ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Παράταση του δικαστικού έτους ζητά ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους

Κορωνοϊός: Παράταση του δικαστικού έτους ζητά ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους
Ο πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ιωάννης - Κωνσταντίνος Χαλκιάς INTIME NEWS / ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Υπέρ της παράτασης του δικαστικού έτους, προκειμένου να αναπληρωθεί ο χαμένος χρόνος στη Δικαιοσύνη εξαιτίας της υπολειτουργίας της στο πλαίσιο των μέτρων για την πανδημία του κορωνοϊού, τάσσεται με δήλωση του ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, Ιωάννης - Κωνσταντίνος Χαλκιάς.

Η παράταση του δικαστικού έτους το καλοκαίρι έχει ήδη εξαγγελθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κώστα Τσιάρα και σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει η δικαιοσύνη θα λειτουργήσει όλο τον Ιούλιο, ενώ το νέο δικαστικό έτος θα ξεκινήσει από την 1η Σεπτεμβρίου αντί για τις 15 Σεπτεμβρίου που ξεκινούσε άλλες χρονιές.

Αναλυτικά η δήλωση του Προέδρου του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους έχει ως εξής:

«Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και οι Λειτουργοί του συμφωνούν με τυχόν παράταση του δικαστικού έτους κατά έναν μήνα, με αντίστοιχο περιορισμό των δικαστικών τους διακοπών. Η παράταση αυτή κρίνεται απόλυτα αναγκαία, αφού η αναστολή λειτουργίας των Δικαστηρίων για σχεδόν δύο μήνες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, επιτείνει το γνωστό πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή της Δικαιοσύνης, προκαλεί δε σοβαρές επιπτώσεις και μεγάλο κόστος στην κοινωνία και στην οικονομία της χώρας».

Υπενθυμίζεται ότι κάποιες Ενώσεις δικαστών και εισαγγελέων - όχι όλες - έχουν εκφράσει αντίθετη άποψη για την παράταση του δικαστικού έτους το καλοκαίρι και τη μείωση του χρόνου των δικαστικών διακοπών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ