ΕΛΛΑΔΑ

Ανοίγουν νωρίτερα εστιατόρια και μπαρ; Οι σκέψεις, τα μέτρα και οι ανακοινώσεις

Ανοίγουν νωρίτερα εστιατόρια και μπαρ; Οι σκέψεις, τα μέτρα και οι ανακοινώσεις
AP Photo/Petros Giannakouris

Χαμόγελα αισιοδοξίας στην κυβέρνηση για τα στατιστικά στοιχεία της εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και τη χθεσινή «πρεμιέρα» της άρσης των μέτρων, με κυβερνητικά στελέχη να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξουν νωρίτερα από το προγραμματισμένο εστιατόρια, καφέ αλλά και εμπορικά καταστήματα.

Η επανεκκίνηση της οικονομίας βρίσκεται στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας, με την κυβέρνηση να εξετάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα της επιστροφής στην κανονικότητα.

Μέσα στην ημέρα, αναμένεται και ευρεία τηλεδιάσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με θέμα την επαναφορά στην κανονικότητα του κλάδου της εστίασης, που σύμφωνα με τον μέχρι σήμερα προγραμματισμό «παίρνει μπροστά» την 1η Ιουνίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δήλωσε το πρωί σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ότι ανακοινώσεις για το χώρο της εστίασης αναμένονται μετά τις 15 Μαΐου.

Mάλιστα, ο κ. Πέτσας κατέστησε σαφές ότι ο υπουργός Εσωτερικών και οι δήμοι της χώρας έχουν ήδη συμφωνήσει σε παραχώρηση περισσότερου χώρου και σε χαμηλότερα δημοτικά τέλη.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως «όποιος βιάζεται, σκοντάφτει».

«Θα δούμε το επόμενο διάστημα τα μέτρα που θα ληφθούν» είπε ο ίδιος.

Με τη σειρά του, ο Νίκος Παπαθανάσης υπογράμμισε μιλώντας στο MEGA ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις 18 Μαΐου και επιβεβαίωσε πως γίνεται μια συζήτηση μήπως ανοίξουν νωρίτερα και τα εμπορικά καταστήματα.

«Πρωταρχικό ρόλο και αξία έχει η δημόσια υγεία, επομένως θα πρέπει να μετρήσουμε το πρώτο βήμα που έγινε χθες, στη συνέχεια το δεύτερο βήμα που θα ξεκινήσει στις 11 Μαΐου και μετά θα αποφασίσουν οι ειδικοί αν μπορούμε να φέρουμε την εστίαση νωρίτερα» διευκρίνισε ο κ. Παπαθανάσης.

Στήριξη επιχειρήσεων εστίασης

Σχέδιο από τα συναρμόδια υπουργεία για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης προανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο υπουργός σημείωσε ότι θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες πακέτο μέτρων για την εστίαση και για τον τουρισμό και πρόσθεσε: «αν δούμε ότι δεν αυξάνονται τα κρούσματα θα μπορέσουμε να πάμε σε ταχύτερο άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης. Πάμε με σχέδιο, υιοθετούμε από την αγορά προτάσεις, έχουμε συναίσθηση του προβλήματος και θα κάνουμε ως κυβέρνηση αυτό που πρέπει».

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ σημείωσε ότι είναι εφικτός ο στόχος της 1ης Ιουλίου για τον τουρισμό προσθέτοντας ότι «η επιτυχία θα κριθεί από τις διεθνείς συμμαχίες».

Σχετικά με το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ:

«Όλα είναι στο τραπέζι, φτάνει να βγαίνει ο λογαριασμός, γιατί το κράτος μπορεί να μην είναι υποχρεωμένο να έχει πλεόνασμα, αλλά δεν πρέπει να έχει έλλειμμα», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στα αιτήματα του κλάδου της εστίασης για μείωση του ΦΠΑ στο φαγητό στο 6%, στα σερβιριζόμενα ποτά και αναψυκτικά στο 13%, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αλλά και στήριξη με κεφάλαιο κίνησης.

Τέλος, ο υπουργός ανέφερε ότι από θέση αρχής, τάσσεται υπέρ ενός ακατάσχετου λογαριασμού μέχρι ενός ποσού για τις επιχειρήσεις.

Η πρώτη μέρα της επιστροφής

Θετικό πρόσημο άφησε η πρώτη ημέρα της σταδιακής άρσης των περιορισμών, καθώς οι πολίτες τήρησαν σε γενικές γραμμές τις υποχρεώσεις στις οποίες κλήθηκαν να προσαρμοστούν για τη μετάβαση στη νέα εποχή, με την κυβέρνηση ωστόσο να επισημαίνει ότι ο εφησυχασμός δεν επιτρέπεται και τα πρόστιμα για αυτούς που δεν τηρούν τα νέα μέτρα θα είναι τσουχτερά.

Τη Δευτέρα οι άνδρες της ΕΛΑΣ πραγματοποίησαν 170 περιπολίες σε εισόδους σταθμών μετρό. Οι σχετικές πέντε ΚΥΑ εκδόθηκαν το βράδυ της Κυριακής, ενώ τη Δευτέρα εκδόθηκε το ΦΕΚ.

Στις αποφάσεις περιλαμβάνονται τα πρόστιμα, οι προϋποθέσεις για μετακινήσεις από νομό σε νομό όπως και οι μετακινήσεις από μικρότερο νησί σε μεγαλύτερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ