ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Διευκρινήσεις για τον απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη

Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη: Διευκρινήσεις για τον απεργό πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη
Φωτογραφία αρχείου INTIME NEWS/ ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Μετά το πλήθος εκκλήσεων για ικανοποίηση των αιτημάτων του κρατούμενου απεργού πείνας και δίψας, Βασίλη Δημάκη, αλλά και το «ναυάγιο» συνάντησης του συνηγόρου του Θανάση Καμπαγιάννη, με την γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δίνει διευκρινήσεις σχετικά με τη μεταγωγή του κρατουμένου στις φυλακές Γρεβενών. 

Ο Βασίλης Δημάκης βρίσκεται σε απεργία πείνας από τις 21 Απριλίου και σεαπεργία δίψας από τις 27 Απριλίου, αντιδρώντας στη μεταγωγή του στις φυλακές Γρεβενών, μετά τη συμμετοχή του σε μια ειρηνική κινητοποίηση των κρατουμένων στις φυλακές Κορυδαλλού για τη λήψη μέτρων προστασίας κατά του κορωνοϊού.

Μάλιστα, η μεταγωγή του έγινε σε μια στιγμή που είχαν αποφασιστεί το «πάγωμα» τέτοιων ενεργειών, λόγω της πανδημίας.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος και ο συνήγορός του, ο φοιτητής του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, προχώρησε σε αυτή την απόφαση, καθώς «για λόγους που δεν έχουν επίσημα εξηγηθεί, μετήχθη αιφνιδιαστικά από τις φυλακές Κορυδαλλού στις φυλακές Γρεβενών κατόπιν εισβολής αντρών των ΕΚΑΜ στο κελί του στις 16/4/2020».

«Κι αυτό παρά το ότι οι ανάγκες παρακολούθησης των μαθημάτων της σχολής του, δικαίωμα που κέρδισε με νικηφόρα απεργία πείνας και δίψας το 2018, επιτάσσουν και εκ του νόμου επιτρέπουν την έκτιση της ποινής του σε σωφρονιστικό κατάστημα στην Αθήνα».

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η μεταγωγή του κρατούμενου έγινε λόγους «ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού» και «στο πλαίσιο προστασίας από τον κορωνοϊό».

Η ανακοίνωση του υπουργείου που δίνει διευκρινίσεις για την υπόθεση, αναφέρει:

«Ο Βασίλειος Δημάκης μετήχθη από το Κατάστημα Κράτησης Κορυδαλλού Ι στο Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών την 17η Απριλίου 2020 για λόγους ομαλής λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης Κορυδαλλού Ι, καθώς και στο πλαίσιο της εφαρμογής έκτακτων μέτρων για την προστασία από τον κορωνοϊό (COVID-19). Σημειώνεται ότι στην παρούσα περίοδο εξαιτίας του COVID-19 έχουν ανασταλεί και οι κάθε τύπου εξετάσεις εκ του σύνεγγυς σε όλα τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.

Ταυτόχρονα, οι σπουδές του Βασίλειου Δημάκη στη Σχολή Πολιτικών και Κοινωνικών Επιστημών του ΕΚΠΑ δεν διακόπτονται, καθότι το Κατάστημα Κράτησης Γρεβενών διαθέτει την απαιτούμενη υλικοτεχνική υποδομή προκειμένου να υποστηρίξει την εξ αποστάσεως εκπαίδευση τόσο του ίδιου όσο και άλλων συγκρατούμενών του. Ουδέν κόλλημα θα υπάρξει ως προς τη συνέχιση των σπουδών του και τη συμμετοχή του στις εξετάσεις, όπως συνέβη και μέχρι σήμερα.

Η υγεία του εν λόγω κρατουμένου παρακολουθείται σε καθημερινή βάση από τον ιατρό του Καταστήματος Κράτησης Γρεβενών».

Σημειώνεται ότι ο κ. Δημάκης, αποφάσισε το 2016 να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όταν ακόμη βρισκόταν στις φυλακές Γρεβενών.

Το 2018, έδωσε εξετάσεις και πέρασε δεύτερος από όλα τα εσπερινά λύκεια της χώρας και με βαθμό αριστούχου, στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Τον Μάρτιο της ίδιας χρονιάς ξεκίνησε απεργία πείνας ζητώντας την χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών με ηλεκτρονική επιτήρηση, μετά από τρεις απορριπτικές αποφάσεις του αρμόδιου συμβουλίου των φυλακών Κορυδαλλού. Μετά από 31 ημέρες απεργίας πείνας και 8 ημέρες απεργίας δίψας, έχοντας χάσει το 1/5 του σωματικού του βάρους, έλαβε από το υπουργείο Δικαιοσύνης «εγγυήσεις ότι θα λαμβάνει κανονικά στο εξής τις εκπαιδευτικές άδειες που δικαιούται ως κρατούμενος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ