ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια και προγραμματισμός για τα μοριακά τεστ

Κορωνοϊός - Κοντοζαμάνης: Υπάρχει επάρκεια και προγραμματισμός για τα μοριακά τεστ
INTIME NEWS/ ΓτΠ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Για επάρκεια και προγραμματισμό που στηρίζεται στις ανάγκες που υπάρχουν και τις προτεραιότητες που τίθενται για την διενέργεια μοριακών τεστ την επόμενη μέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων, έκανε λόγο ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στην Ελλάδα.

«Στρατηγική μας ήταν και παραμένει ο μοριακός έλεγχος ανίχνευσης του κορωνοϊού. Επίσης, θα χρησιμοποιηθούν τεστ αντισωμάτων για επιδημιολογικούς σκοπούς και αυτή τη στιγμή τα ταχέα τεστ είναι στη διαδικασία αξιολόγησης».

Ο κ. Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι «όσα τεστ χρειάστηκαν να γίνουν έχουν γίνει, και όσα χρειαστούν, επίσης θα γίνουν».

«Υπάρχει επάρκεια και ο προγραμματισμός μας στηρίζεται στις ανάγκες και τις προτεραιότητες που αφορούν ευάλωτους πληθυσμούς και με βάση αυτές διεξάγουμε τα τεστ», είπε ο υφυπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη χθεσινή εξειδίκευση των μέτρων εξόδου από το lockdown, ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε πως θα εφαρμοστούν οι προτάσεις της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για εξετάσεις στο υγειονομικό προσωπικό και σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το σχέδιο προβλέπει 38.000 μοριακά τεστ την εβδομάδα και 110.000 ελέγχους αντισωμάτων τον μήνα σε επαγγελματίες Υγείας. Προβλέπεται επίσης, 15.000 τεστ τον μήνα σε στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και 15.000 τεστ τον μήνα σε εστίες υπερμετάδοσης.Στους 139 οι νεκροί - 2.576 τα συνολικά κρούσματα

Σε 139 ανέρχονται οι θάνατοι από το νέο κορωνοϊό στη χώρα μας, αφού το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν ένας ακόμη θάνατος, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΕΟΔΥ, το τελευταίο εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν 10 νέα κρούσματα, με το συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται σε 2.576.

Εξάλλου, 41 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα στις ΜΕΘ, με τη διάμεση ηλικία τους να υπολογίζεται στα 67 έτη.

Παράλληλα, 71 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Έχουν συνολικά ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ