ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Στους 130 οι νεκροί στη χώρα μας - 27 νέα κρούσματα

Κορωνοϊός: Στους 130 οι νεκροί στη χώρα μας - 27 νέα κρούσματα
ΙΝΤΙΜΕ

Στα 2.490 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς ανακοινώθηκαν 27 νέα από τον λοιμωξιολόγο Σωτήρη Τσιόδρα.

Την ίδια ώρα, σε ένα 24ωρο καταγράφηκαν ακόμη πέντε θάνατοι στην Ελλάδα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 130.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 48 άνθρωποι. Το 88% έχει υποκείμενο νόσημα. Παράλληλα, 60 ασθενείς βρίσκονται εκτός ΜΕΘ.

Μέχρι σήμερα παγκοσμίως υπάρχουν 2.760.000 καταγεγραμμένα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακόμη, 762.000 ανέρρωσαν.

Συνολικά έχουν διεξαχθεί 61.407, τεστ στον πληθυσμό.

Για την κλινική στο Περιστέρι

Σχετικά με τη μονάδα υγείας «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι ο κ. Τσιόδρας σημειώσει πως πρόκειται για σημαντικό ζήτημα. Τρεις ασθενείς της κλινικής κατέληξαν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Μέχρι την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους υπήρχαν αυστηρά μέτρα.

Και οι 17 εργαζόμενοι, θετικοί στον ιό βρίσκονται σε καραντίνα και σε απομόνωση.«Όλοι οι ασθενείς και οι συνεργαζόμενοι γιατροί έχουν ενημερωθεί. Ο ΕΟΔΥ έχει εξοπλίσει με ιατρικό εξοπλισμό τη συγκεκριμένη μονάδα υγείας. Θα γίνεται επανέλεγχος ανά 2-3 μέρες. Ακόμη δόθηκαν φάρμακα προφυλακτικής αγωγής. Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους», είπε ακόμη ο καθηγητής.

Και ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς είπε πως σε σύνολο 34 κρουσμάτων στην κλινική «Ταξιάρχαι» βρέθηκαν 121 στενές επαφές που έχουν τεθεί σε καραντίνα. Επανέλαβε πως δίνεται ιδιαίτερη προσοχή των ατόμων που κάνουν αιμοκάθαρση.

«Σε κατοίκον περιορισμό τέθηκαν 39 συνεργαζόμενοι γιατροί», δήλωσε.

Σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου ο κ. Τσιόδρας έστειλε αυστηρό μήνυμα, σημειώνοντας πως δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο ασφαλείας.

Όπως είπε:

«Σε τέτοιες περιπτώσεις πανδημίας θα πρέπει σε χώρους υγείας με ευπαθείς ομάδες να τηρούνται αυστηρά τα μέτρα πρόληψης. Το προσωπικό είχε συμπτώματα, εξετάστηκε από τον γιατρό και του επιτράπηκε να δουλεύει. Δεν τηρήθηκε το πρωτόκολλο. Και αυτό δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας αλλά και σε άλλες. Γι΄αυτό καταργηθήκαν τα επισκεπτήρια. Δεν είμαστε τόσο απάνθρωποι. Πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνιση και δεν θα φύγει εύκολα αυτός ο ιός. Είμαστε σε μια μάχη».

Σχετικά με τη δομή στα νότια προάστια όλα τα τεστ ήταν αρνητικά. Παρ΄όλα αυτά τηρούνται κατά γράμμα οι οδηγίες ασφαλείας.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως:

«Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές δεν αρκεί να πούμε ότι το πάθημα έγινε μάθημα».

Για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, λέγοντας πως οι καρδιοπαθείς, οι χρόνια αναπνευστικά άρρωστοι, τα άτομα με διαβήτη, οι νεφροπαθείς και οι υπερτασικοί που έχουν κορωοϊό κινδυνεύουν με θάνατο.

Στη συνέχεια, είπε πως η πιθανότητα λοίμωξης στα παιδιά είναι 0,26 λιγότερο από τους ανθρώπους άνω των 60.

Αναφερόμενος στα κλιματιστικά, ανέφερε πως έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος.

Αισιοδοξία για νέο φάρμακο

Είναι η πρώτη φορά από το ξέσπασμα της νόσου στην Ελλάδα που ο λοιμωξιολόγος αναφέρεται στην ύπαρξη φαρμάκου που μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό, εκφράζοντας παράλληλα αισιοδοξία για την πορεία των ερευνών.

Το φάρμακο ονομάζεται EIDD-2801. Ήδη, έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές σε ζώα (ποντίκια) και σύντομα αναμένεται ότι θα γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Εάν οι δοκιμές επαληθεύσουν τις προσδοκίες, το φάρμακο αναμένεται ότι θα αλλάξει τον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, ενώ ενδέχεται να έχει και τη μορφή χαπιού.

Ο κ. Τσιόδρας χαρακτήρισε ενθαρρυντικά τα αποτελέσματα για το πειραματικό χάπι που αναπτύσσει επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Emory στις ΗΠΑ, το οποίο βάσει των προκαταρκτικών ερευνητικών δεδομένων δείχνει να μπορεί να μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες ο κορωνοϊός.

«Ήρθε η ώρα για χαλάρωση των μέτρων»

«Συνεχίζουμε να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Έχουμε καταφέρει σε μεγάλο ποσοστό να επιτύχουμε σε αυτό τον τομέα. Οι ευπαθείς ομάδες παραμένουν στις κύριες προτεραιότητές μας. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα για χαλάρωση των μέτρων. Ωστόσο αυτό θα γίνει σταδιακά», συνέχισε ο κ. Τσιόδρας.Παίρνοντας το λόγο, ο Νίκος Χαρδαλιάς, είπε πως «πλέον συζητάμε για την επόμενη φάση των μέτρων, ωστόσο πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση. Εάν βγούμε από το σπίτι θα πρέπει να το κάνουμε με προσοχή. Η έξοδος από το σπίτι γίνεται για συγκεκριμένους λόγους».

Τόνισε όμως πως μέχρι τις 4 Μαΐου ισχύουν στο ακέραιο τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Ο υφυπουργός ανακοίνωσε ακόμη πως η άδεια ειδικού σκοπού παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαϊου.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στους πολίτες που σήμερα ξεκινούν να γιορτάζουν το Ραμαζάνι, επαναλαμβάνοντας πως ισχύουν απαγορεύονται οι μαζικές συγκεντρώσεις.

Υπενθύμισε ότι τα τζαμιά θα είναι κλειστά για το κοινό.

Για την εισαγγελική παρέμβαση στο Κρατικό της Νίκαιας

Αναφερόμενος στην εισαγγελική παρέμβαση στο Γενικό Κρατικό της Νίκαιας και την καταγγελία που έγινε, ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης είπε πως δεν νοσηλεύεται ούτε νοσηλευόταν κάποιος ασθενής με κορωνοιό καθώς δεν είναι νοσοκομείο αναφοράς.

Όταν κάποιος προσέρχεται στα έκτακτα, και θεωρείται ύποπτο κρούσμα απομονώνεται. Όταν το δείγμα είναι θετικό ο ασθενής μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς.

«Δεν υπάρχει ζήτημα απόκρυψης κρουσμάτων», ξεκαθάρισε.

Όπως σημείωσε: «Yπήρχαν δυο κρούσματα που έχουν καταγράφει και έχουν ανακοινωθεί. Πρόκειται για δύο γιατρούς. Ακολουθήσαμε τα πρωτόκολλα, εξεταστήκαν 70 επαφές, όλες ήταν αρνητικές. Εξετάστηκαν και οι στενές επαφές, οι οποίες είναι 15 στο σύνολο με τα άτομα αυτά να μπαίνουν σε καραντίνα προληπτικά».

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ