ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός: Η συγκινητική αναφορά του Τσιόδρα στους ασθενείς στο 401 ΓΣΝΑ

Κορωνοϊός: Η συγκινητική αναφορά του Τσιόδρα στους ασθενείς στο 401 ΓΣΝΑ
INTIME NEWS

Για την επίσκεψή του την Πέμπτη στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Αθηνών (ΓΣΝΑ), μετά τα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν ως θετικά στον κορωνοϊό, μίλησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «σε συνέχεια της χθεσινής ανακοίνωσης περί κρουσμάτων κορωνοϊού σε δομή υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων και μετά από συνεργασία ΓΕΕΘΑ με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας έγινε επιτόπια επίσκεψη στον εν λόγω χώρο, όπου η πλήρης διερεύνηση της διασποράς του ιού συνεχίζεται με συγκεκριμένο επιστημονικό σχέδιο κι ολοκληρώνεται σταδιακά εκτεταμένος εργαστηριακός έλεγχος που θα εξασφαλίσει την επιτυχή απόκριση.

«Αυτό θα γίνει με την λήψη των κατάλληλων μέτρων από την Επιτροπή Λοιμώξεων του νοσοκομείου», σημείωσε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, ο ίδιος εξήρε τον τρόπο λειτουργίας του νοσοκομείου, λέγοντας ότι «διαθέτει θαλάμους νοσηλείας για τη νόσο και διαπιστώθηκε η αρτιότητα των υπηρεσιών και των δομών που εξετάζουν (διαλογή) ή νοσηλεύουν περιστατικά με τον Covid 19».

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η συναισθηματικά φορτισμένη αναφορά του καθηγητή Λοιμωξιολογίας για τους ασθενείς με κορωνοϊό στο 401 ΓΣΝΑ.

«Προσωπικά επισκέφθηκα αυτές τις δομές. Εύχομαι γρήγορα περαστικά στους ασθενείς που επισκεφθήκαμε μαζί με την ομάδα των συναδέλφων ιατρών και νοσηλευτών. Για εμάς που αναπάντεχα κι αθέλητα βρεθήκαμε στο προσκήνιο της επικαιρότητας, η παρουσία μας στο πλευρό των ασθενών είναι και παραμένει η σημαντικότερη παρηγοριά. Αυτό δεν μπορεί να περιγράφεται ή να ωραιοποιείται με λόγια. Μόνον όποιος το έχει ζήσει, μπορεί να το καταλάβει», ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.



Η ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Άμυνας

Διευκρινήσεις για το περιστατικό στο 401 ΓΣΝΑ έδωσε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας με ανακοίνωσή του.

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής:

«Διευκρινίζεται σε ό,τι αφορά κρούσματα κορωνοϊού “Covid-19” σε Υγειονομική Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων, ότι κατόπιν ελέγχου επιβεβαιώθηκε σήμερα, 6 Μαΐου 2020, κρούσμα σε ένα εν ενεργεία στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων και σε νοσηλευόμενο από τις 26 Απριλίου, απόστρατο αξιωματικό της Ελληνικής Αστυνομίας στο 401 ΓΣΝΑ.


Επιπλέον, ιχνηλατήθηκαν ως θετικά κρούσματα δύο μέλη της οικογένειάς του, ένας επισκέπτης, τρεις αποκλειστικές νοσοκόμες, καθώς και τρεις νοσηλευόμενοι στον ίδιο θάλαμο, οι οποίοι δεν είναι εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό αλλά δικαιούχοι νοσηλείας σε στρατιωτικό νοσοκομείο και μόνο.

Συνεπώς, όπως προκύπτει από τον έλεγχο στις αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες, μόνο ένα εν ενεργεία στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων συμπεριλαμβάνεται στα κρούσματα που ανακοινώθηκαν».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσιόδρας είχε πράξει ανάλογα και όταν εντοπίστηκε εστία μόλυνσης του ιού, στο συνοικισμό Ρομά στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας, αλλά και στην ιδιωτική κλινική «Ταξιάρχαι».

Κορωνοϊός: Ένα νεκρός, 15 νέα κρούσματα

Στα 2.678 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 15 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 148.

Από τα 15 νέα κρούσματα, τα 9 παραμένουν υπό διερεύνηση για τη μετάδοση.

Ακόμη, 33 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 85 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ