ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Σχολεία: Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία

Κορωνοϊός - Σχολεία: Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα θρανία
ΙΝΤΙΜΕ/ΤΖΑΜΑΡΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Τη Δευτέρα, 11 Μαΐου, περίπου 100.000 μαθητές θα επιστρέψουν στα σχολεία, καθώς ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε το «πράσινο φως» για το σταδιακό άνοιγμά τους, με προτεραιότητα τους μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Σήμερα η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, θα παρουσιάσει το επιχειρησιακό σχέδιο για το άνοιγμα των σχολείων μαζί με τον Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ άγνωστο παραμένει προς το παρόν εάν παράλληλα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία των πανελλαδικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα:

  • Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν οι μαθητές της Γ’ Λυκείου στα σχολεία, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει η λειτουργία και των φροντιστηρίων για την προετοιμασία για τις πανελλαδικές (με ισχυρή σύσταση για τηλε-εκπαίδευση).
  • Στις 18 Μαΐου, μια εβδομάδα μετά, θα ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές Γυμνασίου καθώς και Α’ και Β’ Λυκείου και μαζί τα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών (ισχυρή σύσταση για τηλε-εκπαίδευση).
  • Δημοτικά και νηπιαγωγεία θα παραμείνουν κλειστά έως και την 1η Ιουνίου, με ενδεχόμενο λειτουργίας τους να αποφασιστεί στην πορεία.

Η επιστροφή στα θρανία σε καμία περίπτωση δεν θα θυμίζει την εικόνα που επικρατούσε έως και τις 10 Μαρτίου, τελευταία μέρα πριν την αναστολή λειτουργίας τους, όπως αναφέρεται και στο δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος».

Οι ειδικοί του ΕΟΔΥ εισηγήθηκαν το άνοιγμα των σχολείων με αυστηρή προειδοποίηση να πληρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας και προστασίας μαθητών και εκπαιδευτικών.

Διαρρύθμιση αίθουσας

Οι πολυπληθείς τάξεις και η τήρηση του ωρολογίου προγράμματος αποτελούν πλέον παρελθόν, με το υπουργείο Παιδείας να εξετάζει διάφορες εναλλακτικές ώστε η διαρρύθμιση μιας τάξης να επιτρέπει την απόσταση ασφαλείας των δύο μέτρων μεταξύ των παιδιών.

Ωστόσο, η πρώτη εβδομάδα κατά την οποία θα επιστρέψει η Γ’ Λυκείου στα σχολεία, δεν θα είναι δύσκολη υπόθεση. Ο αριθμός των παιδιών θα μειωθεί δραστικά ανά τμήμα, ενώ τα αντισηπτικά θα είναι απαραίτητο προϊόν σε κάθε τάξη, ώστε οι μαθητές να τηρούν τους κανόνες υγιεινής.

Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις μάσκες κι αν θα κριθεί απαραίτητο να φορούν οι μαθητές ή έστω οι καθηγητές.

Μία εβδομάδα μετά την έλευση της Γ’ Λυκείου, όμως, οι μαθητές των υπολοίπων τάξεων Λυκείου και Γυμνασίου, -εφόσον δεν καταγραφούν δυσάρεστες εξελίξεις στην εξάπλωση της πανδημίας-, θα επιστρέψουν κι αυτοί με τη σειρά τους. Πρόκειται για πάνω από 550.000 μαθητές, η κατανομή των οποίων στις τάξεις δεν θα είναι το ίδιο εύκολη.

Για τον παραπάνω λόγο, το υπουργείο Παιδείας επεξεργάζεται σενάρια μειωμένου ωραρίου, εκ περιτροπής διδασκαλίας, ανά δύο μέρες, ακόμα και διαχωρισμό αλφαβητικά, ώστε να χωριστούν τα υπάρχοντα τμήματα σε μικρότερες ομάδες. Οι μαθητές πιθανώς να κάνουν λιγότερες ώρες μάθημα μέσα στην ημέρα ή να πηγαίνουν στο σχολείο ανά δύο μέρες, ενώ οι ώρες διδασκαλίας καθώς και τα διδασκόμενα μαθήματα θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Η διαρρύθμιση πολλών σχολείων, ειδικά των μεγάλων σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με τα κοινά προαύλια για Γυμνάσια και Λύκεια και τους περιορισμένους χώρους σε συνδυασμό με την απειλή νέας έξαρσης του κορωνοϊού δεν επιτρέπουν τη λειτουργία των μαθημάτων όπως ίσχυε, σύμφωνα με το δημοσίευμα του ίδιου μέσου.

Η παρουσίαση του σχεδίου από την υπουργό Παιδείας θα δώσει το έναυσμα σε διευθυντές, εκπαιδευτικούς και διοικητικές υπηρεσίες να ξεκινήσουν έναν «αγώνα δρόμου» περίπου 12 ημερών, ώστε οι μαθητές να βρουν τα σχολεία εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία τους.

Οι σχολικές αίθουσες θα πρέπει να έχουν εξοπλιστεί με αντισηπτικά, τα θρανία θα πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση ασφαλείας το ένα με το άλλο, ενώ οι διευθυντές θα πρέπει να προχωρήσουν και στη μείωση των ήδη υπαρχόντων τμημάτων σε μικρότερα αλλά και στην αναμόρφωση του ωρολογίου προγράμματος βάσει των οδηγιών που θα λάβουν.

Η πολιτική ηγεσία έχει ήδη ετοιμάσει προσχέδια οδηγιών προς τις υπηρεσίες και τις διευθύνσεις σχολείων που θα λάβουν την τελική τους μορφή μετά την παρουσίαση του σχεδίου, ενώ και ο ΕΟΔΥ θα αποστείλει εξειδικευμένες οδηγίες προς τα σχολεία για τη διατήρηση των μέτρων ασφαλείας.

Η αγωνία των μαθητών της Γ’ Λυκείου έχει στραφεί πλέον στην ανακοίνωση της ημερομηνίας των πανελλαδικών εξετάσεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου, θα γίνουν εντός του Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν το αργότερο στα μέσα Ιουλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ