ΕΛΛΑΔΑ

Αγρότες: Στάση αναμονής με τις «ρόδες στραμμένες στην Αθήνα»

Αγρότες: Στάση αναμονής με τις «ρόδες στραμμένες στην Αθήνα»
Αντιπροσωπεία αγροτών έξω από το Μέγαρο Μαξίμου EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

«Δεν δίνουμε τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, περιμένουμε απαντήσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά οι ρόδες είναι στραμμένες προς την Αθήνα». Αυτό είναι το στίγμα των προθέσεων των αγροτών, που πέρασαν τη Δευτέρα το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου και παρέδωσαν στην κυβερνητική εκπρόσωπο ψήφισμα με τις προτάσεις τους, προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος με την κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως δείχνουν τα πράγματα, το μέτωπο των αγροτών δεν είναι πλέον αρραγές. Από τη μία ο Γ. Μπαλάφας έκανε λόγο το πρωί για "επιχειρηματίες αγρότες", παραπέμποντας στους φραουλάδες της Ηλείας, ενώ ο Βαγγέλης Αποστόλου λίγο αργότερα δήλωνε ότι ο διάλογος κυβέρνησης-αγροτών θα αρχίσει σύντομα.

Ενδεικτικό της διάσπασης στο αγροτικό μέτωπο είναι το γεγονός ότι αντιπροσωπεία αγροτών της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων που πήγε στο Μαξίμου, είχε απώλειες, με τη Νίκαια να παραμένει εκτός της κίνησης αυτής, ενώ και τα Τέμπη έχουν διαφοροποιήσει τη στάση τους δηλώνοντας ότι περιμένουν «να γίνει το τηλεφώνημα από τον γραφείο του πρωθυπουργού, που θα μας καλούν σε διάλογο επί των προτάσεών μας». Μέχρι τότε, η κοιλάδα θα παραμένει αποκλεισμένη.

Οι διαφοροποιήσεις μερίδας αγροτών, φαίνεται πως δίνουν χρόνο στην κυβέρνηση, όσον αφορά στην ανταπόκρισή της στο αίτημα για διάλογο, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου, να δηλώνει τη Δευτέρα πως η συνάντηση ναι μεν θα γίνει σύντομα, αλλά «εμείς θα περιμένουμε κι άλλα αιτήματα να υποβληθούν, γιατί θέλουμε σε αυτήν τη συνάντηση, όχι μόνο να υπάρχει μία αντιπροσωπευτικότητα, αλλά και προκειμένου ο διάλογος να είναι πραγματικά ουσιαστικός και να αφορά όλους τους αγρότες. Θα καταβάλουμε μία προσπάθεια, ούτως ώστε η επιτροπή που θα συναντήσει τον πρωθυπουργό να έχει αντιπροσωπευτικότητα, γιατί αυτό είναι το ζητούμενο αυτήν την ώρα».



Στο ρήγμα που φαίνεται να υπάρχει στις τάξεις των αγροτών αναφέρθηκε και ο
Δημήτρης Δημογιάννης, (πρόεδρος του Πανθεσσαλικού Αγροτικού Συλλόγου, εκπρόσωπος των αγροτών στο μπλοκ της Αλαμάνας, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του πανελλήνιου οργάνου των αγροτών στο οποίο συμμετέχουν, όπως είπε, πάνω από 50 μπλόκα και φορείς, αγροτών, κτηνοτρόφων, αλιέων, λαϊκών αγορών κ.λπ.).

Ερωτηθείς σχετικά με διαμαρτυρία από συναδέλφους του, όπως π.χ. από τα Μάλγαρα που λένε ότι δεν ρωτήθηκαν, ο κ. Δημογιάννης είπε ότι η πρόταση βγήκε μέσα από τη συνέλευση προχτές στη Θεσσαλονίκη, κάποια μπλόκα δεν συμμετείχαν, κάποια μπλόκα δεν προσήλθαν στη σύσκεψη, αλλά ήταν καλεσμένοι όλοι. Πρόσθεσε ότι «όμως δεν έχει καμιά ιδιαίτερη σημασία», διότι, όπως σημείωσε, πιστεύει ότι «και τα Μάλγαρα και τα Τέμπη, αλλά και όλοι οι συνάδελφοι, επειδή έχω δει τις προτάσεις τους, είναι πάνω στην ίδια γραμμή ακριβώς, με μικρές διαφοροποιήσεις».

Ανέφερε ότι δεν φαντάζεται πως διαφωνεί κανείς με τα αιτήματα που κατέθεσαν, για να προσθέσει ότι «οι προτάσεις μας είναι ακριβώς οι ίδιες ή σχεδόν οι ίδιες και με τα Μάλγαρα και με τα Τέμπη και με όλους τους συναδέλφους, δεν ήρθαμε εδώ να κάνουμε διαχωρισμό, ήρθαμε απλά να καταθέσουμε μια πρόταση».

«Στη λογική ότι η κυβέρνηση δεν κουβεντιάζει με τους αγρότες, εμείς απαντάμε ότι ερχόμαστε εδώ στο Μ. Μαξίμου, αλλά και στους πολιτικούς αρχηγούς, καταθέτουμε τις προτάσεις μας και επιδιώκουμε συνάντηση με την κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό, μόνο και εφόσον συζητήσει στο πλαίσιο των προτάσεων που έχουμε καταθέσει», τόνισε ο κ. Δημογιάννης ο οποίος ξεκαθάρισε πως όταν λένε ότι θέλουν συζήτηση επί του κειμένου που κατέθεσαν σήμερα, είναι σαν να ζητούν από μηδενική βάση να γίνει ο διάλογος. Επ' αυτών είπε ότι πρόκειται για προτάσεις «κοστολογημένες, που περνάνε μέσα από μνημονιακές πολιτικές, που θα μπορέσουν να δώσουν πνοή στο αγροτικό εισόδημα και στον Έλληνα αγρότη». Ανέφερε δε ότι η αντιπροσωπεία δεν ήταν εξουσιοδοτημένη να μπει σε διαδικασία διαλόγου, αλλά μόνο να παραδώσει τις προτάσεις.

Ερωτηθείς εάν δίνουν τελεσίγραφο στην κυβέρνηση, τόνισε ότι «τελεσίγραφο υπό την έννοια ότι αύριο θα μας απαντήσετε αλλιώς θα κάψουμε την Ελλάδα, δεν δίνουμε» και προσέθεσε: Υπάρχει ένας εύλογος χρονικός ορίζοντας που περιμένουμε απάντηση, από εκεί και πέρα όμως και μέχρι να έρθει η απάντηση, το μήνυμα που παίρνουμε από όλους τους αγρότες της Ελλάδας είναι ότι εντείνουμε τις κινητοποιήσεις, κλιμακώνουμε τα μπλόκα και αυτό το μήνυμα που πήραμε απ' όλους τους αγρότες σήμερα: τα τρακτέρ όλων των μπλόκων θα έχουν στραμμένες τις ρόδες προς την Αθήνα. Αυτή θα είναι η επόμενη κίνηση. Άρα λοιπόν ο χρόνος τελειώνει».

Ο κ. Δημογιάννης ανέφερε, ακόμα, ότι «μέσα στο πλαίσια ενός εποικοδομητικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι, είμαστε αυτοί που κινητοποιηθήκαμε εν μέσω εκλογών, ζητήσαμε λύσεις για ασφαλιστικό-φορολογικό, είμαστε αυτοί που κάναμε το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, αυτοί που κάναμε το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη και είμαστε αυτοί που εκπροσωπούμε το σημαντικότερο όγκο των αγροτών που βρίσκονται σήμερα στα μπλόκα». Όπως είπε, «σε σύσκεψη που έγινε πριν 4 μέρες στην Πέλλα, τα συγκεκριμένα μπλόκα -που είναι μπλόκα με υπογραφή, γιατί ακούμε πολλά για μπλόκα, αλλά πρέπει να ξέρουμε και ποιοι είμαστε- είναι μπλόκα που υπογράφουν το συγκεκριμένο σχέδιο- αποφασίσαμε να στείλουμε τις προτάσεις μας προς την κυβέρνηση», οι οποίες «είναι προτάσεις κοστολογημένες, που περνάνε μέσα από μνημονιακές πολιτικές, που θα μπορέσουν να δώσουν πνοή στο αγροτικό εισόδημα και στον Έλληνα αγρότη».

agrotesMaximoy

Πηγή: Eurokinissi

Εξάλλου, ο πρόεδρος Ανθοπαραγωγών Αττικής δήλωσε: «Δεν διαπραγματευόμαστε το μέλλον των παιδιών μας. Επιστρέφουμε στα μπλόκα δυνατά».

Από την πλευρά της κυβέρνησης πηγές, σύμφωνα με το ΑΠΕ, χαρακτήρισαν το κλίμα της συνάντησης πολύ ομαλό και ανθρώπινο, ενώ ανέφεραν ότι έγινε μια γενική συζήτηση για την κατάσταση τους και τα προβλήματα τους. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι θα πρέπει να γίνει μια επεξεργασία η κυβέρνηση θέλει να οργανωθεί ο διάλογος όσο πιο ουσιαστικά και αντιπροσωπευτικά γίνεται και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό.

Στην κυβέρνηση πάντως ανησυχούν και για τη διάσταση της ζημιάς που θα έχει υποστεί η ελληνική οικονομία μετά τη λήξη των αγροτικών κινητοποιήσεων, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Μάρδα να κάνει έναν παραλληλισμό με τις αγροτικές κινητοποιήσεις του 1997.

Τι ζητούν οι αγρότες για να φύγουν από τα μπλόκα

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
1. Διατήρηση του ΟΓΑ σε αυτόνομο πυλώνα κύριας ασφάλισης των αγροτών (αριθμός ασφαλισμένων εώς σήμερα 612.778 ενώ οι δηλώσεις ΟΣΔΕ είναι 730.000).
2. Κάθετη διοικητική και οικονομική διάκριση του ΟΓΑ σε 2 ταμεία.
Α) Ταμείο Ασφάλισης Αγροτών στο οποίο θα ενταχθούν οι «επαγγελματίες αγρότες» και οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ που προκύπτουν μετά την καθιέρωση της πρόσθετης ασφάλισης (Ν.2458/1997 – κόστος 610 εκ. ευρώ κατ/έτος).
Β) Ταμείο Προνοιακής Ασφάλισης στο οποίο θα ενταχθούν όλες οι υπόλοιπες κατηγορίες ασφαλισμένων σήμερα στον ΟΓΑ.
3. Διατήρηση των 7 κατηγοριών ασφάλισης που υπάρχουν σήμερα για τους «επαγγελματίες αγρότες» με τις τιμές ασφαλιστικής εισφοράς που ισχύουν σήμερα και ενισχύουν το ταμείο με την υπάρχουσα αναπροσαρμογή που προκύπτει από την αλλαγή κατηγορίας. Δηλαδή 12% επιπλέον έσοδα ανά τριετία στο ταμείο.
4. Εισροή εσόδων σε ποσοστό 10% από την καταγραφή των περίπου 300.000 οικονομικών μεταναστών με δυνατότητα ασφάλισης τους, στον Ο.Γ.Α. (Εργόσημο). Εκτίμηση εισροών: 100 εκ/έτος
5. Απόδοση ισόποσων ασφαλιστικών εισφορών στο Τ.Α.Α. εκ μέρους όσων ασφαλισμένων ή συνταξιούχων άλλων Φορέων Κύριας Ασφάλισης θα εξακολουθούν να έχουν γεωργικό εισόδημα είτε απ’ ευθείας ως ασφαλιστικές εισφορές Τ.Α.Α., είτε μέσω αυξημένου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για την άσκηση γεωργικής δραστηριότητας πέραν του 13% που ισχύει για τους «επαγγελματίες αγρότες». Το ποσό που αναλογεί στο πέραν του 13% ποσοστού αποδίδεται στο Τ.Α.Α.
6. Εφαρμογή ως το 2020 (συμβατή με νέα ΚΑΠ 2014-2020) του ως άνω συστήματος και εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης μετά το τέλος της πενταετίας για την οικονομική βιωσιμότητα του ασφαλιστικού ταμείου Τ.Α.Α. καθώς και λήψη διορθωτικών μέτρων αν αποδειχθεί ότι απαιτούνται.
7. Κίνητρα ένταξης νέων ασφαλιζόμενων στο ΟΓΑ
8. Δικαίωμα σύνταξης χηρείας και στην Ελληνίδα αγρότισσα

ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
- Να συνεχιστεί και για τα επόμενα έτη η εφαρμογή του Ν. 4172/2013 άρθρο 29 παρ. 3 (τα κέρδη από ατομική αγροτική επιχείρηση, φορολογούνται με συντελεστή 13%) για τους «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».
- Να υπάρχει αφορολόγητο ποσό ύψους 12.000 ευρώ για τους “κατά κύριο επάγγελμα αγρότες”, για το εισόδημα που προέρχεται από αγροτική δραστηριότητα (παρ. στ, άρθρο 2 Ν. 3874/2010) καθώς και 3.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο.
- Εξάλλου, στην οικογενειακή εκμετάλλευση εργάζεται καθημερινά, ο (η) σύζυγος και πολλές φορές εποχιακά και τα παιδιά αυτών, για να καλύψουν τις φοιτητικές τους δαπάνες και άλλα. Επ’ αυτού δε μπορεί να εκδοθεί “παραστατικό εξόδου”. Επίσης δεν υπάρχουν αποσβέσεις για τον υφιστάμενο μηχανολογικό εξοπλισμό, κτηριακές εγκαταστάσεις, γεωργοκτηνοτροφικές και αλιευτικές υποδομές, καθώς και η κατοχή γης, η οποία μάλιστα καταβάλει και ΕΝΦΙΑ.
- Κατάργηση των κριτηρίων διαβίωσης
- Συμψηφισμός Φ.Π.Α.
- Κατάργηση της τροπολογίας Βαλαβάνη Ν. 4328 αρ. 2 παρ. 1 της 14/5/2015 (όπου φορολογούνται ενιαία και συνδεδεμένη ενίσχυση, γεωργοπεριβαλλοντολογικά προγράμματα, Σχέδια Βελτίωσης κλπ)
Να παραμείνει η προκαταβολή επόμενου έτους στο 27,5% λόγω απαιτήσεων ρευστότητας των δραστηριοτήτων μας στον Πρωτογενή τομέα.
Ως ισοδύναμα:
- Με την εφαρμογή του Ν. 4172/2013 για το φορολογικό έτος 2014, ήδη οι αγρότες πληρώνουν επιπλέον 440 εκ. Ευρώ, από τον προηγούμενο φορολογικό Ν. 2238 που εφαρμόστηκε τα τελευταία 25 έτη.
Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή στο υπόμνημα της:
"Με το Ν. 4172/2013 καταπολεμάται:
- Η φοροδιαφυγή, με την έκδοση Τιμολογίων που ζητά ο παραγωγός - αγρότης, για την αγροτική του δραστηριότητα (έσοδα- έξοδα).
- Η φοροδιαφυγή, μέσω έκδοσης πλαστών Τιμολογίων από μεγαλέμπορους, επωφελούμενοι τον Φ.Π.Α. εις βάρος του Κράτους.
- Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, είναι ότι: Ο πρωτογενής τομέας συντηρεί τουλάχιστον 120 επαγγέλματα, καθώς και την εγχώρια βιομηχανία - βιοτεχνία, μέσω αγοράς εφοδίων και μεταποίησης - τυποποίησης αγροτικών προϊόντων, με τα εξής
θετικά επακόλουθα:
1. Εισρέουν έσοδα στο Κράτος
2. Δημιουργεί και συντηρεί θέσεις εργασίας
3. Διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του Ο.Γ.Α. και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων
4. Κρατιούνται οι Περιφερειακές πόλεις ζωντανές, αποφεύγεται η ερήμωση της υπαίθρου, με κοινωνικά αλλά και Εθνικά επακόλουθα καθώς και σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Τελικά, από τα παραπάνω αποδεικνύεται ότι οι αγρότες πλήρωσαν ήδη προκαταβολικά το ΜΝΗΜΟΝΙΟ 3 για το φορολογικό έτος 2014, με επιπλέον 680 εκ. Ευρώ (440 από αλλαγή συντελεστή φορολόγησης + 260 από τον Νόμο Βαλαβάνη: 4328/14-5-2015)."

ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
1. Μείωση συντελεστή ΦΠΑ στα γεωργικά εφόδια για όλους.
2. Ανάπτυξη σύγχρονου συστήματος για μειωμένο φόρο κατανάλωσης πετρελαίου στους «επαγγελματίες αγρότες» με χρήση δεικτών κατανάλωσής του, ανά είδος καλλιέργειας και ανά στρέμμα.
3. Για την ίδια κατηγορία «επαγγελματιών αγροτών» μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας για αγροτική χρήση.
4. Αυστηρός έλεγχος εκ μέρους του κράτους στις εναρμονισμένες πρακτικές που αναπτύσσονται σε βάρος των αγροτών στον τομέα των εφοδίων και στον τομέα εμπορίας- διακίνησης των αγροτικών προϊόντων.
5. Ετήσιο χρονοδιάγραμμα καταβολής των ενισχύσεων – αποζημιώσεων, που θα τηρείται εκ μέρους των Οργανισμών του ΥΠΑΑΤ. (ΕΛΓΑ – ΟΠΕΚΕΠΕ)
6. Άμεση προκήρυξη των μέτρων ΠΑΑ 2014-2020 για την υλοποίηση δράσεων μείωσης του κόστους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.
7. Άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών προσδιορισμού των οριστικών ατομικών δικαιωμάτων καθώς και ολοκλήρωση της καταβολής της ενιαίας ενίσχυσης 2015.
8. Άρση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στην έκδοση και θεώρηση παραγωγικών αδειών λαϊκών αγορών και η τελική εξάλειψή τους.
9. Ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων
10. Υποχρεωτική αναγραφή της χώρας προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα
11. Καμία επιμήκυνση διάρκειας του φρέσκου γάλακτος, πλέον των 7 ημερών
12. Ακύρωση του μέτρου επιβολής ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών- Κτηνοτρόφων – Αλιέων Ελλάδας εκπροσωπεί τις εξής κινήσεις και μπλόκα:
Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών (Γκόντιας Χρήστος)
Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ)
Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Λαϊκών Αγορών
Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.)
Βιολογικές Λαϊκές Αγορές
Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Θεμάτων (ΠΣΑΘ)
Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης
Μπλόκο Κοκκινογείων Δράμας (Αβραάμ Γιάννης)
Μπλόκο Τελωνείο Εξοχής Δράμας (Κασθίδης Βασίλης)
Μπλόκο Τελωνείου Δοϊράνης (Συμεοφορίδης Αλέκος)
Μπλόκο Κερδυλίων (Παναγής Γιάννης)
Μπλόκο Παγγαίου (Αράπογλου Τρύφων)
Μπλόκο Θήβας (Χατζηδούρος Ηλίας)
Μπλόκο Μπράλου (Μελάκος Βασίλης)
Μπλόκο Χαλκηδόνας (Μυλωνάς Θεόδωρος)
Μπλόκο Κατερίνης (Χαρισόπουλος Γιώργος)
Μπλόκο Αερογέφυρας Κατερίνης (Βάγιας Χρήστος)
Μπλόκο Χρυσούπολης Καβάλας (Καλπακίδης Θέμις)
Μπλόκο Ορεστιάδας Έβρου
Μπλόκο Ξάνθης
Μπλόκο Ευζώνων (Τζιμέρκας Σάκης)
Μπλόκο Δερβενίου Θες/νίκης (Χατζητομάρης Θεόδωρος)
Μπλόκο Κομποτίου Άρτας (Κύρκας Κων/νος)
Μπλόκο Γιαννιτσών (Σιδηρόπουλος)
Μπλόκο Δομοκού (Σόρκος Κων/νος)
Μπλόκο Πολυμήλου Κοζάνης (Μακρυγιάννης Μενέλαος)
Μπλόκο Ανθήλης
Μπλόκο Κομοτηνής (Κυριαζίδης Νίκος)
Μπλόκο Ιάσμου Ροδόπης
Μπλόκο Τελωνείου Έβρου (Αλεξανδρίδης Κώστας)
Μπλόκο Κουτσοπεδίου Αργολίδας (Πεβερέτος Τάκης)
Μπλόκο Ρεθύμνου (Πατεράκης Μανώλης)
Μπλόκο Αιγινίου (Καρακασίδης Γιάννης)
Μπλόκο Αεροδρομίου Μακεδονίας (Γαλανόπουλος)
Μπλόκο Αρχάνες Ηρακλείου (Χειλατζάκης Μύρων

Τα αιτήματα των αλιέων

Εξειδικευμένες προτάσεις και αιτήματα κατέθεσε η Συντονιστική Επιτροπή εκ μέρους των αλιέων που εκπροσωπεί
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ
1) Η φορολόγηση των συνεκμεταλλεύσεων, κάτω των 10 κοχ, να είναι ισότιμη με αυτή των άλλων αλιέων, που είναι κατά κύριο επάγγελμα αλιείς στο 13% αντί του 26% που είναι σήμερα.
2) Οι κατά κύριο επάγγελμα αλιείς να τυγχάνουν και των απαλλαγών φορολογιών και άλλων ( π.χ. αφορολόγητο πετρέλαιο, απαλλακτικό Φ.Π.Α.).
3) Οι νεοεισερχόμενοι αλιείς τα πρώτα δυο χρόνια να απαλλάσσονται από φορολογικές υποχρεώσεις , ώστε να μπορούν να βοηθηθούν στο ξεκίνημα της νέας τους δραστηριότητας.
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Οι αλιεργάτες να ασφαλίζονται όπως οι εργάτες γης, με εργόσημο, και όχι με το σημερινό καθεστώς στο οποίο ασφαλίζονται με τον μήνα. Διότι ένα αλιευτικό σκάφος λόγω των καιρικών συνθηκών δεν εργάζεται ολόκληρο τον μήνα.
ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ
1) Άμεσες αποζημιώσεις στους κατά κύριο επάγγελμα αλιείς για καταστροφές από θηλαστικά (δελφίνια, φώκιες κ.α.) στα δύχτια παραγάδια όπως επίσης και από φυσικές καταστροφές .
2) Να ενταχθεί στο ΕΠΑλθ 2014-2020 η αντικατάσταση σκάφους στους κατά κύριο επάγγελμα αλιείς, και αποκλειστικά στους παράκτιους αλιείς, για να έχουν την δυνατότητα να ενταχθούν στον αλιευτικό τουρισμό, καθώς σήμερα είναι
δύσκολο με τα συγκεκριμένα αλιευτικά να μπορέσουν να το πραγματοποιήσουν.
3) Εντατικότεροι έλεγχοι στις ιχθυαγορές-λιανικό εμπόριο για τις παράνομες Ελληνοποιήσεις αλιευμάτων
3) Να αλλαχθούν τα κριτήρια και η μοριοδότηση για την αλιεία BFT (ερυθρού τόνου) ώστε να δοθούν περισσότερες άδειες στα αλιευτικά σκάφη .
4) Να δίνονται άμεσα οι επιδοτήσεις στους κατά κύριο επάγγελμα αλιείς για εκσυγχρονισμό κ.α. διότι πραγματοποιούνται με ιδία κεφάλαια. Όπως επίσης να υπάρξει και άμεση πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα .
5) Να αυστηροποιηθούν οι έλεγχοι στην ερασιτεχνική αλιεία και να επιβάλλονται μεγαλύτερες ποινές, ώστε να αποφευχθεί και να παταχθεί το παράνομο εμπόριο και κατά συνέπεια η μεγάλη φοροδιαφυγή που προκαλείται από αυτό.

Οι αλιευτικοί φορείς που υπογράφουν τα αιτήματα:
Αλιευτικός Σύλλογος Βόλου (Ξηραδάκης Χρήστος)
Αλιευτικός Σύλλογος Δήμου Κατερίνης (Μέγκας Γιάννης)
Αλιευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (Διβάνης Αντώνης)
Αλιευτικός Σύλλογος Δήμου Θερμαϊκού
Αλιευτικός Σύλλογος Καλαμαριάς
Αλιευτικός Σύλλογος Νοτίου Πηλίου (Λάντζα Άσπα)
Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος «Η Νέα Μάκρη»
Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Ραφήνας
Επαγγελματικός Αλιευτικός Σύλλογος Αρτέμιδος Σπάτων
Αλιευτικός Σύλλογος Περιφέρειας Θεσσαλονίκης
Αλιευτικός Σύλλογος Δήμου Βόλβης
Αλιευτικός Σύλλογος Σιθωνίας
Αλιευτικός Σύλλογος Χαλάστρας
Αλιευτικός Σύλλογος Δήμου Αριστοτέλη
Αλιευτικός Σύλλογος Δήμου Θερμαϊκού

Ο χάρτης των μπλόκων

larisaagrotes

Πηγή: Eurokinissi

Κλειστή παραμένει από χθες το απόγευμα στις 18:00 η παλαιά εθνική οδός Κορίνθου-Αθήνας στον Ισθμό από τους αγρότες και σύμφωνα με πληροφορίες ο αποκλεισμός θα διαρκέσει έως θα τις 18:00 απόψε.

Εν τω μεταξύ, για τρίτη εβδομάδα παραμένει κλειστή η νέα εθνική οδός στον Ισθμό από τους αγρότες και η κυκλοφορία διεξάγεται από μικρή παράκαμψη μέσω του παραλιακού δρόμου, μέσα από το χωριό Καλαμάκι.

Παράλληλα, σήμερα οι αγρότες θα κλείσουν και πάλι, για επτά ώρες, τον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης-Κορίνθου στο ύψος των διοδίων Νεστάνης, από τις 17:00 έως τα μεσάνυχτα.

Στη βόρεια Ελλάδα, ούτε για σήμερα προγραμματίζεται κινητοποίηση στο μπλόκο της αερογέφυρας Θέρμης, στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και σε εκείνο επάνω στον κρατικό αερολιμένα. «Σήμερα στις 19:00 έχει προγραμματιστεί συναυλία, με τη συμμετοχή οκτώ μουσικών, και έτσι θα είναι κλειστός ο δρόμος» τόνισε το μέλος της συντονιστικής επιτροπής στο μπλόκο πράσινα φανάρια, Βασίλης Μαυροσκάς.

Το συνηθισμένο πρόγραμμα του αποκλεισμού ακολουθεί σήμερα το μπλόκο στο Δερβένι, ως εξής: 11:00- 15:00 κλειστές οι τρεις λωρίδες και στα δύο ρεύματα. Από τις 15:00 έως τις 18:00 θα δοθεί στην κυκλοφορία μία λωρίδα σε κάθε πλευρά» σύμφωνα με τον συντονιστή Αναστάση Σοϊλεμέζη. Οι συμμετέχοντες στο μπλόκο του Δερβενίου, δεν έχουν καταλήξει σε ποια δύναμη συντάσσονται και οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται.

Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τέσσερα μπλόκα, στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά, τη Νέα Καλλικράτεια και τον Πολύγυρο. «Σήμερα δεν προβλέπεται κάποια κινητοποίηση, μιας και στις 19:00, έχει προγραμματιστεί εκδήλωση στον 'Αγιο Μάμα Χαλκιδικής, όπου αρμόδιος φοροτεχνικός θα ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο για τις αλλαγές που θα φέρει η ενδεχόμενη ψήφιση του ασφαλιστικού και φορολογικού νομοσχεδίου» δήλωσε ο συντονιστής του μπλόκου στον κόμβο Μουδανιών, Βαγγέλης Μισαηλίδης.

Τα «συμφωνηθέντα» ακολουθούν στο τελωνείο του Προμαχώνα, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία και σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Ανέστη Κεμανετζόγλου, «το τελωνείο είναι ανοιχτό για όλους στο χρονικό διάστημα 11:00- 15:00, ενώ τις υπόλοιπες ώρες δεν επιτρέπεται η διέλευση κανενός φορτηγού και νταλίκας, αλλά παραμένουμε διαλλακτικοί με τα ΙΧ οχήματα και τα λεωφορεία».Στο μεταξύ, για τις 12:00 έχει προγραμματιστεί γενική συνέλευση των συμμετεχόντων στο μπλόκο, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Σύμφωνα με τον κ. Κεμανετζόγλου «γέρνουμε προς την Νίκαια και περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουμε στη σημερινή τους κινητοποίηση».

Στο τελωνείο της Εξοχής, στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα, ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής Βασίλης Καστίδης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου, επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι το καθημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εξής: 10:00- 15:00 και 17:00-22:00 είναι κλειστό το τελωνείο για την κυκλοφορία των ΙΧ και λεωφορείων. Φορτηγά και νταλίκες δεν περνούν από το βράδυ της Πέμπτης 11 Φεβρουαρίου, παρά μόνο όταν «κρίνεται απαραίτητο κάτι τέτοιο, για την αποσυμφόρηση της κίνησης και την αποφυγή ατυχημάτων». Σύμφωνα με τον ίδιο «χθες στις 23:00 άνοιξε το τελωνείο για μιάμιση ώρα περίπου, καθώς είχαν συγκεντρωθεί υπεράριθμα φορτηγά και νταλίκες».

Παραμένουν τα μπλόκα των Κοκκινογείων και Προσοτσάνης του νομού Δράμας, χωρίς ωστόσο να έχουν προγραμματίσει κάποια κινητοποίηση για σήμερα.

Υπό κατάληψη παραμένει η Εγνατία Οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων. Αργότερα θα αποφασιστεί εάν θα κλείσει η δίοδος για την παρακαμπτήριο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Καβάλας.

Στον νομό Κιλκίς, όπου έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων και στη Δοϊράνη, στα σύνορα Ελλάδας- πΓΔΜ, στο πρώτο θα συνεχιστεί και σήμερα ο αποκλεισμός (12:00- 15:00 και 20:00- 23:00) και στο δεύτερο η διέλευση θα κλείσει από τις 18:00 έως τις 22:00.

Στα διόδια των Μαλγάρων, αποφασίστηκε 24ωρος αποκλεισμός από τις 12 το μεσημέρι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της συντονιστικής του μπλόκου Αχιλλέα Καμπούρη.

Σε αποκλεισμό παραμένει για 15η μέρα σήμερα ο κόμβος του Νησελίου επί της Εγνατίας Οδού στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας. Υπενθυμίζεται ότι συμβολικά στο μπλόκο στήθηκε τέντα, με τους συμμετέχοντες σε αυτό να στέλνουν ξεκάθαρο το μήνυμα ότι δεν προτίθενται να αποχωρήσουν. Υπό σκέψη βρίσκεται ο εναλλακτικός τρόπος διαμαρτυρίας τους στις επόμενες ημέρες.

Στον κόμβο της Κουλούρας (Ημαθία), επί της Εγνατίας Οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, καθημερινά γίνεται συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας από τις 16:00.

Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη αφορά κλείσιμο των κόμβων: Μελισσίου (17:00- 22:00), Μαυροβουνίου (17:30- 21:00), Μεσημερίου (17:30- 21:00), Αλυσίδας Βεγορίτιδας (12:00- 14:00 και 17:30- 21:00), Αψάλου (17:00- 21:00) και Γυψοχωρίου (17:00- 17:30).

Στη σερβική γέφυρα στα Γιαννιτσά, ο σημερινός αποκλεισμός ορίστηκε για τις 11 το πρωί και «πάμε επ'αόριστον» τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου Παναγιώτης Ανδρικόπουλος.

Σε αποκλεισμό του δρόμου στο χρονικό διάστημα 10:00-18:00 προχωρούν οι συμμετέχοντες στο μπλόκο της Χαλκηδόνας και ο επικεφαλής συντονιστικής του μπλόκου Μαυρουδής Μιντσιούδης, ανέφερε ότι τάσσονται με τις προτάσεις των Τεμπών και συμφωνούν να πάνε σε διάλογο με τον πρωθυπουργό «επί των προτάσεων όμως που στείλαμε και όχι για άλλα θέματα». Υπό σκέψη παραμένει η επόμενη κίνηση και ίσως και οριστούν κάποιες εναλλακτικές μορφές κινητοποιήσεων.

Στον νομό Πιερίας, σε Αιγίνιο και Κατερίνη, σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής, Χρήστο Βάγια, «από τις 18:00 προχωράμε σε επ' αόριστον αποκλεισμό και συντασσόμαστε με την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων».

Στον κόμβο Αντιγόνου στο Αμύνταιο, στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Έδεσσας, όπως μας επισήμανε η επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, Διαμάντω Κρητικού, «θα κλείσουμε το απόγευμα, αλλά ακόμα δεν έχουμε ορίσει την ακριβή ώρα».

Το σημερινό πρόγραμμα κινητοποιήσεων στη Δυτική Μακεδονία, που αριθμεί εννέα μπλόκα, είναι σύμφωνα με τον συντονιστή όλων, Δημήτρη Μόσχο το εξής:
- Τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με την πΓΔΜ (24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί και στα δύο).
- Γρεβενά-πρώτη έξοδος προς την Εγνατία Οδό με κατεύθυνση τα Ιωάννινα 12:00-17:00 και στα δύο ρεύματα.
- Νεάπολη Τσοτυλίου (24ωρο).
- Στο 'Αργος Ορεστικό κάθετα στην Εγνατία, στον δρόμο προς Καστοριά, 24ωρος αποκλεισμός από νωρίς το πρωί, και ελευθέρας σε Αγία Κυριακή και Δεσκάτη.
- Στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12:00-13:00.

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του κόμβου της Καρδίτσας τις επόμενες μέρες και σύμφωνα με το μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Παύλο Σπυρόπουλο, σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συνέλευση, για να προγραμματιστούν διάφορες δράσεις, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ