ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Τι είπε ο Τσιόδρας για φάρμακο που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ κατά του ιού

Κορωνοϊός: Τι είπε ο Τσιόδρας για φάρμακο που χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ κατά του ιού
AP Photo / Andrew Harnik

Ειδική μνεία έκανε το Σάββατο ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, για ένα φάρμακο, η χρήση του οποίου ξεκίνησε στις ΗΠΑ και αφορά στην καταπολέμηση του κορωνοϊού.

Τοποθετούμενος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των πολιτών για την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο αντιιικό φάρμακο Remdesivir, για το οποίο οι αμερικανικές Αρχές ενέκριναν τη χρήση του σε επείγουσα βάση.

«Είναι πλέον το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται για την αντιμετώπιση της νόσου σε νοσοκομειακό επίπεδο. Χορηγείται ενδοφλέβια, μία φορά την ημέρα για 10 ημέρες», είπε.

Ωστόσο, ο ίδιος έσπευσε να υπογραμμίσει πως «η διαφορά ανάμεσα στην επείγουσα σύσταση που υιοθετήθηκε από τον αμερικανικό Οργανισμό Φαρμάκων, σε σχέση με την επίσημη έγκριση, αφορά την τρέχουσα επείγουσα κατάσταση δημόσιας υγείας. Αν υπάρξουν περισσότερα θετικά δεδομένα, θα υπάρξει και επίσημη έγκριση. Για κανένα από τα τρέχοντα φάρμακα δεν υπάρχει επίσημη έγκριση».

Όπως επισήμανε ο καθηγητής Τσιόδρας, «το συγκεκριμένο φάρμακο θα μπορεί να χορηγηθεί σε ενήλικες ή παιδιά που νοσηλεύονται με σοβαρή μορφή της νόσου, όπως χαμηλό οξυγόνο αίματος, ανάγκη για οξυγονοθεραπεία ή μηχανικός αερισμός με αναπνευστήρα».

«Το φάρμακο φαίνεται να βοηθά κάποιους ασθενείς να αναρρώνουν ταχύτερα κατά περίπου 30% ή κατά περίπου τέσσερις ημέρες σε μια μελέτη 1.063 ατόμων, στην οποία συμμετείχαν και τέσσερα κέντρα από την Ελλάδα», πρόσθεσε.

Τρεις νέοι θάνατοι - Στους 143 οι νεκροί στη χώρα μας

Στα 2.620 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ενώ καταγράφηκαν 8 νέα. Παράλληλα, τρεις ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο με τον συνολικό αριθμό των νεκρών να είναι 143.

Ακόμη, 37 άτομα παραμένουν διασωληνώμενοι, με τη διάμεση ηλικία τους να είναι στα 67 έτη, ενώ από αυτά οι 8 είναι γυναίκες.

Εξάλλου, 77 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Παράλληλα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης θα δώσει λεπτομέρειες για το άνοιγμα των καταστημάτων.

Επιπλέον, μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί συνολικά 78.207 δείγματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ