ΕΛΛΑΔΑ

#Μένουμε_Ασφαλείς: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει τη σωστή χρήση της μάσκας

#Μένουμε_Ασφαλείς: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει τη σωστή χρήση της μάσκας
Φωτογραφία αρχείου Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP

Ενόψει της αυριανής έναρξης της πρώτης φάσης άρσης των μέτρων περιορισμού που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα μέτρα προστασίας που καλούνται να τηρούν οι πολίτες, με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

«Όπως ακούσαμε τους ειδικούς και μείναμε σπίτι, τώρα ακούμε τους ειδικούς για να μάθουμε το σωστό τρόπο να χρησιμοποιούμε τη μάσκα. Πλένουμε τα χέρια μας, κρατάμε αποστάσεις, μένουμε ασφαλείς» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Οδηγίες για την ορθή χρήση της υφασμάτινης μάσκας έδωσε νωρίτερα ο λοιμωξιολόγος και διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου, στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας.

«Τώρα που οι αυστηροί περιορισμοί σταδιακά αίρονται θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη βαρύτητα στη μάσκα, η οποία αποτελεί συμπληρωματικό μέσο πρόληψης της διασποράς ειδικά όταν δεν μπορούμε να διατηρήσουμε την απόσταση 1,5 με 2 μέτρα», είπε.

Εξήγησε πως: «Όταν λέμε μάσκα εννοούμε ενός προστατευτικού καλύμματος του στόματος και της μύτης το οποίο θα μπορούσε να είναι ακόμα και αυτοσχέδιο.

Ο κύριος σκοπός της χρήσης της μάσκας από το ευρύ κοινό είναι η προστασία των ανθρώπων που είναι στο περιβάλλον μας από τις εκκρίσεις του στόματος και της μύτης που μπορεί να εκσφενδονιστούν με το βήχα, την ομιλία ή το φτέρνισμα».

Ξεκαθάρισε πως στο εμπόριο υπάρχει ικανή επάρκεια των μασκών, ενώ τόνισε πως αυτές που δεν πρέπει να επιλέγει το ευρύ κοινό είναι οι μάσκες με βαλβίδα εκπνοής καθώς χρησιμοποιούνται μόνο από υγειονομικούς.

Για την αυτοσχέδιες μάσκες, είπε πως το ύφασμα πρέπει να είναι βαμβακερό, 100% και το είδος της ύφανσης πρέπει να είναι πυκνή. Η επιτροπή των εμπειρογνώμων έχει δώσει αναλυτικές οδηγίες, σημείωσε.

Οι μάσκες αυτές πρέπει να πλένονται με νερό και σαπούνι ή στο πλυντήριο σε 60 βαθμούς και αφού στεγνώσουν και σιδερωθούν να ξαναφορεθούν.

Ο βασικός κανόνας για την χρήση της μάσκας είναι πως πρέπει να εφαρμόζουμε υγιεινή των χεριών με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα πριν την τοποθετήσουμε στο πρόσωπό μας αλλά και αφού την βγάλουμε.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ