ΕΛΛΑΔΑ

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Ένα από τα εμβόλια αποδείχθηκε αποτελεσματικό

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Ένα από τα εμβόλια αποδείχθηκε αποτελεσματικό
Φωτογραφία αρχείου AP Photo / Jorge Saenz

Ένα από τα εμβόλια, σε πολύ πρόσφατη γνώση που δοκιμάζεται έναντι του νέου κορωνοϊού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία των πειραματόζωων, δήλωσε το απόγευμα της Πέμπτης ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, «η σχετική μελέτη ανακοινώθηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Science”» και είναι «η πρώτη αναφορά σε μελέτη για πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα υποψήφια εμβόλια».

«Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους, τα οποία, αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορωνοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με τη μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίου για ανθρώπους», υπογράμμισε ο λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ.

Πρόσθεσε δε ότι «ξέρουμε ότι η παγκόσμια προσπάθεια για ένα καλό, ασφαλές κι αποτελεσματικό εμβόλιο συνεχίζεται. Ευελπιστούμε ότι η ανθρωπότητα, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει τεστάρει πολλά τέτοια εμβόλια και θα έχει μερικά καλά δεδομένα για την παραγωγή εμβολίων».Για τον εμβολιασμό και τη γρίπη

Αναφορικά με τον εμβολιασμό για την γρίπη, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε αρχικά πως για τους υγειονομικούς είναι θέμα ευθύνης και θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση ενός πιθανού δεύτερου κύματος κορωνοϊού.

Σημείωσε λέγοντας πως η γρίπη είναι μια νόσος για την οποία δεν συστήνεται εμβολιασμός για όλον τον πληθυσμό, και είπε πως η μόνη χώρα που έχει στα κριτήρια τον εμβολιασμό είναι οι ΗΠΑ.

«Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι 100% αποτελεσματικό αλλά γλιτώνει πολλές ζωές, υπάρχει το όφελος που δεν φαίνεται».

Έδωσε ως παράδειγμα τις χώρες της Αφρικής και την αναγκαιότητα να υπάρχουν εμβολιασμοί εκεί, όπως και στις ευάλωτες ομάδες.

Στους 148 οι νεκροί - 2.678 τα συνολικά κρούσματα

Στα 2.678 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα μας καθώς καταγράφηκαν 15 νέα, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Την ίδια ώρα, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκε ακόμη ένας θάνατος με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται σε 148.

Από τα 15 νέα κρούσματα, τα 9 παραμένουν υπό διερεύνηση για τη μετάδοση.

Ακόμη, 33 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, ενώ 85 έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Για τα κρούσματα που υπήρξαν στις ένοπλες δυνάμεις, ο κ. Τσιόδρας είπε πως υπάρχει πλήρης διερεύνηση της διασποράς του ιού.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ