ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Συναγερμός σε δύο δομές υγείας στην Αθήνα για κρούσματα Covid - 19

Κορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Συναγερμός σε δύο δομές υγείας στην Αθήνα για κρούσματα Covid - 19
INTIME NEWS

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε το απόγευμα της Πέμπτης πως στο Υπουργείο Υγείας και ειδικότερα στον ΕΟΔΥ έχει σημάνει συναγερμός, καθώς υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού σε δύο δομές υγείας στα δυτικά και στα νότια προάστια της Αθήνας. 

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ελλάδα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως την Τετάρτη βρέθηκε ένα κρούσμα σε δομή υγείας -άτομο που μάλιστα και κατέληξε.

Ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται να υπάρξουν εκπτώσεις για κανέναν στην άσκηση των καθηκόντων όλων όσων διαχειρίζονται ανθρώπινη ζωή» και κάλεσε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να εφαρμόσουν κάθε πρωτόκολλο.

«Χθες το βράδυ είχαμε ένα θετικό κρούσμα το οποίο δυστυχώς κατέληξε σήμερα το πρωί σε δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζόμενους. Βρεθήκαμε από την πρώτη στιγμή με τα κλιμάκια του ΕΟΔΥ και τον κ. Τσιόδρα στην δομή και χθες ολοκληρώθηκε η δειγματοληψία σε 130 εργαζόμενους και σήμερα έγινε η δειγματοληψία σε όλους τους τροφίμους. Περιμένουμε τα σχετικά αποτελέσματα και μέχρι στιγμής τα πρώτα αποτελέσματα που αφορούν τους εργαζομένους και τα 92 ήταν αρνητικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Σε άλλη δομή υγείας στα Δυτικά προάστια και με βάση τα δείγματα είχαμε 28 κρούσματα, 13 σε τροφίμους του κέντρου, 11 σε εργαζόμενους και 4 κρούσματα βάση των οποίων σήμανε συναγερμός. Η δομή τέθηκε σε καραντίνα. Έχουμε άλλα 45 δείγματα να πάρουμε και όλες οι απαραίτητες κινήσεις είναι σε εξέλιξη. Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγχθούν και πειθαρχικά και ποινικά. Εκπτώσεις στην άσκηση καθηκοντων όσων διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν επιτρέπονται», συνέχισε.

Διαπίστωσε ότι η νόσος, βεβαίως, και βρίσκεται σε υποχώρηση στην Ελλάδα, όπως λένε και οι ειδικοί, αλλά δεν εξαλείφθηκε.

«Δεν κερδίσαμε ακόμα τον πόλεμο, πετύχαμε μικρές νίκες, κερδίσαμε πολύτιμο χρόνο, θωρακίσαμε το σύστημα υγείας μας και σήμερα έχουμε μια μεγάλη εμπειρία πλέον πώς να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», επισήμανε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε αυστηρό μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στεναχωρουμαι να λέω πως απροσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε αναζωπυρώσεις. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε. (…) Η κατάσταση είναι καλή αλλά μπορεί να ξεφύγει, και αυτό φαίνεται από τις δύο τοπικές επιδημίες των τελευταίων 48 ωρών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ