ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Προβληματισμός και οργή μετά τους θανάτους στις δύο κλινικές στην Αττική

Κορωνοϊός: Προβληματισμός και οργή μετά τους θανάτους στις δύο κλινικές στην Αττική

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές υπηρεσίες μετά από τον εντοπισμό δύο εστιών κορωνοϊού σε κλινικές στην Αττική, γεγονός που όχι μόνο έχει δημιουργήσει προβληματισμό και οργή αλλά προκάλεσε και εισαγγελική παρέμβαση για τις δομές «Ταξιάρχαι» και «Κασταλία» σε Περιστέρι και Ελληνικό αντίστοιχα.

Η εξέλιξη αυτή αναδεικνύει, δυστυχώς, αυτό που εδώ και μέρες υπογραμμίζουν οι Σωτήρης Τσιόδρας και Νίκος Χαρδαλιάς –ότι δηλαδή, η οποιαδήποτε χαλάρωση ή εφησυχασμός μπορούν να οδηγήσουν σε πισωγύρισμα της μεγάλης προσπάθειας που έγινε για τον περιορισμό του κορωνοϊού στη χώρα μας.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης για τον κορωνοϊό εντοπίστηκαν 28 θετικά κρούσματα -17 ασθενείς και 11 εργαζόμενοι- στην κλινική «Ταξιάρχαι» ενώ υπάρχουν και πληροφορίες για νεκρούς.

Ένας άνθρωπος κατέληξε, όπως είπε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, και στην «Κασταλία».

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece, οι υγειονομικές Αρχές έχουν λάβει 300 δείγματα από την κλινική Κασταλία -110 εκ των οποίων είναι αρνητικά, χωρίς να έχει ακόμη ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Εισαγγελική παρέμβαση

Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας Πρωτοδικών ανέθεσε σε εισαγγελικό λειτουργό την διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας, τόσο για την κλινική «Ταξιάρχαι» όσο και για την «Κασταλία», με εντολή να ερευνήσει το ενδεχόμενο διάπραξης κακουργηματικού βαθμού αδικήματος.

Η εντολή του κ. Ιωαννίδη είναι να ερευνηθεί αν οι υπεύθυνοι των δύο κλινικών παραβίασαν τα μέτρα πρόληψης για την διάδοση του ιού, βάσει του άρθρου 285 του Ποινικού Κώδικα στον οποίο ορίζεται ότι «όποιος από πρόθεση παραβιάζει τα μέτρα που έχει διατάξει η αρμόδια αρχή τιμωρείται:

1. με φυλάκιση και χρηματική ποινή, αν από την πράξη μπορεί να προκύψει κίνδυνος μετάδοσης της ασθένειας σε αόριστο αριθμό ανθρώπων

2. με κάθειρξη έως 10 χρόνια αν η παραβίαση είχε ως αποτέλεσμα μεταδοθεί σε άνθρωπο

3. με κάθειρξη έως 10 χρόνια εάν υπάρξει θάνατος ανθρώπου

4. με ισόβια αν προκλήθηκε ο θάνατος μεγάλου αριθμού ανθρώπων».

Σε καραντίνα οι δομές

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε την Πέμπτη πως σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Υγείας και στην Πολιτική Προστασία: «Χθες το βράδυ είχαμε θετικό κρούσμα στα νότια προάστια που κατέληξε σήμερα το πρωί νομίζω σε δομή υγείας με 300 τροφίμους και 170 εργαζομένους. Έχει γίνει δειγματοληψία σε τρόφιμους και εργαζομένους»,

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι», λέγοντας πως: «Παρακολουθώντας μία κατάσταση να εξελίσσεται τις τελευταίες ώρες σε δομή των δυτικών προαστίων, είχαμε 28 κρούσματα, 11 σε εργαζομένους και 4 βάσει των οποίων σήμανε συναγερμός. Η δομή τέθηκε σε καραντίνα».

«Οι επιστημονικά υπεύθυνοι θα ελεγθούν ποινικά και πειθαρχικά σε σχέση με τα πραγματικά περιστατικά για πιθανές ευθύνες στη διαχείριση περιστατικών. Πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι εκπτώσεις στην άσκηση των καθηκόντων όσων διαχειρίζονται την ανθρώπινη ζωή δεν θα υπάρξουν. Καλούμε όσους εργάζονται σε τέτοιες δομές να πάρουν όλα τα μέτρα και να τηρήσουν όλα τα πρωτόκολλα».

Αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας έστειλε αυστηρό μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Στεναχωρούμαι να λέω πως απρόσεκτες συμπεριφορές όλων μας οδηγούν σε αναζωπυρώσεις. Δεν είναι δυνατόν να χαλαρώνουμε. (…) Η κατάσταση είναι καλή αλλά μπορεί να ξεφύγει, και αυτό φαίνεται από τις δύο τοπικές επιδημίες των τελευταίων 48 ωρών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ