ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η υφασμάτινη μάσκα

Κορωνοϊός: Πώς πρέπει να χρησιμοποιείται η υφασμάτινη μάσκα
ΙΝΤΙΜΕ

Οδηγίες για την ορθή χρήση της υφασμάτινης μάσκας έδωσε ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Τώρα που οι αυστηροί περιορισμοί σταδιακά αίρονται θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα στη μάσκα, η οποία αποτελεί συμπληρωματικό μέσο πρόληψης της διασποράς ειδικά όταν δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την απόσταση 1,5 με 2 μέτρα», είπε.

Εξήγησε πως: «Όταν λέμε μάσκα εννοούμε ενός προστατευτικού καλύμματος του στόματος και της μύτης το οποίο θα μπορούσε να είναι ακόμα και αυτοσχέδιο.

Ο κύριος σκοπός της χρήσης της μάσκας από το ευρύ κοινό είναι η προστασία των ανθρώπων που είναι στο περιβάλλον μας από τις εκκρίσεις του στόματος και της μύτης που μπορεί να εκσφενδονιστούν με το βήχα, την ομιλία ή το φτέρνισμα».

Ξεκαθάρισε πως στο εμπόριο υπάρχει ικανή επάρκεια των μασκών, ενώ τόνισε πως αυτές που δεν πρέπει να επιλέγει το ευρύ κοινό είναι οι μάσκες με βαλβίδα εκπνοής καθώς χρησιμοποιούνται μόνο από υγειονομικούς.

Για την αυτοσχέδιες μάσκες, είπε πως το ύφασμα πρέπει να είναι βαμβακερό, 100% και το είδος της ύφανσης πρέπει να είναι πυκνή. Η επιτροπή των εμπειρογνώμων έχει δώσει αναλυτικές οδηγίες, σημείωσε.

Οι μάσκες αυτές πρέπει να πλένονται με νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο σε 60 βαθμούς και αφού στεγνώσουν και σιδερωθούν να ξαναφορεθούν.

Ο βασικός κανόνας για την χρήση της μάσκας είναι πως πρέπει να εφαρμόζουμε υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα πριν την τοποθετήσουμε στο πρόσωπό μας αλλά και αφού την βγάλουμε.«Δεν πρέπει να πιάνουμε ποτέ τη μάσκα στην εξωτερική της επιφάνεια. Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συστήνει να χρησιμοποιείται η μάσκα όπου δεν μπορεί να υπάρξει το μέτρο της απόστασης», σημείωσε.

Πώς να φτιάξετε τη δική σας μάσκα στο σπίτι

Επίσημες οδηγίες σχετικά με την κατασκευή μάσκας στο σπίτι δόθηκαν στη δημοσιότητα από την αρμόδια Υγειονομική Επιτροπή της χώρας, στο πλαίσιο της νεότερης ενημέρωσης για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Μια απλή και οικονομική λύση αποτελεί η κατασκευή υφασμάτινης μάσκας στο σπίτι χρησιμοποιώντας κοινά υλικά, όπως:

Α. Βαμβακερό ύφασμα με πυκνή ύφανση (πχ ύφασμα καπιτονέ, βαμβακερά σεντόνια/μαξιλαροθήκες,

βαμβακερές πετσέτες κουζίνας, βαμβακερά T-shirt). Τα 100% βαμβακερά υφάσματα με πυκνή ύφανση σε διπλό στρώμα προσφέρουν πολύ υψηλή προστασία.

Β. Εναλλακτικά, μπορούν να χρησιμοποιηθούν:

α. διπλό στρώμα βαμβακερού υφάσματος πιο χαλαρής ύφανσης

β. διπλό στρώμα λινού υφάσματος

γ. διπλό στρώμα μεταξωτού υφάσματος

Πώς φτιάχνεται

  1. Κόβετε δύο ορθογώνια κομμάτια από ύφασμα 25 x 15 cm. Τα δύο κομμάτια υφάσματος θα ραφτούν μαζί ως να είναι ένα κομμάτι.
  1. Διπλώνετε πρώτα τις μεγάλες πλευρές, δημιουργώντας ένα μικρό στρίφωμα περίπου 0,5 cmκαι γαζώνετε ή ράβετε καλά. Στη συνέχεια, κατά μήκος των μικρών πλευρών, διπλώνετε το διπλό στρώμα του υφάσματος, δημιουργώντας στρίφωμα 1-1,5 cm(για να περάσετε αργότερα το λάστιχο) και γαζώνετε ή ράβετε καλά.
  2. Περνάτε σε κάθε μικρή πλευρά της μάσκας, που κατασκευάσατε, από ένα λάστιχο μήκους 15 περίπου cmκαι δένετε τα λάστιχα σφικτά. Τα λάστιχα αποτελούν τα στηρίγματα της μάσκας στα αυτιά. Αν δεν έχετε διαθέσιμο λάστιχο, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κορδόνι, ράβοντάς το στις τέσσερις άκρες της μάσκας και να τα δένετε αντίστοιχα στο πίσω μέρος του κεφαλιού.
  3. Γυρίζετε το λάστιχο ώστε να κρύψετε τους κόμπους μέσα στο στρίφωμα. Συρρικνώνετε τις δύο μικρές πλευρές της μάσκας με το λάστιχο. Για καλύτερη σταθεροποίηση μπορείτε να ράψετε το λάστιχο στις τέσσερις άκρες.

Ωστόσο, εφίσταται η προσοχή στο ότι «η μάσκα απαγορεύεται σε παιδιά κάτω των 2 ετών, σε ανθρώπους με δυσκολία αναπνοής, σε ανθρώπους που έχουν χάσει τις αισθήσεις τους, ή σε ανθρώπους, που για λόγους ανικανότητας, δεν μπορούν να την αφαιρέσουν χωρίς βοήθεια».

Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ