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι συνελεύσεις προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.

mazevoun


Οι αγρότες προσανατολίζονται στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους οι οποίες θα έχουν και εναλλακτικές μορφές, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στην ομιλία του ο Βαγγέλης Μπούτας, εκ μέρους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Μπλόκων. Όπως τόνισε, τα αιτήματα υποστηρίζουν την ύπαρξη και επιβίωση της μικρομεσαίας αγροτιάς.



"Βούλιαξε" το Σύνταγμα την Παρασκευή

Οι αγροτικές κινητοποιήσεις στο κέντρο της Αθήνας ξεκίνησαν την Παρασκευή οπότε και άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από ολόκληρη τη χώρα έκαναν «απόβαση» στην πρωτεύουσα με πλοία, λεωφορεία, τρακτέρ.
Μάλιστα το βράδυ της Παρασκευής πραγματοποίησαν μια μεγαλειώδη ειρηνική διαδήλωση στην πλατεία Συντάγματος, στην οποία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αστυνομίας βρέθηκαν περισσότεροι 10.000 αγρότες , καθώς και άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η παρουσία των 17 τρακτέρ από το μπλόκο της Νίκαιας στα οποία επετράπη η είσοδος στην Αθήνα, μετά από συμφωνία του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα με εκπροσώπους της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων. Μοναδική παραφωνία οι φωτιές που άναψαν οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες, χωρίς όμως να σημειωθεί οτιδήποτε.

Ωστόσο, η «απόβαση» των αγροτών στην Αθήνα νωρίς το πρωί της Παρασκευής σημαδεύτηκε από επεισόδια με τραυματισμούς αστυνομικών, προσαγωγές, δακρυγόνα, πετροπόλεμο και υλικές ζημιές στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και σε οχήματα της αστυνομίας.

Διαβάστε ακόμη

Αγρότες: Η κάθοδος των Σερραίων στην Αθήνα

Στη σκηνή με τους αγρότες μετά τη διαδήλωση

Αγρότες: «Μπλόκο» στο Σύνταγμα, «έμφραγμα» στους δρόμους

Αγρότες στο Σύνταγμα: «Βούλιαξε» η πλατεία- Έρχεται και άλλος κόσμος

ΔΗΜΟΦΙΛΗ