ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Σύψας: Ενδεχομένως να μην φιλάμε εικόνες ή το χέρι του ιερέα

Κορωνοϊός - Σύψας: Ενδεχομένως να μην φιλάμε εικόνες ή το χέρι του ιερέα
ΙΝΤΙΜΕ/ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Σχετικά με το ποιες από τις συνήθειες που αποκτήσαμε την εποχή του κορωνοϊού πρέπει να κρατήσουμε και μετά την πανδημία, καθώς και για το άνοιγμα εκκλησιών, καταστημάτων και σχολείων, μίλησε ο λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Νίκος Σύψας.

Ειδικότερα, ο κ. Σύψας μιλώντας για τις εκκλησίες ανέφερε ότι: «στην επιτροπή το έχουμε ήδη συζητήσει υπάρχει ήδη σχέδιο για το πως θα ανοίξουν οι εκκλησίες με ασφάλεια... Νομίζω ότι υπάρχει και συναίνεση της εκκλησίας η πολιτική ηγεσία θα ανακοινώσει σύντομα πώς θα ανοίξουν, δεν θα ανοίξουν όπως ήταν παλιά».

Ενω παράλληλα, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως: «Δεν θα έχουμε συνωστισμό, εκατοντάδες πιστούς θα τηρείται πάντα η αρχή της απόστασης και μέσα στην εκκλησία όλες οι λατρευτικές λεπτομέρειες θα αλλάξουν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα. Λιγότεροι πιστοί, καλός εξαερισμός καλή απολύμανση... Ενδεχομένως δε θα φιλάμε τις εικόνες ή το χέρι του ιερέα, αλλά θα κάνουμε υπόκλιση σεβασμού. Υπάρχουν πάρα πολλοί τρόποι να πηγαίνουμε στην εκκλησία χωρίς να παραβιάζονται οι οροί ασφαλείας».

«Δεν είναι πολύ καλή ιδέα οι εκδηλώσεις που συνωστίζονται πολλά άτομα» πρόσθεσε για τις γαμήλιες δεξιώσεις.

Όσον αφορά στη γενικότερη εικόνα του ιού στη χώρα μας ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσε πως: «Έχει περάσει το πολύ δύσκολο το ενδεχομένως καταστροφικό για την Ελλάδα. Είδαμε τι έγινε στις άλλες χώρες εμείς αυτό το αποφύγαμε ενδεχομένως με πολύ πόνο και θυσία. Για καθαρά επιδημιολογικούς λογούς παραμένει η καραντίνα μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το σχέδιο θα είναι μαραθώνιος με την έννοια ότι η άρση των μέτρων θα γίνεται σταδιακά. Με ασφάλεια ανάμεσα στις δέσμες των μέτρων που θα αίρονται θα υπάρχει χρονικό διάστημα δύο εβδομάδων, το μόνο που δεν θέλουμε είναι να έχουμε επανάκαμψη της επιδημίας και να αναγκαστούμε να πάρουμε ξανά μέτρα αυτό θα είναι καταστροφικό και για την κοινωνία και για την οικονομία».

Σχολεία: «Δεν έχουμε επιλύσει το θέμα της μάσκας»

Ο καθηγητής, σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων, υπογράμμισε ότι «αν η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας είναι να ανοίξουν οι χαμηλότερες βαθμίδες αυτό θα γίνει με κανόνες και με ασφάλεια και με προστασία των ευάλωτων ανθρώπων που είναι στο περιβάλλον των μαθητών. Πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις, χρειάζονται αντισηπτικά, υπάρχει το θέμα της μάσκας το οποίο ακόμα δεν το έχουμε επιλύσει, το υπουργείο Παιδείας πρέπει να κάνει εκατομμύρια λεπτομέρειες για να γυρίσουν οι μαθητές στα σχολεία με ασφάλεια και σύμφωνα με τις προδιαγραφές που θα θέσει η επιστήμη».

Καταστήματα: «Αυστηρή επιτήρηση»

Όσον αφορά στο άνοιγμα των καταστημάτων, ο κ. Σύψας ανέφερε:

«Θα υπάρχει αυστηρή επιτήρηση της επιδημίας, θα εντοπίζουμε πολύ γρήγορα τα κρούσματα θα τα απομονώνουμε και θα γίνεται ιχνηλάτηση. Αν έχουμε κρούσμα σε κατάστημα ενδεχομένως ο ΕΟΔΥ να έρθει και να κλείσει το κατάστημα το πολύ για 2 εβδομάδες όχι για μήνες».

ΜΜΜ: «Εξαιρετική ιδέα το σπάσιμο του ωραρίου»

Παράλληλα, χαρακτήρισε ως εξαιρετική ιδέα το «σπάσιμο» των ωρών προσέλευσης των εργαζόμενων στην εργασία τους:

«Ετοιμάζεται επιχειρησιακό σχέδιο λειτουργίας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης όπως και η χρήση της μάσκας στα ΜΜΜ και ιδίως στο μετρό. Όλα συζητούνται μαζί με το υπουργείο Μεταφορών».

Παραλίες: «Απόσταση πάνω από δύο μέτρα»

Ο Νίκος Σύψας χαρακτήρισε επίσης ως «εξαιρετική ιδέα» και το να δοθούν προς χρήση στους πολίτες κομμάτια του μετώπου που δεν είχαν αξιοποιηθεί στην παραλιακή για μεγαλύτερες αποστάσεις. Τέλος, έκανε λόγο για πάνω από δύο μέτρα απόσταση στην παραλία το καλοκαίρι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ