ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Ένας διαδραστικός χάρτης για την εξέλιξη της νόσου στη γειτονιά της Ελλάδας

Κορωνοϊός: Ένας διαδραστικός χάρτης για την εξέλιξη της νόσου στη γειτονιά της Ελλάδας

Έναν διαδραστικό χάρτη που εξηγεί, αναλύει και καταγράφει καθημερινά τις επιπτώσεις και τα μέτρα που λαμβάνουν οι βαλκανικές χώρες για τον κορωνοϊό, δημιούργησε το Πρόγραμμα Νοτιοανατολικής Ευρώπης του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ)

Μέσω του διαδραστικού χάρτη γίνεται καταγραφή της πορείας εξάπλωσης του COVID-19, καθώς επίσης και τις κοινωνικοπολιτικές, οικονομικές και γεωπολιτικές επιπτώσεις της πανδημίας στις 12 χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η πλατφόρμα περιλαμβάνει έναν πρωτότυπο διαδραστικό χάρτη, που ανανεώνεται καθημερινά σχετικά με τον αριθμό των κρουσμάτων και θανάτων από τον κορωνοϊό, ενώ εμπεριέχει ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα σχετικά με τα μέτρα πρόληψης, που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού βάσει των σχετικών αποφάσεων που έλαβαν οι κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής.

Επικεντρώνεται επίσης στους πόρους, που έχουν διατεθεί από την αρχή της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, καθώς και στην ικανότητα της κάθε χώρας ξεχωριστά να ανταποκριθεί σε αυτή την κρίση με βάση τους παγκόσμιους δείκτες υγείας.

Μπορείτε να ενημερώνεστε καθημερινά από τον διαδραστικό χάρτη εδώ

Η ομάδα του ΕΛΙΑΜΕΠ παρακολουθεί και συλλέγει δεδομένα από έναν μεγάλο αριθμό επίσημων ιστοσελίδων, εστιάζοντας στις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό και αναλύοντας τις επιπτώσεις της κρίσης στη κοινωνία, στα συστήματα υγείας, στους δημοκρατικούς θεσμούς και στις πολιτικές ελευθερίες, στις οικονομίες και στη γεωπολιτική της περιοχής. Στόχος είναι η παρακολούθηση της σταδιακής χαλάρωσης των μέτρων, καθώς και των προσπαθειών ανάκαμψης στα Βαλκάνια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ