ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι νεκροί στην Ελλάδα - Κατέληξε ηλικιωμένος στο ΝΙΜΤΣ

Κορωνοϊός: Αυξήθηκαν οι νεκροί στην Ελλάδα - Κατέληξε ηλικιωμένος στο ΝΙΜΤΣ
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Pavel Golovkin

Ακόμη ένας άνδρας κατέληξε από κορωνοϊό στη χώρα μας.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για έναν 89χρονο, ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του ΝΙΜΤΣ.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του ΣΚΑΪ, είχε σοβαρά υποκείμενα νοσήματα όπως ΧΑΠ, άνοια και κίρρωση ήπατος.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ατόμων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη χώρα μας ανέρχεται σε 139, (103 άνδρες και 36 γυναίκες).

2.566 τα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Κατά την τελευταία ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ανακοινώθηκαν 32 νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Τα 13 από τα νέα κρούσματα αφορούν επαναπατρισθέντες ή σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.566, εκ των οποίων το 55.6% αφορά άνδρες. Από αυτά, 588 (22.9%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1262 (49.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 40 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 67 έτη. Οι 12 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 87.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 70 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 69.833 κλινικά δείγματα.

Το πλάνο της κυβέρνησης για την επιστροφή στην καθημερινότητα

Το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση παρουσίασε το πλάνο της σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα.

O Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τα πρώτα βήματα για τη σταδιακή άρση των μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, από τις 4 Μαΐου αίρονται τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας των πολιτών, καθώς καταργούνται η γραπτή άδεια και τα σχετικά SMS, ενώ για δύο εβδομάδες θα ισχύουν οι περιορισμοί για μετακινήσεις εκτός νομού της κατοικίας μας. Η ατομική άθληση θα επιτρέπεται στους ανοικτούς χώρους και στη θάλασσα, ωστόσο οι οργανωμένες παραλίες θα παραμένουν ακόμα κλειστές.

Πιο αναλυτικά, τις 4 Μαΐου θα ανοίξουν επιχειρήσεις του λιανεμπορίου όπως:

  • Βιβλιοπωλεία
  • Καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών
  • Καταστήματα αθλητικών ειδών
  • Οπτικά

Παράλληλα ανοίγουν εταιρείες παροχής υπηρεσιών όπως:

  • Κομμωτήρια
  • Κουρεία
  • Κέντρα αισθητικής
  • ΚΤΕΟ

Στα κομμωτήρια η εξυπηρέτηση θα γίνεται μόνο κατόπιν ραντεβού, ενώ το όριο για τον αριθμό επιτρεπόμενων πελατών εντός καταστήματος θα καθορίζεται από την συνολική επιφάνεια της κάθε επιχείρησης. Συγκεκριμένα, θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τ.μ.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ακόμη ότι το υπόλοιπο λιανεμπόριο θα επανεκκινήσει τη Δευτέρα 11 Μαΐου αλλά τα εμπορικά κέντρα θα ανοίξουν την 1η Ιουνίου.

«Σε όλα τα καταστήματα, βεβαίως, θα ισχύουν όροι που θα περιορίζουν την πυκνότητα των επισκεπτών. Και θα λαμβάνονται αυστηρά μέτρα προστασίας των εργαζομένων» κατέληξε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ