ΕΛΛΑΔΑ

Από το συμβούλιο της φυλακής των Γρεβενών θα εξεταστεί το αίτημα του Βασίλη Δημάκη

Από το συμβούλιο της φυλακής των Γρεβενών θα εξεταστεί το αίτημα του Βασίλη Δημάκη
INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Από το συμβούλιο της φυλακής στα Γρεβενά θα εξεταστεί το αίτημα του Βασίλη Δημάκη, ο οποίος βρίσκεται σε απεργία πείνας με αίτημα να επιστρέψει στις φυλακές Κορυδαλλού.

Η γενικά γραμματέας Αντεγκλητικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, διαβίβασε το αίτημα του δικηγόρου του κρατούμενου στην διεύθυνση των φυλακών για να ακολουθηθεί η διαδικασία του αιτήματος για επαναμεταγωγή του στις φυλακές της πρωτεύουσας.

Ο Βασίλης Δημάκης, ως κυριότερο αίτημα για την επιστροφή του στον Κορυδαλλό, αναφέρει τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέφερε:

«Ο Βασίλειος Δημάκης μετήχθη από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών την 17η Απριλίου 2020 για λόγους ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι, καθώς και στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό (COVID-19). Σημειώνεται ότι στην παρούσα περίοδο εξαιτίας του COVID-19 έχουν ανασταλεί και οι κάθε τύπου εξετάσεις εκ του σύνεγγυς σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Ταυτόχρονα, οι σπουδές του Βασίλειου Δημάκη στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΕΚΠΑ δεν διακόπτονται, καθότι το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση τόσο του ίδιου όσο και άλλων συγκρατούμενών του. Ουδέν κόλλημα θα υπάρξει ως προς τη συνέχιση των σπουδών του και τη συμμετοχή του στις εξετάσεις, όπως συνέβη και μέχρι σήμερα.

Η υγεία του εν λόγω κρατουμένου παρακολουθείται σε καθημερινή βάση από τον ιατρό του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών».

Σημειώνεται ότι ο κ. Δημάκης, αποφάσισε το 2016 να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όταν ακόμη βρισκόταν στις φυλακές Γρεβενών.

Το 2018, έδωσε εξετάσεις και πέρασε δεύτερος από όλα τα εσπερινά λύκεια της χώρας και με βαθμό αριστούχου, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών με ηλεκτρονική επιτήρηση, μετά από τρεις απορριπτικές αποφάσεις του αρμόδιου συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού. Μετά από 31 ημέρες απεργίας πείνας και 8 ημέρες απεργίας δίψας, έχοντας χάσει το 1/5 του σωματικού του βάρους, έλαβε από το υπουργείο Δικαιοσύνης «εγγυήσεις ότι θα λαμβάνει κανονικά στο εξής τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται ως κρατούμενος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ